Godbiter i pollisten
De utfordrer Burgund med sin pinot noir

De utfordrer Burgund med sin pinot noir

Denne produsentens kraftpakke av en rødvin bidrar med en helt egen og lagringsdyktig stil.
Aase E. Jacobsen
22 April 2016 - 14:40
Sancerre-Rouge.

Dominique et Janine Crochet Sancerre Rouge 2012 er så langt fra en saftig lettbeiner du kan komme. I tilfelle det var ditt inntrykk av pinot noir fra Loire og Sancerre. De finnes de også, det er ikke det, men denne vinen har jeg testet ved tre tilfeller i vinter og har gitt den mye mer juling i form av matfølge og oksygen enn hva mange andre pinot noirer fra langt mer prestisjefylte adresser ville tålt.

Nydelig matvin

Det er imidlertid ikke en floral og superfruktig pinot noir-stil. Derimot en jordsmonnspreget og smårobust vin som åpner seg mer og mer med flott seriøs frukt og øvrig karakter, jo mer luft den får.

Så vidt jeg kan smake, er dette en vin som tåler et lengre opphold i kjelleren. Og med den gunstige prisen, er den en interessant kandidat for lagring.

Den finnes også i en rosa og helt fersk utgave. Dominique et Janine Crochet Sancerre Rose 2015 eren delikat vin med blomster røde bær, syrlig frukt og  jordsmonn i både duft og smak. Og ikke minst en nydelig matvin.

Siden vi befinner oss i Sancerre og sauvignon blanc-land, er nok produsentens hvitvin aller mest kjent. Og Dominique et Janine Crochet Sancerre 2013 er en, om ikke atypisk, så i alle fall primært mineralsk/røykaktig, og ikke for aromatisk sancerre. Topp til det meste av sjømat, gjerne med god saus.

Blant de beste i Sancerre

Vinene er signert en fram til nylig ganske anonym produsent, en liten familiedrevet vingård hvor det nå er mor (Janine) og sønn (Teddy) som lager vinen etter at faren (Dominique) døde for noen år siden.

I motsetning til de fleste produsenter i Sancerre, er deres viner gjæret med druenes egne gjærsopper.

Biodynamisk dyrking bidrar til å løfte fram den virkelige sancerrekarakteren - les mer om bakrgrunnen her

De holder til i Bué som er en av de aller best av de til sammen 14 kommunene som utgjør Sancerre. Jordsmonnet her er en miks av kalkjord og silex – flintsteinjordsmonnet som gir vinene det karakteristiske røykpreget.

Crochet-navnet er nært knyttet til Bué – jeg vet om i alle fall tre andre produsenter med samme navn – som sammen bidrar til å knytte landsbyen til kvalitet.

Dette er en annen av Bués topprodusenter

Bué ligger bare noen få kilometer sørvest for byen Sancerre og Janine og Teddy har i alt 40 små parseller spredt utover kommunen. Vinene deres er derfor en blanding av ulike jordsmonn.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto
Dagens rett

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto

Nå kan du begynne å nyte aspargesbuntene som ligger fristende friske og grønne i grønnsaksdisken. Denne salaten er en fin måte å variere med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her