Med det tredje skal det skje

Med den tredje NM-seieren i østersåpning i boks, er Heini Petersen mer enn noen gang rustet for VM i slutten av måneden.
Aase E. Jacobsen
09 September 2007 - 19:07

Årets og fjorårets vinner av østers-NM Heini Petersen, frilanskokk, sørget for så vel personlig rekord som kanskje den beste norske prestasjonen noensinne.

En total på 2.04 er ikke bare veldig raskt, men vitner også om et særdeles godt håndlag.

Perfekt åpning
Østersåpning som konkurranseform handler ikke bare om hurtighet, men også om presentasjon. Østersene skal være helt perfekt åpnet, uten skader eller rester av skall. De skal dessuten være løsnet 100 prosent og klare til å spises.

Så er da Petersen en av de virkelige veteranene i denne sporten. Det er også mannen på andreplassen, Gorm Nørum, DS Louise, Oslo, også han opprinnelig dansk. Nørum ble nummer tre i fjorårets NM og forbedret sin egeninnsats gjennom et totalresultat på 3.43.

Tøffe flatøsters
Thomas Haug, Olavsgaard som vant østers-NM i 1997, måtte i år nøye seg med tredjeplassen, og det foran et tettpakket Egertorg midt i Oslo Sentrum.

Årets NM var en del av Oslo Høstfestival i regi av Oslo Arrangement.

Konkurranseøstersen var også i år fra Michael Kelly, Galway (Irland) som importeres av A La Carte Produkter. Denne såkalte flatøstersen (ostrea edulis), er langt hardere å åpne enn den mest vanlige østerstypen, nemlig gigas. Flatøsters er den samme type østers som brukes i VM. Denne gedigne folkefesten finner sted i Galway på Irlands vestkyst den 30. september.

Tredje VM-seier?
Og der skal altså Petersen forsvare de norske fargene og forhåpentligvis hente hjem den tredje VM-seieren. I 2004 ble nemlig Ola Nilsson, Madserud Gård, verdensmester, og året etter ble det nok en norsk seier da Øystein Reinsborg, Real Food, ble best.

I år satt Reinsborg i juryen sammen med Eyvind Hellstrøm fra Restaurant Bagatelle og Thor-Olav Skålvoll, A La Carte Produkter.

Til hjelp i forberedelsene frem til VM fikk norgesmesteren dessuten en Omega Seamaster til en verdi av 15.000 kroner i premie. Omega som besørger tidtaking til store internasjonale sportskonkurranser som OL, gikk også god for nøyaktig tid i årets østers-NM.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Roger Kolbu
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her