Trimbach Geisberg Grand Cru Riesling 2012 er en virkelig yppig og konsentrert Alsace-riesling med kjøttfull eplefrukt og klassisk petroleumskarakter med innslag av eksotiske toner. En vin som tåler minst 15 år i kjelleren. Men som takket være snart seks års modning allerede gjør en flott figur i møtet med rike retter med lyst kjøtt eller sjømat.
Fulgte nonnenes ønske
Druene kommer fra det tidligere augustinerklosteret i Ribeauvillé som siden 1819 drives av en nonneorden, Soeurs de la Divine Providence de Ribeauvillé. De har lenge solgt druer til norgesvennen Trimbach, men det er først fra 2009 at det gjøres en utvelgelse av den beste parsellen på 2,66 hektar som tappes med grand cru Geisberg på etiketten. Med 8,5 hektar totalt er Geisberg med sitt kalk- og sandholdige jordsmonn og bratte sørvendte helning, en av de aller minste av de totalt 50 grand cru-ene i Alsace.
Den er faktisk Trimbachs aller første vin hvor ordet grand cru og navnet på vinmarken brukes på etiketten. Det kan selvsagt høres merkelig ut all den tid Trimbach har tradisjon tilbake til 1626. Men bakgrunnen er at Hubert Trimbach var svært kritisk til etableringen av grand cru-systemet i Alsace i 1983 og utvidelsen til 50 grand cru-er i 1992. Som «protest» beholdt de navnene på sine topprieslinger som Cuvée Frédéric Émile, Reserve Personnelle og ikke minst kronjuvelen selv, Clos Ste. Hune. Denne siste vinen får sine druer fra den bittelille parsellen på 1,67 hektar, et monopol i hjertet av Rosacker, men som siden den bare har en eier ikke tillates å benevnes grand cru. Det er en av Alsace-lovgivningens mange meningsløsheter.
Men som en følge av et ønske fra søstrene og at det ble introdusert nye og noe strengere lover for grand cru i 2011, ga Trimbach etter. Fra 2009-årgangen er Trimbach også representert i det øverste offisielle hierarkiet i Alsace. Men i motsetning til de fleste andre produsenter ble vinen først lansert etter fem års modning i Trimbachs egen vinkjeller. Dette er en type praksis som er velkjent fra Trimbachs side, men som blir stadig sjeldnere. Stor etterspørsel og kostnadspress er noe mange vinprodusenter opplever i dag, og begge peker i retning av å få vinene ut av lageret raskest mulig. Derfor er det veldig deilig å kunne nyte godt av en slik litt «gammeldags» praksis.
2008 etter 2009
Det gjelder også for andre av Trimbachs mer klassiske og legendariske viner som Clos Ste. Hune Riesling (som det finnes noen få flasker av på utvalgte spesialpol i både 2011- og 2012-årgang) samt ikke minst Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2008. Den selges nå i en ekstra vellagret utgave som altså snart passerer 10 år etter innhøstningen. Det er forholdsvis sjelden kost, spesielt til prisen. Den er et veldig klassisk uttrykk for både riesling og Alsace med moden grønn eplefrukt og et lett petroleumspreg i skjønn forening på toppen av veldig god konsentrasjon. Om du ikke har prøvd riesling til kylling eller svin før, skal du prøve denne.
At 2008 ble lansert etter 2009, skyldes at 2008 ikke var klar før, og motsatt for 2009 – siden det var et år med perfekte druer og derfor kunne nytes allerede drøye tre år etter innhøstningen, men likevel spares veldig lenge.
Druene kommer fra Geisberg og Osterberg, begge grand cru-er i Trimbachs hjemkommune Ribeauvillé. Vinstokkene er 45 år – som regnes som gammelt i Alsace – og de vokser i et kalkholdig jordsmonn med innslag av leire og sand. Parsellene er sør-sørøstvendt som gir druene morgensol, men også litt fri fra den stekende ettermiddagssola. Denne kombinasjonen med tillegg av årgangens egenskaper – i dette tilfellet et kjølig og syresterkt år – er det som forklarer denne vinens klassiske karakter og lagringsdyktighet.
Betydelig yngre, men like fullt en strålende vin er Trimbach Sélection de Vieilles Vignes Riesling 2015 som på samme måte som grand cru-ene er en forholdsvis ny vin fra Trimbach. Første årgang var 2009.
13. generasjon og to grand cru-er
2015 er en svært elegant riesling med god dybde og konsentrasjon, kjøttfull frukt, fin sødme og balanserende syrlighet. En utmerket matvin som fungerer til alt fra grillet sjømat via lyst kjøtt til pasta. Og som på like linje med alle de andre Trimbach-toppene holder lenge i kjelleren.
Til denne vinen som bare lages i de beste årene velges det ut druer fra Trimbachs eldste vinmarker (over 40 år) med kalk- og leirjordsmonn i Hunawihr og Ribeauvillé. Det er i denne siste landsbyen at Trimbach har holdt hus gjennom 13 generasjoner. Selv om Trimbach er en betydelig aktør i Alsace med 1 million flasker produsert, er den fortsatt familiedrevet og i dag er tre generasjoner involvert, bestefar Hubert, nevøene Pierre (vinmakeren) og Jean og Anne som er Pierres datter.
Det aller siste tilskuddet i Trimbach-porteføljen er Trimbach Grand Cru Schlossberg Riesling 2015. Så sent som i 2012 kjøpte Trimbach to parseller i denne grand cru-vinmarken som skiller seg ut ved å ha granittjordsmonn. 2015 er andre årgang og den finnes det kun få flasker igjen av i Norge fordelt på lager samt noen polutsalg. Får du tak i den, får du en virkelig flott og lovende riesling som tåler minst 15 år med stor kompleksitet, god og kjøttfull frukt samt fin fasthet fra syre og stoff. Her må du diske opp med mer forseggjorte retter med lyst kjøtt eller sjømat.
Se alle Trimbachs viner på polet
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....