- Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca. 37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken.
- Tilsett resten av væsken, egget, safranen (evt. gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.
- Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking.
-
Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
Form deigen til lussekatter eller andre former (se nedenfor), og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir.
Etterhev under plast eller klede i ca. 15-20 minutter.
Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gylden. I stekeovnen ved 225 grader i 8-10 minutter. På varmluft 200 grader i 8-10 minutter.
Tips: Bruker du gurkemeie får du den fine gulfargen, men ikke safransmaken.
- Variasjoner på lussekatter:
- • Lussekatter: Trill tynne pølser og form dem som en S, en lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
- • Gullvogn: Trill fem pølser og rull dem sammen til boller. Plassér dem med én i midten og fire boller pent fordelt rundt. Legg en rosin midt i hver og du har en gullvogn.
- • Prestens hår: Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende - prestens hår (pasjefasong)
- • Kirkeport: lages ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin.
- • Lilje: lager du ved å legge en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Lucia-feiring med lussekatter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmålBli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Få ukens kake som nyhetsbrev