Lyse akevitter

Redaksjonen
30 November 2007 - 08:59

De lyse akevittene er som skapt for det norske julekoldtbordet utvalg av sild, laks i ulike tilberedninger, rakefisk og kaldt kjøttpålegg. De er dessuten selvskrevne gjester på frokostbordet i romjula - de eneste gangene i året det er "lov" å nyte alkohol før 12.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Lyse akevitter

+ (89p)
Simers Taffel
Arcus Produkter
Norge
4 Vectura - kr 289,90 (70cl)
Basisutvalg (Distriktsortiment)
Farge og duft: Klar. Flott frisk krydderpreget duft med sitrussødme, i form av appelsinskall og kandisert frukt.
Smak: Bløtt fyldig anslag, fin sødme og godt karvepreg, innslag av blomster, ganske så rik til en lys akevitt å være, sitter godt og lenge. (UÅ)
Bruksområde: Allround fisk og lyst kjøtt, leverpostei, sylte, syltelabber.
Vurdering: En flott akevitt. 89 p (UÅ)
Alkoholinnhold: 41,5% vol.
Bestill her:

+ (87p)
O.P. Anderson
Vin & Sprit
Sverige
7423 VSD - kr 284,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lys gul. Fin duft av karve, tørre kryddertoner, sitrus, tørket sitrusskall, lakris og kandisert frukt.
Smak: Bløtt rundt anslag, veldig innbydende, noe bittertoner mot slutten, lang ettersmak med en del karve og sitrus. (UÅ)
Bruksområde: Allround fisk og lyst kjøtt, alene sammen med øl.
Vurdering: En god og lettdrikkelig akevitt på den feminine siden. 87 p (UÅ)
Laget av: Vann, kornbrennevin, krydderekstrakt, sukker og karamell.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret i eiketønner
Bestill her:

+ (87p)
Aalborg Jubilæums Akvavit
Danisco
Danmark
14 VSD - kr 299,90 (70cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Farge og duft: Lys gul. Veldig fruktig duft med mye sitrus, også blomster og krydder som karve, anis og dill.
Smak: Følger duften med god sødme, god fedme, sitter godt og lenge med noe dill i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Sildebord, julebord, alene sammen med øl.
Vurdering: God og lettdrikkelig akevitt. 87 p (UÅ)
Alkoholinnhold: 42,0% vol.
Bestill her:

(85p)
F.A. Finsk Akevitt
Saimaa Beverage Oy
Finland
48527 Vinetum AS - kr 189,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Vinetum AS
Farge og duft: Lys gul. Mye lime, appelsinskall, krydder som rosépepper, muskat og kummin samt innslag av såpe.
Smak: Bløtt anslag, fyldig med godt krydderpreg i midten, en del lakris og urter utover, varm finish. (UÅ)
Bruksområde: Gravlaks.
Vurdering: Mer urtedram enn tradisjonell matakevitt. 85 p (UÅ)
Laget av: Korn, krydder.
Alkoholinnhold: 42,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Ystad's Aquavit For Norwegian Salmon
Agder Brenneri - K.G. Puntervold
Norge
32512 Vectura - kr 235,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Christiania Vin & Brennevin AS
Farge og duft: Lys gul. Småelegant duft med noe vanilje, søt frukt og krydder.
Smak: Mildt anslag, god fedme, karvepreget kommer mer til syne mot slutten, sitter en stund. (UÅ)
Bruksområde: Røykelaks, gravlaks, sild.
Vurdering: En mild akevitt for nybegynnere. 85 p (UÅ)
Laget av: Brennevin.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Aalborg Jule Akvavit 2007
Danish Distillers
Danmark
20594 VSD - kr 379,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar. Masse appelsinskall i duften, kanskje litt vel mye, også en del karve, blomster og pepper.
Smak: Følger duften, god fedme, en del sødme som balanseres av den tydelige alkoholen, varm karvepreget finish. (2007)
Bruksområde: Julefrokost.
Vurdering: Alkoholen er litt fremtredende. 84 p (2007)
Laget av: Kornbrennevin, krydder
Alkoholinnhold: 47,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

÷ (83p)
Bommerlunder
Dethlefsen
Tyskland
18 VSD - kr 259,90 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Bibendum
Farge og duft: Klar. Litt skarp men frisk duft med svake kryddertoner, anis, sitrus og blomster.
Smak: Bløtt anslag, god fedme og friskhet, lang varm ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Sild, annen fet fisk.
Vurdering: Litt nøytral men ganske god. 83 p (UÅ)
Laget av: Opplysninger er ikke gitt avprodusent/leverndør.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Utviklet på eikefat.
Bestill her:

÷ (80p)
Sørlandsakevitt Thærie Wiighen
Oskar Davidsen
Danmark
31271 Vectura - kr 264,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Klar. Søtlig duft med snev av medisin, hvite blomster, noe alkohol.
Smak: Bløtt sødmefylt og ganske nøytralt anslag, varm finish. (UÅ)
Bruksområde: Enkle silderetter.
Vurdering: En veldig nøytral akevitt som minner mer om en vodka eller rom. 80 p (UÅ)
Laget av: Sprit, karve, johannesurt, diverse kryddere
Alkoholinnhold: 38,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret.
Bestill her:

+ (79p)
Tordenskiold Aquavit
Gavin
EU
43014 Vectura - kr 259,10 (70cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Svakt gul. Svakt urte- og krydderpreget duft med noe parfyme.
Smak: Søtlig anslag, følger duften, litt spesiell stil, sitter noe. (UÅ)
Bruksområde: Kald julemat.
Vurdering: En litt spesiell akevitt som ikke alle vil like. 79 p (UÅ)
Laget av: Kornsprit, dill og johannesurt
Alkoholinnhold: 37,5% vol.
Bestill her:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lad opp med en påskedrink som setter spor
Ukens drink

Lad opp med en påskedrink som setter spor

Om ikke akkurat i løypa, så i alle fall i ganen. Denne bomben er veldig lett å lage.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bypåske? Ta en fascinerende reise tilbake til middelalderens kjøkken

Historisk Museum i Oslo har en liten, men veldig interessant utstilling om da byens matkultur ble påvirket utenfra.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er dette påskens beste kake?
Ukens kake

Er dette påskens beste kake?

I hvert fall har den alt som skal til for å gi kaffekosen riktig påskestemning. Her finner du oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lad opp med en påskedrink som setter spor
Ukens drink

Lad opp med en påskedrink som setter spor

Om ikke akkurat i løypa, så i alle fall i ganen. Denne bomben er veldig lett å lage.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bypåske? Ta en fascinerende reise tilbake til middelalderens kjøkken

Historisk Museum i Oslo har en liten, men veldig interessant utstilling om da byens matkultur ble påvirket utenfra.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som appelsinene er i hus, skal du bruke dem til fredagsbiffen
Dagens rett

Nå som appelsinene er i hus, skal du bruke dem til fredagsbiffen

En frisk og lettlaget vri på fredagsbiffen er både en god avslutning på en lang arbeidsuke og en start på påsken. Som alltid med forslag til noe godt i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er dette påskens beste kake?
Ukens kake

Er dette påskens beste kake?

I hvert fall har den alt som skal til for å gi kaffekosen riktig påskestemning. Her finner du oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her