Drikke
Lekre spanske bobler

Lekre spanske bobler

Denne produsenten lager cava som konkurrerer med champagne.
Aase E. Jacobsen
23 Juni 2011 - 08:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Torelló 225 Brut Nature Gran Reserva 2008 (92212) er laget etter alle champagnekunstens regler. Utbyttet i vinmarkene holdes nede ved hjelp av beskjæring og selektering under plukkingen som for øvrig gjøres for hånd. Druene kommer fra vinstokker eldre enn 40 år hvilket sikrer konsentrasjonen. For å unngå oksidering av druene havner de i druepressa maks 15 minutter etter at de er plukket.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Før og under gjæringen råder et strengt hygieneregime i vinkjelleren, alt utstyr er av rustfritt stål. Men selve modningen foregår i barrique, både av Allier-, Limousin- og amerikansk eik. Lagringen på bunnfallet etter annengangsgjæringen i flaske tar 30 måneder. Og den avsluttende snuingen (remuage) av flaskene før omkorkingen er manuell.

Kjølig eleganse
Smaken - og prisen - er deretter: Svært champagnelik. Tørr og elegant med nydelige bobler, stor friskhet og fint eplepreg. Elegansen stammer også fra at parellada er hoveddruen av de tre mest klassiske cavadruene macabeo, xarel·lo og parellada. Den er den minst utbredte av de tre og bidrar med eple- og sitrustoner, god syre og altså finesse. Men den trenger det skrinne kalk- og leirholdige jordsmonnet i den høytliggende delen av Penedès for å få vise seg fra sin beste side.

Torelló finnes også i en rosa utgave, Torelló Rosé Reserva Brut 2007 (92214), som også gir mersmak. Den har ikke den samme kompleksiteten, men er mer ungdommelig i fruktigheten. Så er den bare lagret 15 måneder på bunnfallet, derav navnet reserva. Druene er naturlig nok noen helt andre, nemlig monastrell og garnacha. Den har imidlertid den samme kjølige elegansen med de samme lekre boblene som den andre. Et supert følge til spekemat og lyst kjøtt.

22. generasjon
Den har fargen til felles med den stille vinen, Torelló Petjades 2010 (92213), som er en veldig god representant for områdets økende satsing på rosévin. Den er noe uvant laget av merlot, hvilket forklarer den fyldige sødmefylte bærfruktigheten.

Bak disse vinene står Ernestina Torelló og hennes sønner Paco og Toni. Selv om faren hennes først startet opp med cavaproduksjon i 1951, er familien ingen nykommer innen vin. Hun representerer 22. generasjon på Can Marti-eiendommen som har vært i familiens eie siden 1395! Og oldefaren Marc Mir var ansvarlig for at Penedès' vinmarker ble plantet på ny etter den katastrofale vinlusepidemien på slutten av 1800-tallet.

Can Marti ligger halvveis mellom Middelhavet og det karakteristiske Montserrat-fjellet. Her dyrkes de tre cavadruene samt chardonnay, subirat (malvasia), cabernet sauvignon, merlot, syrah og pinot noir.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos
Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos

Denne helgens fiskemåltid er med den luksuriøse skreien. Den har en nøytral smakskarakter som gir innspill til variert tilbehør, og passer utmerket med pesto og mengder av friske grønnnsaker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus
Dagens rett

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus

Når du har disse to ingrediensene, er det ikke så mye annet som trengs, bare en potetmos eller enda bedre, Pommes Anna.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en frisk og fyldig klassiker til helgekosen
Ukens drink

Lag en frisk og fyldig klassiker til helgekosen

Ukens drink er komponert med bourbon som det bærende smakselementet. Men annen type amerikansk whiskey fungerer også godt. Lager du limonaden selv, blir smaksopplevelsen ekstra stor.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol: Sjeldne whiskyer for den som har det meste allerede
+
Tester

Spesialpol: Sjeldne whiskyer for den som har det meste allerede

Sjelden whisky er etterspurt og kommer derfor med en solid prislapp. Derfor havner mange i samlinger eller kanskje som spleis blant entusiastene. I marsslippet er det flere kandidater.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos
Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos

Denne helgens fiskemåltid er med den luksuriøse skreien. Den har en nøytral smakskarakter som gir innspill til variert tilbehør, og passer utmerket med pesto og mengder av friske grønnnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus
Dagens rett

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus

Når du har disse to ingrediensene, er det ikke så mye annet som trengs, bare en potetmos eller enda bedre, Pommes Anna.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene
+
Godbiter i pollisten

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene

Når temperaturene øker, blir også Burgund-appellasjonene mest anerkjent for sine hvitviner interessante også for pinot noir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp
+
Ukens vin

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp

Om du er blant de mange som vil ha en treliter med rødvin i bakhånd, er denne nyheten vel verd å sjekke ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når du legger en bulgur- og urteblanding under skinnet på kyllingen, blir den ekstra saftig
Dagens rett

Når du legger en bulgur- og urteblanding under skinnet på kyllingen, blir den ekstra saftig

Om du ikke får tak i kyllingbryst med skinn, kan du bruke lår eller gå for en hel kylling. Det blir ekstra feststemt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en frisk og fyldig klassiker til helgekosen
Ukens drink

Lag en frisk og fyldig klassiker til helgekosen

Ukens drink er komponert med bourbon som det bærende smakselementet. Men annen type amerikansk whiskey fungerer også godt. Lager du limonaden selv, blir smaksopplevelsen ekstra stor.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her