- Tips: Pepperkakedeigen bør ligge kaldt et døgn før den bakes ut.
- Dag 1:
- Varm smør, sirup og sukker til det blir flytende. Det må ikke koke. Tilsett melken og rør godt.
- Bland halvparten av melet med krydderet og rør dette inn i væsken. Rør natron ut i vannet og bland det i deigen.
- Elt så i resten av melet til deigen blir jevn og smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til denne jobben.
- Dekk deigen med plast og la den hvile kaldt i ca. 1 døgn.
- Dag 2:
- Mønsteret til huset bør lages i kartong i den størrelsen man ønsker, bruk en mal .
- Deigen kjevles ut til den er ca. 3 mm tykk. Legg den kjevlede deigen på bakepapir og skjær ut vegger, tak og pipe etter kartongen, med en kniv som er dyppet i mel. Husk hull for dør og vinduer.
- Legg bakepapiet med husdelene over på en bakeplate. Stek delene i forvarmet ovn ved 160 grader i ca 10 minutter. Legg de over på kakerist til avkjøling.
- Restene av deigen er fin å lage figurer av som kan henges opp til pynt. Pynting av delene kan skje før eller etter sammensettingen.
- Sammensettingen av huset:
- Smelt sukkeret i en stor stekepanne over middels høy varme slik at det blir lysebrunt (karamellisering). OBS! Veldig varmt!
- Dypp de enkelte delene av huset i det karamelliserte sukkeret og sett dem nøyaktig sammen.
- Hvis kantene på delene ikke er helt rette, kan man bruke et fint rivjern og rette dem forsiktig opp.
- Tips: Du kan også lime sammen huset med melisglasur. Mange synes det er enklere og det er i hvert fall mindre farlig.
Flere oppskrifter på pepperkaker
Dette er de syv slagene du skal bake til jul