Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino 2008 (17394)er høyoktanvin, men bærer på samme måte som baroloer, sine 15 alkoholprosenter med strak rygg. Det skyldes nettopp en solid ryggrad i form av syrer og tanniner. Men i motsetning til tidligere tiders sagrantinoer, er den med en kombinasjon av tradisjonelle og moderne vinframstillingsmetoder tilgjengelig allerede i sin pureste barndom.
Tørr eller søt
Slik vin, også denne, har godt av å helles i en karaffel en times tid før den nytes. Stilmessig passer en sagrantino perfekt inn i en meny med kraftige retter med rødt kjøtt, gjerne vilt. Den vil ha både fett og mye smak å bryne seg på.
Her kan du lete etter matfølge
Urte- og lakrispreget sammen med den mørke frukten er druens særpreg. Dette gjenfinnes i den søte utgaven, Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino Passito 2007 (18840), som er skikkelig kul søtvin med balansert sødme og intens syre ved siden av tydelig tanninbitt.
Etter messen
Kan det være godt, tenker du kanskje? Og ja, det er det når den serveres til fete oster eller en mektig sjokoladekake. Eller slik tradisjonen er i Montefalco by. Her nytes den nemlig sammen med cantucci (mandelkjeks) som dyppes oppi glasset, etter messen på søndag eller etter kaffen. Også denne vinen tåler mange tiår i kjelleren.
Slik smaker vellagret sagrantino
Dette bittelille vinområdet – det har rundt 400 hektar totalt - skiller seg ut fra andre italienske områder ved å ha kommet sent på banen. «Alle» laget den søte vinen av tørkete druer, primært for familiens eget bruk, ikke ulikt tradisjonen med vin santo. Navnet sagrantino antas å komme av sacra, altså hellig, og at det kan knyttes til den religiøse bruken.
Montefalco-vinen nådde av den grunn aldri utenfor områdets grenser. Ikke før man på 1970-tallet begynte å lage tørre viner. I 1992 fikk området DOCG-status for sin Sagrantino di Montefalco.
Storstilt redningsoperasjon
Scacciadiavoli er en av Montefalcos eldste produsenter, men deler som de fleste andre naboer arealet på flere landbruksprodukter. Dagens eierfamilie kom inn på et tidspunkt (1950-tallet) hvor sagrantino på det nærmeste var utryddet og har dermed bidratt til å få den opp på agendaen igjen. Men det er først og fremst Arnaldo Caprai som tilskrives æren for denne redningsoperasjonen.
Les mer om historien til Montefalco
Scacciadiavolis bidrag er blant annet en rosa musserende utgave. Scacciadiavoli Rosé Brut (18841)er en artig sak som reflekterer druens særpreg selv om den er laget av tidlig plukkete og dermed ikke helt modne druer. Sagrantino er blant klodens mest tanninrike (og syrerike) druer, og når den brukes i en rosé må det derfor jobbes med stor forsiktighet. Vel, er den robust, men et veldig interessant bidrag på boblesiden.
Scacciadiavoli lager også en Montefalco DOC hvor sagrantino spiller annenfiolin. Scacciadiavoli Montefalco Rosso 2011 (17397)er en krydret og tiltalende vin med gode bordmanerer. Deres hvitvin av den lokale druen grechetto, Scacciadiavoli Grechetto dell'Umbria 2013 (17398), er også et interessant bekjentskap til en svært gunstig pris.