2013 ble et gledens år for italiensk hvitvin. De fleste hvite italienere har allerede skiftet til 2014, men noen av de beste holdes igjen. Som Pieropans hvite flaggskip, Pieropan Calvarinho 2013 og Pieropan La Rocca 2013. Begge har gjennom fire tiår dokumentert Soaves potensial til å gi viner med både uttalt mineralkarakter og godt lagringspotensial.
To ulike, men like mineralske stiler
Selv om de kommer fra vinmarker som ligger ganske nær hverandre og med relativt likt terroir, er de forskjellige. Calvarinho er laget av garganega og trebbiano, men det er mer vinmarkens egenskaper som gjør denne forskjellig fra «storebror».
Calvarinho er en bratt skråning med jordsmonn av vulkansk opprinnelse og med innslag av leire. Den nordvestlige eksponeringen gir en kjøligere stil med mindre soleksponering. Vinen er alltid svært mineralsk, men gjerne litt slankere enn La Rocca.
Disse enkeltvinmarkssoavene er også verd å snuse på
Denne er som navnet antyder en steinete vinmark med en del kalkstein og leire. Den er sørvestvendt og bader i sol, i tillegg plukkes druene i oktober. Det resulterer i en svært rik vin, men som aldri er plump. For syrene er alltid friske. Og i 2013 er den helt fantastisk.
Rødvin på samme nivå
Du reagerer kanskje på at en soave koster mer enn 300 kroner.Men det er ikke rettferdig å sammenligne viner på dette nivået med billig boks-soave. De har bare adressen til felles, ingen ting annet.
Soave har mye av den samme utfordringen som Valpolicella ved at viner av virkelig slett kvalitet selges med samme navn som viner som er i verdenstoppen. Dette har vært en utfordring for regionen i flere tiår, men er faktisk blitt forverret i de senere år.
Valpolicellas renomme er i ferd med å vannes ut
Pieropan lager også en valpolicella som er i en klasse for seg, Pieropan Ruberpan 2011. Også den gir assosiasjoner til Burgund. Og et veldig godt valg nå som lammesesongen er i gang.