Livets vann, aqua vitae, spiller en stor rolle innen norsk mat- og drikkekultur, og intet festbord er komplett uten, ei heller denne kvelden.
Norges fremste destillatør, Halvor Heuch fra Arcus AS, geleider oss gjennom denne fantastiske kvelden med både smaking og middag.
Her vil du få vite det meste du måtte ønske om norsk akevitt, og selvsagt også prøve enkelte av dem opp mot klassisk matfølge. Etter dette vil julebordet aldri bli det samme.
Lær mer om akevitt og smak noen av Norges fremste akevitter
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingslenken her
8 akevitter og elegant middag
Vi starter kvelden med en unik smaking av ikke mindre enn åtte enestående akevitter presentert av Norges fremste akevittekspert, destillatøren Halvor Heuch.
I år feirer juleakevitten 25 år, og denne kvelden får du ikke bar smake årets nye utgave, men også en sjelden mulighet til å smake en tidlig utgave slik at du selv ser hvordan denne akevitten har utviklet seg over årene.
Videre får du smake ulagret Gilde Taffel og spesialakevitter som den nye Ribbeakevitten og Smala Dram, samt de elegante fatlagrede spesialutgavene Ekstra Modnet Gilde Juleaquavit, og Gammel Oppland modnet på Madeirafat og Portvinsfat.
Heuch vil også ta deg med inn i den flere hundre år gamle akevitttradisjonen vi har i Norge.
Kurset holdes på norsk og det vil bli en lett servering under selve smakingen.
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingslenken her
Klassisk akevittmiddag
Etter smakingen dekker vi til festbord i Gamle Logen og serverer en klassisk juletallerken bestående av ribbe, medisterkaker, pølser og sur- og rødkål.
Det hele serveres to ganger og du kan nyte to forskjellige akevitter til maten.
Til måltidet får du også servert årets Julefnugg, det prisbelønte juleølet fra Berentsens Bryggeri i Egersund, samt et deilig alkoholfritt alternativ fra Vår gourmet fruktmost.
Vi avslutter kvelden med kaffe og årets Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit som avec.
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Heuch">Les mer om Halvor Heuch og akevitt her
Kursavgiften dekker følgende:
La bilen stå igjen hjemme og ta med din kjære, venner og kolleger på en uforglemmelig akevittkveld.
Dette serverer vi under smakingen:
• Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2014 (53108)
Dette serveres under middagen:
• Berentsens Julefnugg (48443)
• Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2014 (53108)
Vi tar forbehold om enkelte endringer i de oppsatte akevittene.
• (klikk)
Destillatør med sans for mat
I tillegg til å være ansvarlig for mesteparten av all akevitt som lages her til lands, er Halvor Heuchlidenskapelig opptatt av norsk mat og - matkultur, samt bruk av akevitt til mat.
Da Apéritif spurte ham om hva han personlig foretrakk for noen år siden, svarte han:
- Jeg nyter gjerne en Opland 3 Stjerner til bacalao, og en Lysholm no. 1 eller Faun til fårikål av lam. Aller helst vil jeg ha min fårikål av fett, godt fårekjøtt. For så å varme den opp og spise den dagen derpå, etter at noe av det stivnede fettlaget er fjernet. Slik trenger fettet godt inn i kålen som blir lett karamellisert etter all kokingen. Da duger bare en ordentlig akevitt som Simers Taffel.
Heuchs sommerfavoritt er den milde og snille Løiten Export til spekeskinke. Den klassiske, franske anbefalte drikkefølge til røkelaksen er faktisk brennevin. Halvor Heuchs akevittalternativ er Lysholms Linie.
Akevitt er populært nå før jul, så pass på å sikre deg og dine en plass allerede nå.
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingslenken her
500 års akevitttradisjoner
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Aromatisert brennevin, aqua vitae, har vi den første dokumentasjon om fra et spesielt "vann" som kom erkebiskopen i Trondheim i hende. Drikken kom trolig fra Tyskland via Bergen, og tidspunktet var rundt 1530.
Erkebiskopen hadde selv bedt om i brevs form å få en rekke urter og krydderier vedlagt brennevinet. Han hadde nok hørt om urtebrennevinets fortreffelighet som medisin.
Svartedauden herjinger i Norge (1349-50) betydde mye for spredningen av brennevin som medisin. Så sent som under den første verdenskrig ble brennevinsforbudet opphevet på grunn av epidemien som gikk under navnet spanskesyken.