Klar for et nytt forhold?

Alle vil ha barolo eller barbaresco i glasset, men gattinara er det altfor få som har et kjærlighetsforhold til.
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

 Jeg har det, og Antoniolo er storfavoritten. Dessuten er Antoniolo Gattinara 2006 (42614) å få i de fleste polutsalg, og det er en god trøst i disse stressende førjulstider. Elegansen og friskheten er dens store styrke sammen med en god fasthet fra både topp syre og fine slanke tanniner.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

En allerede deilig men fortsatt lovende vin for de neste seks-sju årene. Best av alt er at den kan nytes til det meste - alt fra så vel pasta eller kveldskos med spekemat til et saftig stykke kjøtt. Dessuten er den nydelig alene. Husk bare at den trenger et glass med god plass for at den skal vise frem alle sine attributter.

Spiser av tåken
Dette er laveste nivå hos Antoniolo, som i dag drives av Rosanna Antoniolo og hennes "barn" Alberto og Lorella. Siden 70-tallet har familien isolert druer fra noen parseller og disse enkeltvinmark-vinene byr ikke overraskende på enda mer kompleksitet.

Årsaken til at gattinara kan hevde seg i samme klasse som de to øvrige nebbiolo-storhetene, er på den ene siden selve stilen og på den andre siden historisk. Gattinara er på sitt beste svært innsmigrende, nærmest sensuell, og med en usedvanlig frisk syre samt slankere tanninstruktur til nebbiolo å være. Men uten at det går utover lagringsevnen - heller tvert om.

For i tidligere tider var gattinara mer ettertraktet enn både barolo og barbaresco. Mye på grunn av at området hadde et langt større vinmarksareal enn de to andre som ligger lenger sør i Piemonte, og dessuten lavere i terrenget. Men også fordi vinstilens renommé er gammelt og godt. Allerede i det første århundret omtaler Plinius den eldre uva spinea, trolig det samme som spanna (det lokale navnet for nebbiolo), som "druen som spiser av tåken" (quae sola alitur nebulis). Og nettopp tåken som er så typisk for den kuperte delen av Piemonte, er det som har gitt navn til nebbiolo.

Går mot gullalder
Gattinaras topografi og beliggenhet gjør at høyden og temperaturen har vært en utfordring i kjøligere årganger. Derfor ble nebbiolo blandet med bonarda eller vespolina for å mykne inntrykket. Antoniolo bruker imidlertid bare nebbiolo. Og de nye reglene som ble innført i 1990 da gattinara fikk DOCG-status, reduserte muligheten til å bruke de andre druene vesentlig. Samtidig som utbyttebegrensingen ble strengere.

Klimaendringene jobber dessuten for at gattinara går mot en gullalder. For mens Langhe trues av stilendring takket være økte gjennomsnittstemperaturer, gjør de åslandskapet hvor gattinara kommer fra mer klimatisk optimalt. Men gattinara vil for alltid være en miniputt i nebbiolosammenheng med sine rundt 100 hektar. Da er vi heldige her til lands som har så vidt godt utvalg av de beste produsentene, for Travaglinis gattinaraer er også vel verd å lukte på.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ukens pastarett blander du på et øyeblikk
Dagens rett

Ukens pastarett blander du på et øyeblikk

En pakke tagliatelle og rester av røkelaks blir magisk med en kremet tomatsaus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mencia fra Bierzo er årets vinstil
+
Godbiter i pollisten

Mencia fra Bierzo er årets vinstil

Her får du nemlig stor konsentrasjon og terroirkarakter uten at det går utover drikkevennligheten, og det til en pris som er svært gunstig. Noe som er ytterst velkomment i dagens vinprisbilde.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne
+
Tester

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne

Men det er likevel de hvite vinene som stikker av med flest lovord. Og dermed gir hvit januar en ny mening.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mens alt blir dyrere, er denne nebbioloen fortsatt like billig
+
Ukens vin

Mens alt blir dyrere, er denne nebbioloen fortsatt like billig

Med en pris på 159,90 er den fortsatt et kupp og med fast plass i svært mange polutsalg. Fra samme produsent kommer en miks som er regelrett grisebillig.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ukens pastarett blander du på et øyeblikk
Dagens rett

Ukens pastarett blander du på et øyeblikk

En pakke tagliatelle og rester av røkelaks blir magisk med en kremet tomatsaus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mencia fra Bierzo er årets vinstil
+
Godbiter i pollisten

Mencia fra Bierzo er årets vinstil

Her får du nemlig stor konsentrasjon og terroirkarakter uten at det går utover drikkevennligheten, og det til en pris som er svært gunstig. Noe som er ytterst velkomment i dagens vinprisbilde.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag denne deilige retten med fylt kyllingbryst, basilikum og appelsinsjy
Dagens rett

Lag denne deilige retten med fylt kyllingbryst, basilikum og appelsinsjy

Kyllingbryst eller -filet er manges go-to når maten skal raskt på bordet. Denne kombinasjonen er ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne
+
Tester

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne

Men det er likevel de hvite vinene som stikker av med flest lovord. Og dermed gir hvit januar en ny mening.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her