Ukens vin
Mer klassisk Chianti kan det ikke bli

Mer klassisk Chianti kan det ikke bli

Denne vinen er silkemyk og forførende og et virkelig røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
05 September 2015 - 16:10

Castello di Meleto Chianti Classico 2012 kommer fra en av Chianti Classicos virkelig klassiske vingårder. Den har røtter tilbake til 1256 og er en kjempeeiendom på 10.000 mål. Den drives fortsatt på tradisjonelt vis, hvilket vil si at druedyrking bare er en liten del av virksomheten. Men 135 hektar er likevel betydelig.

Ukens vin lages derfor i et visst volum, og er av samme grunn gunstig priset. Selvsagt finnes det chianti classicoer som koster mindre, men ikke som er så klassisk i betydningen tradisjonell rent smaksmessig som denne. Det tør jeg påstå.

For vinen smaker virkelig av sangiovese, myk og sødmefylt frukt med god saftighet og et lett eksotisk touch. 12 måneder i store slavonske fat gir ingen fatkarakter, men åpner vinen slik at den allerede som toåring er klar for matbordet. Hvor den hører hjemme.

Den har også en storebror, Rainero, som er en litt annen vri siden den har cabernet og merlot i blandingen

Ikke så merkelig for en produsent som Castello di Meleto ser alltid vin og mat som en enhet. På gården har de da også noen griser som er årsaken til at toscansk spekemat er så ettertraktet. De gråblå Cinta Sienese-grisene med den karakteristiske hvite stripen over ryggen får selvsagt boltre seg vilt i skogene på eiendommen. Her lever de på eikenøtter og kastanjer, en diett som sørger for et ekstra sunt og velsmakende kjøtt.

Castello di Meleto er så toscansk som det kan bli.

 

Hvis du ikke har opplevd svinekotelett på toscansk, bør du sørge for å gjøre det, det smaker så godt at det er verd en ekstra reise i seg selv (for slikt kjøtt får vi ikke her i Norge). Så godt kjøtt skal dessuten bare stekes og serveres uten tilbehør – bare med en god skvett med topp olivenolje. Og selvsagt er jomfruolivenolje også blant produktene som framstilles på gården.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her