Atli Már Yngvason, kjøkkensjef ved Katla i Oslo, er en uventet og uhøytidelig ekspert på det meksikanske. Islendingen som bare skulle være ett års tid i Norge, er nå på sitt sekstende år, og som han selv sier det «still counting». Og som alle andre her i landet er han bitt av basillen, sjarmert i senk og hodestups fascinert av det meksikanske kjøkken – og alt man kan gjøre med det.
I en hel verden av smaker er det få som har tatt like sterkt grep om Norge som nettopp den meksikanske. Til den grad at vi har begynt å adoptere egne avarter fra kjøkkenet, som den folkekjære fredagstacoen.
Kjøkkensjef Atli er en av dem som hyller den erkenorske og meksikanske tacoen. Ifølge han er alt lov.
– Så lenge det smaker godt, skyter han hurtig inn.
Noe han synes selv.
– Jeg lager jo ikke så mye sånn «ordentlig» meksikansk hjemme. Det blir mye quesadillas – med ost og stekt i panna, sier Atli mens han smiler lurt.
– Det spiser jeg kanskje fire ganger i uka. Det er min go-to, forklarer han, før han forteller at han ikke har «noe å skjule».
Denne filosofien, som består av vel så mye respekt for kjøkkenet og mangel på respekt for de vanlige kokkereglene, kommer tydelig fram i matlagingen hans. Inspirasjoner og reiser flyter sammen i rettene han lager.
Det hele startet med en rundtur til Mexico.
– Etter første gang jeg var i Mexico, har jeg alltid likt å leke med kjøkkenets smaker på kryss og tvers. Meksikansk og thai for eksempel. Så jeg har jo gjort mye meksikansk, men ikke gjort det helt ordentlig meksikansk – gjort det med en vri.
Når Atli blir inspirert er det ingenting som kan stoppe han. Han minnes gangene han har latt impulsiviteten og kreativiteten styre, som den gangen han brått bestilte inn to hele reinsdyr. Eller tunfisken på 300 kilo.
– Det kan nok være litt stress for de som jobber her, ler han.
Men det stopper ham ikke fra å fullbyrde drømmen om tidenes meksikanske festmåltid: Salsaer i fleng, gode drinker og stjernen av festen: En helstekt okseskank birria. Alt sammen gjort på Atlis eget vis.
Salud
På Katla spiller tequila ikke uventet en stor rolle.
– Vi serverer tequilaen sånn, sier Atli Már Yngvason i det han plukker frem et enkelt vinglass.
– Det smaker jo like godt, og du får jo mer aroma ut av et sånt glass uansett.
På Katla har de altså ikke de tradisjonelle tequila-shot-glassene.
På andre siden av Atlanteren, i Mexico, nytes tequilaen enten ren eller som en del av en forfriskende margarita eller Paloma.
– Det eneste vi selger her av cocktails er frozen margaritas, sier Atli fornøyd.
Men foruten bruksområder i drinker ligger den sanne skjønnheten i den meksikanske kulturen som omgir tequila. Skåling med et glass tequila er en invitasjon til å senke skuldrene og nyte øyeblikket.
Atli husker fremdeles første gangen han fikk servert ordentlig tequila, og ikke den litt for vanlige «rødhatten».
– Det var i 2008. Patrón var… Ja, den første gode tequilaen jeg smakte, sier han ettertenksomt.
Og det åpnet mange dører – ikke bare fordi han er glad i sprit, som en islending hør og bør, bemerker han selv humrende.
Selv beskriver Atli den perfekte fredagskvelden med en iskald meksikansk øl, et lite glass Añejo, ovennevnte quesadillas med ost og en iskald frozen margarita til slutt.
På neste side finner du alle oppskriftene