Drikke
Lekkert vårlig av nebbiolodruen

Lekkert vårlig av nebbiolodruen

Gattinara er barolo for den lyse årstiden. Prøv denne lekre trioen.
Aase E. Jacobsen
08 Mai 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men vinene herfra har mer enn nok kraft til å nytes sammen med så vel kraftige og mer vinterlige retter som på de kaldeste dagene.

Mer av alt

Det som gjør gattinaravinene så velegnet når temperaturene øker, er det lavere alkoholinnholdet og de mykere tanninene. Friskheten deler vinene fra Gattinara med de andre områdene som satser på nebbiolo, som Barolo, Barbaresco og Langhe.

Dette er det som er spesielt med Gattinara

Travaglini er en solid leverandør av viner herfra. Tre Vigne Gattinara 2008 (80098)er deres toppvin, og den lages av utvalgte druer fra tre forskjellige vinmarker. Derfor har den mer av alt enn husets «vanlige» gattinara, Travaglini Gattinara 2008 (47664).

Klassisk nebbioloårgang

Begge finnes nå i 2008-årgangen som ikke er den varmeste i området, men som sikret viner med bra modning og ikke minst gode syrer og god konsentrasjon. Det kjølige og våte været under blomstringen sørget for lavere avlinger, men druene som utviklet seg på rankene fikk nok varme utover sensommeren og høsten.

Se vurderingen av de andre gattinaraene på polet

Spesielt bærer Tre Vigne preg av å ha fått tilstrekkelig med sol for den har mye av det eksotiske, varm og krydrete preget som gjør topp gattinara til noe helt spesielt.

Rosa og rød kjendisvin

I anledning sommeren og for å glede det norske markedet som de åpenbart er veldig glade i, har Travaglini gjort noe for dem helt nytt. Nemlig å lage en rosévin.

Til å lage OMA Rosato 2013 (14580) slik at den passer til norske ganer, har Travaglini fått hjelp av kjendiskokken Ole Martin Alfsen som dermed har gitt navn til vinen. Ikke uventet er dette en matrosé med god aromarikdom, inkludert nebbiolodruens blomsteraktige karakter, fin friskhet og god munnfølelse.

Den føyer seg til hans rødvin, Oma Barbera d'Alba 2012 (8787), som er et upretensiøst, men solid bidrag i sitt prissjikt. Akkurat som mannen bak.

Produsentfoto: Gjivovich Maurizio
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her