Julemat
Oppskrifter pepperkaker
Ingrids pepperkakeoppskrift til figurer og hus
Fremgangsmåte
- Tips: Pepperkakedeigen bør ligge kaldt et døgn før den bakes ut.
- Dag 1:
- Varm smør, sirup og sukker til det blir flytende. Det må ikke koke. Tilsett melken og rør godt.
- Bland halvparten av melet med krydderet og rør dette inn i væsken. Rør natron ut i vannet og bland det i deigen.
- Elt så i resten av melet til deigen blir jevn og smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til denne jobben.
- Dekk deigen med plast og la den hvile kaldt i ca. 1 døgn.
- Dag 2:
- Mønsteret til huset bør lages i kartong i den størrelsen man ønsker, bruk en mal .
- Deigen kjevles ut til den er ca. 3 mm tykk. Legg den kjevlede deigen på bakepapir og skjær ut vegger, tak og pipe etter kartongen, med en kniv som er dyppet i mel. Husk hull for dør og vinduer.
- Legg bakepapiet med husdelene over på en bakeplate. Stek delene i forvarmet ovn ved 160 grader i ca 10 minutter. Legg de over på kakerist til avkjøling.
- Restene av deigen er fin å lage figurer av som kan henges opp til pynt. Pynting av delene kan skje før eller etter sammensettingen.
- Sammensettingen av huset:
- Smelt sukkeret i en stor stekepanne over middels høy varme slik at det blir lysebrunt (karamellisering). OBS! Veldig varmt!
- Dypp de enkelte delene av huset i det karamelliserte sukkeret og sett dem nøyaktig sammen.
- Hvis kantene på delene ikke er helt rette, kan man bruke et fint rivjern og rette dem forsiktig opp.
- Tips: Du kan også lime sammen huset med melisglasur. Mange synes det er enklere og det er i hvert fall mindre farlig.
Pyntingen av delene:
Bland sammen ingrediensene til melisglasuren for hånd eller med en mikser. Hell glasuren i en sprøytepose eller lag et kremerhus av matpapir.
Pynt delene etter eget ønske.
Flere oppskrifter på pepperkaker
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Drikke som passer til denne oppskriften
Forsiden akkurat nå