Lammesadel med grønnsakskompott

Denne søndagen slår vi til med en skikkelig lekker rett på det deilige norske lammekjøttet.
Redaksjonen
30 Mars 2008 - 03:00

Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Lammesadel med grønnsakskompott

Lammesadel med grønnsakskompott

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 180°C.

Sitron- og urtesmør:
Temperer smøret til sitron- og urtesmøret, tilsett sjalottløk, hvitløk, persille, salt og pepper.

Smak til med sitronsaft, muskat og stjerneanis. Bland massen godt, og avkjøl. Kan godt rulles som en pølse i matpapir eller plast før den legges i kjøleskapet.

Lag-grønnsaker:
Skrell og skjær grønnsakene i skiver til lag-grønnsakene, alle omtrent like lange og like tykke.

Vend dem i olivenolje. Ha finhakkket hvitløk i pannen og la grønnsakene steke forsiktig hver for seg på svak varme, ca. 5 minutter sammen med hvitløken.

Ta ut av pannen etter hvert som de får en lys gyllen farge. Dryss på salt, pepper og timian.

Legg grønnsakene lagvis. Begynn med poteter i bunnen av en smurt ildfast form. De andre grønnsakene legges i midten, og tomater på toppen. Legg noen smørklatter over til slutt. Sett formen i ovnen til alt er gjennomvarmt, 8-10 minutter.

Kompotten:
Rens og skjær løk og gulrot til grønnsakskompotten i millimetersmå terninger, såkalt brunoise. Smelt smør i en liten kasserolle sammen med estragon og timian. Tilsett hvitvin.

Legg på lokk og la alt stå på svak varme i 30-40 minutter, til blandingen nesten ligner en kompott. Rør av og til. Smak eventuelt til med salt og pepper.

Formvarm ovnen til 200-250°C, sett også på grillelementet.

Trim lammekotelettene. Skjær av det meste av fettet. Skjær ut og trim to lammefileter, behold litt av fettet på. Brun kotelettene og filetene i litt olje. Sett til side.

Legg litt av grønnsakskompotten over hver kotelett, og over filetene. Legg koteletter og fileter på et stekebrett og sett brettet øverst i ovnen og stek til rosa kjerne, 4-5 minutter, avhengig av temperatur.

Anrett lammekotelettene og lag-grønnsakene skjært i kakestykker på en tallerken, gjerne med litt god sopp stekt i olivenolje og hvitløk. Del hver av lammefiletene i fire, og legg to filetstykker på tallerkenen sammen med en skje av sitron-urtesmøret.

Tips: Skulle det være problemer med å få fatt i lammefilet, ytrefilet av lam, så kjøp et stykke lammesadel og ben ut filetene.

Del opp bena, brun dem i olje eller en blanding av olje og smør, krydre med salt, pepper og urter og legg dem over i en kjele. Hell på vann så det dekker og kok bena 1-2 timer. Kraften er et godt grunnlag for suppe eller saus.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne gule favoritten er som skapt for påsken
Ukens kake
Suksessterte

Denne gule favoritten er som skapt for påsken

Når du maler nøtter, knuser egg og rører inn ekte smør, blir det suksess. Det er nok grunnen til at denne favoritten blant kaker har fått sitt navn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en skikkelig påskefrokost
Guide
Oppskrifter til frokosten

By på en skikkelig påskefrokost

Å tilbringe halve dagen ved frokostbordet er noe vi bør gjøre oftere, og i hvert fall i løpet av påsken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne gule favoritten er som skapt for påsken
Ukens kake
Suksessterte

Denne gule favoritten er som skapt for påsken

Når du maler nøtter, knuser egg og rører inn ekte smør, blir det suksess. Det er nok grunnen til at denne favoritten blant kaker har fått sitt navn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en skikkelig påskefrokost
Guide
Oppskrifter til frokosten

By på en skikkelig påskefrokost

Å tilbringe halve dagen ved frokostbordet er noe vi bør gjøre oftere, og i hvert fall i løpet av påsken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du sikret deg mye egg, skal du prøve denne måten å konservere dem
Dagens rett

Har du sikret deg mye egg, skal du prøve denne måten å konservere dem

Saltede eggeplommer er en opprinnelig kinesisk tradisjon som gir en artig ingrediens til mange retter - som denne thai-inspirerte salaten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her