Å drikke whisky til maten føles fremmed for mange. Og i hvert fall til skalldyr! Men det er ikke annerledes enn å nyte en akevitt til rakefisken! Forskjellen er at akevitten kombineres med øl, mens whisky råder grunnen alene. Dessuten tilsettes vann i whiskyen for at den skal fungere som følge til mat. På samme måte som akevitt betyr livets vann på latin (aqua vita), betyr uisge beatha (altså whisky) det samme på keltisk.
Når whisky tilsettes vann, frigjøres flere aromastoffer, så utvanningen er ingen helligbrøde. Whiskykjennerne tilsetter ofte alt fra noen dråper til en god klunk vann. Mengden vann er selvsagt en smakssak, men du bør i hvert fall tilsette like mye vann som whisky, gjerne mer, når den skal prøve seg på matbordet. Dessuten bør du absolutt servere vann ved siden av.
Skottland er whiskyens hjemsted, og de fleste whiskyer er blandet av råvarer fra alle landets hjørner og av både sprit basert på byggmalt og på andre kornsorter. De såkalt blended whiskys har fått sterk konkurranse fra single malts som kun er laget av maltet bygg og fra et enkelt destilleri. Mange har fortsatt fordommer mot single malt, og spesielt de som kommer fra de skotske øyene, om at de er så kraftige og røykpregete og dermed krever tilvenning. Men det er helt feil, for variasjonen blant disse single maltwhiskyene er enorm.
Bowmore Single Malt 12 Years Old (7614) er dens rake motsetning. Fargen er gyllenbrun med rødlige toner. Både duft og smak er rikere med søtere epler og sitrus og mer krydret uten at det går ut over elegansen. Sammen med blåskjellene trenger den minst sin egen vekt med vann. Et kraftig følge som likevel ikke overkjører blåskjellene.
Men ikke alle er klar for whisky selv om det er aldri så mye whisky i maten. Begge whiskyene har nemlig sine motstykker innen hveteøl. Dette er en øltype som også krever tilvenning siden syrligheten ofte er mye høyere enn i vanlig pilsner. Belgiske Hoegaarden White Beer (34036) (for 33 cl) skiller seg mest ut, ikke bare ved sin lys gule farge, men også på grunn av sin krydrete stil med innslag av appelsinskall. Den store friskheten gjør ølet til en deilig leskende partner til denne litt salte og smakskraftige blåskjellretten.
Det relativt nye norske bryggeriet Haandbryggeriet, som holder hus i et gammelt boligkvartal i Drammen, satser sine kort på hveteøl. Men da i den tyske tradisjon. Bavarian Weizen (varenr. 44585, tilleggsutvalg, kr 50,10 for 50 cl) er derfor mørkere i farge, rødoransje, med langt søtere frukt, i retning syltet eple. Hvetepreget er ikke så uttalt som i det belgiske ølet, siden her er en del fruktsødem og et flott humle- og maltpreg. Et rikt og velsmakende følge til blåskjellene.
Dagueneau Pouilly-Fumé 2011 (3141) demonstrerer i større grad sin opprinnelse siden den har mer uttalt røyk- og flintpreg. I tillegg større intensitet i frukten, her er masser av søt grapefrukt og andre syrlige frukter. En strålende vin for pengene.
En chenin blanc fra Vouvray har også et særpreg som ofte gir assosiasjoner til whisky. Roche Fleurie Vouvray 2011 (2582) har godt med naust- og hamplignende aromaer. Dessuten gode syrer, men noe overdrevet sødme. Likevel fungerer den rimelig bra til.
Men ikke så godt som Ch. des Armuseries Vouvray 1998/2004 (15004) som har noe større kompleksitet, og en bedre balanse mellom syre og sødme. Den lette sødmen i finishen fungerer veldig godt mot salt- og røykpreget i retten.
Whiskydampet blåskjell
Fremgangsmåte
Fres flesk/bacon i varm panne til sprøtt. Legg på et tørkepapir.
Varm oljen og fres løk, grønnsaker til det er mykt i en tykkbunnet kjele som rommer blåskjellmengden. Hell over whisky og tenn på med en lighter. La brenne ut.
Skru opp varmen. Hell på vann, legg en rist over og legg blåskjellene på toppen. Legg på lokk og la blåkjellene dampe i 4-5 minutter til de er klare. Ta blåskjellene opp av kjelen og hold dem varme.
Kok opp kraften med fløten og kok inn til to tredeler gjenstår. Tilsett fleskebiter og urter og smak til med limesaft.
Server blåskjell og saus hver for seg eller fordel skjellene i dype skåler og hell sausen over. Godt brød og smør er obligatorisk.
Se alt du kan lage med blåskjell
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
StorbritanniaVolum: 0.70 l Pris: 477.50 kr Bestillingsutvalg87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
-
81 POENG