Ukens vin
Mer klassisk Chianti kan det ikke bli

Mer klassisk Chianti kan det ikke bli

Denne vinen er silkemyk og forførende og et virkelig røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
05 September 2015 - 16:10

Castello di Meleto Chianti Classico 2012 kommer fra en av Chianti Classicos virkelig klassiske vingårder. Den har røtter tilbake til 1256 og er en kjempeeiendom på 10.000 mål. Den drives fortsatt på tradisjonelt vis, hvilket vil si at druedyrking bare er en liten del av virksomheten. Men 135 hektar er likevel betydelig.

Ukens vin lages derfor i et visst volum, og er av samme grunn gunstig priset. Selvsagt finnes det chianti classicoer som koster mindre, men ikke som er så klassisk i betydningen tradisjonell rent smaksmessig som denne. Det tør jeg påstå.

For vinen smaker virkelig av sangiovese, myk og sødmefylt frukt med god saftighet og et lett eksotisk touch. 12 måneder i store slavonske fat gir ingen fatkarakter, men åpner vinen slik at den allerede som toåring er klar for matbordet. Hvor den hører hjemme.

Den har også en storebror, Rainero, som er en litt annen vri siden den har cabernet og merlot i blandingen

Ikke så merkelig for en produsent som Castello di Meleto ser alltid vin og mat som en enhet. På gården har de da også noen griser som er årsaken til at toscansk spekemat er så ettertraktet. De gråblå Cinta Sienese-grisene med den karakteristiske hvite stripen over ryggen får selvsagt boltre seg vilt i skogene på eiendommen. Her lever de på eikenøtter og kastanjer, en diett som sørger for et ekstra sunt og velsmakende kjøtt.

Castello di Meleto er så toscansk som det kan bli.

 

Hvis du ikke har opplevd svinekotelett på toscansk, bør du sørge for å gjøre det, det smaker så godt at det er verd en ekstra reise i seg selv (for slikt kjøtt får vi ikke her i Norge). Så godt kjøtt skal dessuten bare stekes og serveres uten tilbehør – bare med en god skvett med topp olivenolje. Og selvsagt er jomfruolivenolje også blant produktene som framstilles på gården.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her