Meksikansk mat gjort «feil» - på den gode måten

Meksikansk mat gjort «feil» - på den gode måten

I spissen av den nordiske tolkningen av det meksikanske står kjøkkensjef på oslorestauranten Katla, Atli Már Yngvason.
13 Oktober 2023 - 11:27

Atli Már Yngvason, kjøkkensjef ved Katla i Oslo, er en uventet og uhøytidelig ekspert på det meksikanske. Islendingen som bare skulle være ett års tid i Norge, er nå på sitt sekstende år, og som han selv sier det «still counting». Og som alle andre her i landet er han bitt av basillen, sjarmert i senk og hodestups fascinert av det meksikanske kjøkken – og alt man kan gjøre med det.

I en hel verden av smaker er det få som har tatt like sterkt grep om Norge som nettopp den meksikanske. Til den grad at vi har begynt å adoptere egne avarter fra kjøkkenet, som den folkekjære fredagstacoen.

Atli Már Yngvason, kjøkkensjef ved Katla i Oslo elsker det meksikanske, men lager sin vri. Foto: Markus Andersson

Kjøkkensjef Atli er en av dem som hyller den erkenorske og meksikanske tacoen. Ifølge han er alt lov.

– Så lenge det smaker godt, skyter han hurtig inn.

Noe han synes selv.

– Jeg lager jo ikke så mye sånn «ordentlig» meksikansk hjemme. Det blir mye quesadillas – med ost og stekt i panna, sier Atli mens han smiler lurt.

Tajin Margarita er Katlas ikke-frozen vri. Foto: Markus Andersson

– Det spiser jeg kanskje fire ganger i uka. Det er min go-to, forklarer han, før han forteller at han ikke har «noe å skjule».

Denne filosofien, som består av vel så mye respekt for kjøkkenet og mangel på respekt for de vanlige kokkereglene, kommer tydelig fram i matlagingen hans. Inspirasjoner og reiser flyter sammen i rettene han lager.

Det hele startet med en rundtur til Mexico.

– Etter første gang jeg var i Mexico, har jeg alltid likt å leke med kjøkkenets smaker på kryss og tvers. Meksikansk og thai for eksempel. Så jeg har jo gjort mye meksikansk, men ikke gjort det helt ordentlig meksikansk – gjort det med en vri.

Meksikansk party signert Atli Már Yngvason med birria okseskank i midten. Foto: Markus Andersson

Når Atli blir inspirert er det ingenting som kan stoppe han. Han minnes gangene han har latt impulsiviteten og kreativiteten styre, som den gangen han brått bestilte inn to hele reinsdyr. Eller tunfisken på 300 kilo.

– Det kan nok være litt stress for de som jobber her, ler han.

Men det stopper ham ikke fra å fullbyrde drømmen om tidenes meksikanske festmåltid: Salsaer i fleng, gode drinker og stjernen av festen: En helstekt okseskank birria. Alt sammen gjort på Atlis eget vis.

Salsaer i fleng hører med på Katla. Foto: Markus Andersson

Salud
På Katla spiller tequila ikke uventet en stor rolle.

– Vi serverer tequilaen sånn, sier Atli Már Yngvason i det han plukker frem et enkelt vinglass.

– Det smaker jo like godt, og du får jo mer aroma ut av et sånt glass uansett.

På Katla har de altså ikke de tradisjonelle tequila-shot-glassene.

Katlas Frozen Margarita. Foto: Markus Andersson

På andre siden av Atlanteren, i Mexico, nytes tequilaen enten ren eller som en del av en forfriskende margarita eller Paloma.

– Det eneste vi selger her av cocktails er frozen margaritas, sier Atli fornøyd.

Men foruten bruksområder i drinker ligger den sanne skjønnheten i den meksikanske kulturen som omgir tequila. Skåling med et glass tequila er en invitasjon til å senke skuldrene og nyte øyeblikket.

Syltet rødløk med chili på Katla-vis. Foto: Markus Andersson

Atli husker fremdeles første gangen han fikk servert ordentlig tequila, og ikke den litt for vanlige «rødhatten».

– Det var i 2008. Patrón var… Ja, den første gode tequilaen jeg smakte, sier han ettertenksomt.

Og det åpnet mange dører – ikke bare fordi han er glad i sprit, som en islending hør og bør, bemerker han selv humrende.

Selv beskriver Atli den perfekte fredagskvelden med en iskald meksikansk øl, et lite glass Añejo, ovennevnte quesadillas med ost og en iskald frozen margarita til slutt.

På neste side finner du alle oppskriftene 



Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her