White guide nordic

Norges beste restauranter

Mat i verdensklasse er den nye åljå i Stavanger. Bare se på denne

Mat i verdensklasse er den nye åljå i Stavanger. Bare se på denne

Maaemo i Oslo topper riktignok listen over Norges beste restauranter, men Oslo peses nå av både Sabi Omakase og Re-Naa i Stavanger som altså har mer å leve av enn olje. Og hakk i hel kommer Trondheim og Bergen.
Aase E. Jacobsen
26 Juni 2017 - 20:41

Stavanger har nå to restauranter i den definitive Norgestoppen  - like mange som Oslo - om vi skal følge White Guide Nordics definisjon på det ypperste, nemlig restauranter som får mer enn 36 poeng for mat og 80 totalt som inkluderer kvalitet på service, miljø og drikkevarer.

Maaemo topper ikke uventet listen, restauranten er tross alt en av to i Norden med tre Michelin-stjerner, men Sabi Omakase er hakk i hel og Kontrast som en veldig god nummer tre. Kontrast som fra før av har en stjerne i Michelin-guiden, er for øvrig en av restaurantene som klatrer mest i år.

Deretter følger det det restauranter fra hele landet på rekke og rad. Av de 10 beste har Oslo seks og av de 20 beste 12. Det er med andre ord en sann glede å se listen over hvordan det står til i restaurant-Norge, at det blomstrer også utenfor hovedstaden.

I årets guide er det 14 nye norske restauranter

Og det til tross for at oljeindustrien som har vært så viktig for særlig kystbyene, fortsatt slikker sine sår. Er mat i verdensklasse omsider på vei til å bli den nye oljen?

Og her er Nordens 20 beste restauranter med tre norske i sin midte

Her er den fulle oversikten:

1 Maaemo,Oslo – 39/95

2 Sabi Omakase, Stavanger – 38/90

3 Kontrast, Oslo – 37/88

4 Re-Naa, Stavanger – 36/87

5 Credo, Trondheim – 36/83

6 Lysverket, Bergen – 33/83

7 Statholdergaarden, Oslo – 33/82

8 Bokbacka, Oslo – 33/79

9 Palace Grill, Oslo – 33/76

10 À L’aise, Oslo – 32/78

11 Arakataka, Oslo – 32/77

11 Happolati, Oslo – 32/77

11 Huset, Svalbard – 32/77

11 Sentralen Restaurant, Oslo – 32/77

15 Restaurant Smak, Tromsø – 32/76

16 Omakase by Alex Cabiao, Oslo – 32/75

16 Pjoltergeist, Oslo – 32/75

18 Astral, Oslo – 31/78

19 Colonialen, Bergen – 30/75

19 Restaurant 1877, Bergen – 30/75

21 Røst Teaterbistro, Trondheim – 34/74

22 Bass Oslo, Oslo – 30/74

23 Theatercaféen (Hotel Continental), Oslo – 28/74

24 Plah Restaurant, Oslo – 32/73

25 Renaa:Matbaren Bistro, Stavanger – 31/73

25 Umami, Harstad – 31/73

27 Publiko, Oslo – 30/73

28 Bekkjarvik Gjestgiveri, Bekkjarvik – 29/73

28 Brutus, Oslo – 29/73

30 Fru K, Oslo – 32/72

31 Babylon Surøl og Sushi, Oslo – 31/72

31 Egget, Stavanger – 31/72

33 Brasserie France, Oslo – 30/72

34 BA 53, Oslo – 29/72

35 De 4 roser, Harstad – 30/71

35 Grand Café (Grand Hotel), Oslo – 30/71

35 Mares, Oslo – 30/71

35 Vaaghals, Oslo – 30/71

39 Hallingstuene, Geilo – 29/71

39 Kamai, Oslo – 29/71

39 TXOTX, Oslo – 29/71

42 Smalhans, Oslo – 28/71

43 NB Sørensen Annen Etage, Stavanger – 32/70

44 Feinschmecker, Oslo – 30/70

44 Jossa mat og drikke, Trondheim – 30/70

46 Tango bar&kjøkken, Stavanger – 31/69

47 Kolonialen Bislett, Oslo – 30/69

47 Strand Restaurant, Stabekk – 30/69

49 Frukt & Grønt, Drammen – 29/69

49 Le Benjamin, Oslo – 29/69

49 Trattoria Popolare, Oslo – 29/69

52 Ekebergrestauranten, Oslo – 28/69

52 Festningen Restaurant, Oslo – 28/69

52 To Rom og Kjøkken, Trondheim – 28/69

55 Brasserie Paleo, Oslo – 30/68

56 Funktionärsmässen, Svalbard – 28/68

57 Mathallen, Tromsø – 31/67

57 Restaurant Fangst, Oslo – 31/67

59 Bon Lío, Oslo – 28/67

59 Caya, Trondheim – 28/67

59 Cornelius Sjømatrestaurant, Bergen – 28/67

59 Fisketorget Stavanger, Stavanger – 28/67

59 Marg og bein, Bergen – 28/67

59 Restaurant Nyt, Bodø – 28/67

59 Skur 33, Oslo – 28/67

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her