Drikke
Tøffing for kjelleren
Foto: (Paolo Gagliardi)

Tøffing for kjelleren

Sagrantino di Montefalco er ingen enkel vin å introdusere for nye brukergrupper selv om moderne fremstillingsteknikker har gjort den langt mer medgjørlig enn tidligere.
31 Januar 2008 - 02:01

Den særegne umbriske druen sagrantino trenger veldig lang tid før den viser frem sitt sanne jeg. I ungdommen er denne druen som trives så godt i områdets høytliggende vinmarker med kalk- og leirholdige jordsmonn, en skikkelig vriompeis. Syre- og tanninrik så det holder og med den stramme skogsbær- og kirsebærfrukten godt undertrykt i påvente av mange års godgjøring i kjelleren.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Dens svært så intenst mørke farge gjør den til den av de italienske druene med høyest polyfenolinnhold, og den skårer derfor høyt på sunnhetsskalaen. Antioksidanter så det holder! Som altså også gjør at den eldes svært langsomt.

Tjære og krydder

En 13 år gammel utgave av Colpetrone Montefalco Sagrantino 2004 (56480) jeg hentet opp fra kjelleren nylig var en god dokumentasjon på vintypens potensial. Med et aromabilde med skog, tjære, lær, urter og eksotiske toner av trevirke og krydder, dessuten med en flott og moden frukt samt god myk syre og fortsatt virksomme tanniner. En vin som fortsatt har mye å gå på - og som det er verd å vente på.

Det ville være naturlig å tro at den tre år gamle versjonen som nå er tilgjengelig i Norge, er udrikkelig på nåværende tidspunkt.

Men heldigvis ikke, for denne tidligere så tradisjonelt orientert sagrantinoprodusenten har etter inntredenen i Saiagricola-gruppen (vin, ris, olivenolje) i 1995 fått luft under vingene og så vel modernisert arbeidet i vinkjelleren sin som økt vinmarkbesittelsene betraktelig. Fra 4,5 hektar til dagens 63 i Gualdo Cattaneo som ligger i den vestre delen av appellasjonen.

 

 

Colpetrone er dermed blitt en av de største produsentene, men har likevel klart å holde kvaliteten høy, den store veksten til tross. En vekst som gjelder hele appellasjonen. Fra å dekke rundt 100 hektar for bare ti år siden, er det totale sagrantinoarealet i dag seksdoblet. Og antall produsenter er parallelt økt til 28.

Mye på grunn av den økte interessen i kjølvannet av DOCG 'en som sagrantino fikk i 1992. Og innsatsen fra særlig Arnaldo-Caprai hvis toppsagrantinoer dessverre ikke er tilgjengelig på polet - ennå. 

Colpetrone lager likevel ikke mer enn 500.000 flasker, og hovedproduksjonen er DOC Rosso di Montefalco som inneholder bare litt sagrantino.

Spennende søtvin

Juvelen i kronen er den søte Passito di Sagrantino, også DOCG. Og det er dette som er den egentlige sagrantinostilen, laget av tørkete druer, ikke ulikt recioto di valpolicella. Mens historien bak reciotos forvandling til amarone ikke er helt historisk dokumentert, skjedde det med overlegg for sagrantino secco på 70-tallet en gang.

Foreløpig er Colpetrones søte utgave ikke tilgjengelig her til lands, men Antonelli Sagrantino Passito di Montefalco 2004 (49945) er vel verd å teste ut. For denne noe aggressive druen blir enda mer fascinerende når den får litt sødme rundt bena. Antonellis tørre utgave som tilhører en mer tradisjonell stil, skal heller ikke gå upåaktet hen. Den diametrale motsatsen er Tabarrinis sagrantino , som ikke viser så veldig mye terroir, men du verden for en kraft. 

Bestill vinen med en gang

Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i. 

Colpetrone Montefalco Sagrantino 2004 (56480)

Antonelli Sagrantino Passito di Montefalco 2004 (49945)

Antonelli Sagrantino di Montefalco 2003 (44754)

Tabarrini Montefalco Sagratino Colle Grimaldesco 2003 (48985)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her