Bransje

Nå skal flere velge kokkeyrket

Nå skal flere velge kokkeyrket

Nå skal flere velge kokkeyrket

Det er målsetningen til gründerne bak Norsk Restaurantskole som starter opp i Oslo neste høst.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2015 - 19:56

- Restaurantbransjen vokser. Den mangler nesten 2000 kokker og servitører, og har for få lærlinger. Det er et stort sprik mellom bransjens behov for faglært arbeidskraft, og det som utdannes innen fagene, forklarer Laila M. Berge, styreleder for og en av gründerne bak Norsk Restaurantskole som for få dager siden fikk «go» fra Kunnskapsdepartementet etter først å ha fått avslag.

Skal ligge i Vika

Målet er en videregående skole med nyskapende faglig innhold, som gjør ungdom til dyktige fagarbeidere i kokk- og servitørfag. Skolen skal ligge i Vika i Oslo og det begrunner Berge slik:

-Erfaring viser at ungdom velger opplæring nær hjemmet. Oslo Sentrum og Vest har ingen videregående skole i kokk- og servitørfag. I Vika hvor vi skal etablere oss, finnes det mange andre videregående skoler. På skolen vår vil ungdom fra bydelene kunne velge restaurantfag, og samtidig treffe ungdom de kjenner fra før.

Med Oslo som base blir dessuten nærheten til bransjen større. Berge mener det er behov for en skole som er nyskapende.

Flere foreldre er positive til yrkesfagene

-Det er urovekkende stort frafall innen restaurant- og matfag, både i Oslo og i landet ellers. Flere søkere har faget som sistevalg, og slutter allerede i løpet av første semester. Det kan derfor være lett å konkludere med at unge mennesker ikke ønsker å drive med restaurantfag, men vi ser dette annerledes. Vi skal starte en skole med høy faglig kompetanse, bransjenærhet, teori inn i praksis og tett oppfølging, forteller Berge som kjenner bransjen og dens unge ansatte veldig godt. Hun har nemlig jobbet for Lærlingekompaniet, et opplæringskontor for bransjen, etablert i 1987.

Lite frafall

I 28 år har Lærlingekompaniet sammen med bransjen arbeidet med lærlinger for at de skal bli dyktige fagfolk innenfor restaurant- og matfag. – 99 prosent av våre lærlinger består fagprøvene. Mange av våre tidligere lærlinger har satt sitt preg på norsk matkultur, i noen av Oslos beste restauranter, for eksempel Fauna og Le Benjamin.  Andre lærlinger har fått gode jobber i reiselivet, i utlandet hos Fat Duck og Geranium eller er med å løfte norsk kosthold på sykehus, i forsvaret og på aldershjem.

Bransjen står bak

Stifterne av Norsk Restaurantskole består ellers av fagfolk i hotell- og restaurantbransjen: Statholdergaarden, Brasserie France, Oslo Militære Samfund, Thon Hotels, Mortens Kro, Kokkenes Mesterlaug Oslo, Asko, Olympen, Anker Hotell, To rom og kjøkken – Trondheim, Bølgen og Moi, Gamle Tårnhuset Restaurant og Kafe Oslo. Vi samarbeider med Myhrvold Storkjøkken.

Skolen er også støttet av Bransjeorganisasjonen NHO reiseliv, NHO Oslo/Akershus og NHO innkjøpskjede. Skolen skal være en stiftelse, en friskole, og skal ikke ta ut utbytte.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her