Drikke
Middag 19. november i Oslo - Akevittkurs og -middag med eksperten Halvor Heuch

Middag 19. november i Oslo - Akevittkurs og -middag med eksperten Halvor Heuch

Norges fremste akevittekspert, destillatøren Halvor Heuch, leder deg gjennom en helaftens akevittkveld med smaking og deilig middag - bli med du også.
Redaksjonen
28 September 2012 - 00:25

Livets vann, aqua vitae, spiller en stor rolle innen norsk mat- og drikkekultur, og intet festbord er komplett uten, ei heller denne kvelden.

Norges fremste destillatør, Halvor Heuch fra Arcus AS, geleider oss gjennom denne fantastiske kvelden med både smaking og middag.

Her vil du få vite det meste du måtte ønske om norsk akevitt, og selvsagt også prøve enkelte av dem opp mot klassisk matfølge. Etter dette vil julebordet aldri bli det samme.

Lær mer om akevitt og smak noen av Norges fremste akevitter

• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingslenken her

8 akevitter og elegant middag

Vi starter kvelden med en unik smaking av ikke mindre enn åtte enestående akevitter presentert av Norges fremste akevittekspert, destillatøren Halvor Heuch.

I år feirer juleakevitten 25 år, og denne kvelden får du ikke bar smake årets nye utgave, men også en sjelden mulighet til å smake en tidlig utgave slik at du selv ser hvordan denne akevitten har utviklet seg over årene.

Videre får du smake ulagret Gilde Taffel og spesialakevitter som den nye Ribbeakevitten og Smala Dram, samt de elegante fatlagrede spesialutgavene Ekstra Modnet Gilde Juleaquavit, og Gammel Oppland modnet på Madeirafat og Portvinsfat.

Heuch vil også ta deg med inn i den flere hundre år gamle akevitttradisjonen vi har i Norge.

Kurset holdes på norsk og det vil bli en lett servering under selve smakingen.

• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingslenken her

Klassisk akevittmiddag

Etter smakingen dekker vi til festbord i Gamle Logen og serverer en klassisk juletallerken bestående av ribbe, medisterkaker, pølser og sur- og rødkål.

Det hele serveres to ganger og du kan nyte to forskjellige akevitter til maten.

Til måltidet får du også servert årets Julefnugg, det prisbelønte juleølet fra Berentsens Bryggeri i Egersund, samt et deilig alkoholfritt alternativ fra Vår gourmet fruktmost.

Vi avslutter kvelden med kaffe og årets Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit som avec.

• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Heuch">Les mer om Halvor Heuch og akevitt her

Kursavgiften dekker følgende:

• Foredragsholder
• Kursdokumentasjon
• Akevitt under smakingen (8 forskjellige akevitter)
• Lett servering under smakingen
• Klassisk juletallerken med 2 serveringer
• Akevitt til maten (2 x 2 cl), samt til kaffen (1 x 2 cl)
• 1 flaske Berentsens Julefnugg til maten
• Vår gourmet fruktmost i pausen og til maten
• Kaffe

La bilen stå igjen hjemme og ta med din kjære, venner og kolleger på en uforglemmelig akevittkveld.

Dette serverer vi under smakingen:

• Gilde Taffel (2481)

• Gilde Ribbeaquavit, kr 319,90 (1676 - lanseres i november 2012)
• Gilde Smala Dram, kr 319,90 (1675 - lanseres i november 2012)

Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2014 (53108)

• Gammel Opland ettermodnet på madeirafat, kr 550,- (59121 - lanseres i november 2012)
• Gammel Opland ettermodnet på portvinsfat, kr 550,- (57796 - lanseres i november 2012)

Dette serveres under middagen:

• Gilde Ribbeaquavit, kr 319,90 (1676 - lanseres i november 2012)

Berentsens Julefnugg (48443)

Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2014 (53108)

Vi tar forbehold om enkelte endringer i de oppsatte akevittene. 

(klikk)

Tid: Mandag 19. november 2012 kl. 18.00 - ca. 23.00
Pris: kroner 925,- pr. person
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Påmeldingen er bindende.
 
Dersom du melder deg på kurset, men unnlater å møte opp eller melder deg av etter fristen, refunderes ikke kursavgiften.
 
 Avbestillingsfrist: 11.11.12 kl. 23:59. Avbestilling skjer ved å sende en e-post til kurs@aperitif.no

Les de komplette vilkårene for kjøp av produkt og tjenester fra Apéritif AS - klikk her.
 
Spørsmål? Send en mail.
 

Destillatør med sans for mat

I tillegg til å være ansvarlig for mesteparten av all akevitt som lages her til lands, er Halvor Heuchlidenskapelig opptatt av norsk mat og - matkultur, samt bruk av akevitt til mat.

Da Apéritif spurte ham om hva han personlig foretrakk for noen år siden, svarte han:

- Jeg nyter gjerne en Opland 3 Stjerner til bacalao, og en Lysholm no. 1 eller Faun til fårikål av lam. Aller helst vil jeg ha min fårikål av fett, godt fårekjøtt. For så å varme den opp og spise den dagen derpå, etter at noe av det stivnede fettlaget er fjernet. Slik trenger fettet godt inn i kålen som blir lett karamellisert etter all kokingen. Da duger bare en ordentlig akevitt som Simers Taffel.

Heuchs sommerfavoritt er den milde og snille Løiten Export til spekeskinke. Den klassiske, franske anbefalte drikkefølge til røkelaksen er faktisk brennevin. Halvor Heuchs akevittalternativ er Lysholms Linie.

Akevitt er populært nå før jul, så pass på å sikre deg og dine en plass allerede nå.

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingslenken her

500 års akevitttradisjoner

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">

Aromatisert brennevin, aqua vitae, har vi den første dokumentasjon om fra et spesielt "vann" som kom erkebiskopen i Trondheim i hende. Drikken kom trolig fra Tyskland via Bergen, og tidspunktet var rundt 1530.

Erkebiskopen hadde selv bedt om i brevs form å få en rekke urter og krydderier vedlagt brennevinet. Han hadde nok hørt om urtebrennevinets fortreffelighet som medisin.

Svartedauden herjinger i Norge (1349-50) betydde mye for spredningen av brennevin som medisin. Så sent som under den første verdenskrig ble brennevinsforbudet opphevet på grunn av epidemien som gikk under navnet spanskesyken.

Les mer om akevitt her

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingslenken her
 
Foto: Charlotte Sverdrup, Roger Kolbu, produsentene

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her