Dagens rett

Mandelstekt røye med kulturmelksalat og potet-pepperrotgrateng

Har du selvfisket røye, får den en spenstig smak med mandler og pepperrot
Foto: (Godfisk.no)

Har du selvfisket røye, får den en spenstig smak med mandler og pepperrot

Men oppdrettet fjellrøye eller ishavsrøye fra fiskedisken er et minst like godt alternativ. Tilberedt på dette viset blir den rene skjære luksusen.
20 August 2022 - 00:00

Selvfisket røye varierer i størrelse og smak etter de lokalene forholdene. Røye aller arktisk røye er svært tilpasningsdyktig, og så har den minst vært med oss siden forrige istid. Nanvet røye kommer av røyr og peker på fenomenet at buken blir rødfarget i gytetiden. 

Fjellrøye oppdrettet i ferskvann som den fra Blåfjell, og ishavsrøye som oppdrettes i sjøvann, smaker ganske likt. Det skyldes nok at oppdrettsfisk fores slik at fiskekjøttet får en fin oransje farge og god smak. Selvfisket røye kan være ganske lys i kjøttet hvis planktonet den lever av, ikke er av den sorten som gir farge. 

Felles for all røye er at det er en delikat fisk som lett tar smak fra andre ingredienser, og som derfor ikke må overkjøres. I denne oppskriften er det godt balansert. 

Se våre andre oppskrifter med røye

Mandelstekt røye med kultursalat og potet-pepperrotgrateng

Mandelstekt røye med kultursalat og potet-pepperrotgrateng

Fremgangsmåte

Ishavsrøye:

  1. Vend skinnsiden av fiskestykkene i en blanding av mel, salt og pepper, deretter i pisket egg og tilslutt i mandelflarn.
  2. Varm opp en stekepanne, ha i oljen og smøret og la det slutte å frese før du har i fisken, skinnsiden ned.
  3. Fisken stekes til mandlene er gylne, ca 1 minutt, på høy temperatur.
  4. Legges over på brett, skinnsiden opp, og stekes ferdig i forvarmet ovn som holder 200 grader i ca 3 minutter.

Potet-pepperrotgrateng:

  1. Fres løk og hvitløk i usaltet smør til de er myke og blanke, tilsett fløten og kok opp.
  2. Potetene kuttes i tynne skiver på mandolin eller på kjøkkenmaskin. Når fløten koker tilsettes potetene.
  3. La dette koke i et par minutter mens du rører forsiktig. Når kremen tykner litt tilsettes dijon, pepperrot, salt og pepper.
  4. Bakes, gjerne  i runde porsjonsformer, i ovn ved 200 grader til poteten er mør, ca 30 minutter.
  5. La gratengen hvile noen minutter før servering.

Kulturmelksalat:

  1. Bland kulturmelk, eddik, sukker, sitron og salt.
  2. Slå dette over den finsnittede issalaten i en bolle.
  3. Bland godt og server umiddelbart.
 Anrett som på bildet.

Se flere lekre retter og les mer om røye her

Sendt inn av godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her