Kokeboken Hellstrøms hemmeligheter – mat med kjærlighet er Beste norske kokebok 2020 i konkurranse med 19 andre kokebøker. Ifølge vinner og kokeboknestor Eyvind Hellstrøm er dette den kokeboken han holder høyest. Og det sier en som har vært med på 21 kokebokutgivelser, og sågar vunnet prisen en gang før med kokeboken Hellstrøm junior.
- Det er derfor ekstra gøy at vi får denne prisen siden det er en bok jeg er så fornøyd med, innrømmer Norges aller mest berømte kokk.
Det er åpenbart at dette er en kokebok som er laget med både hjerte og mage. Hellstrøms hemmeligheter – mat med kjærlighet er dessuten en ide som er unnfanget i den første nedstengingsperioden, da samboerparet Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan som de fleste andre fikk hjemmekontor.
- Det var 15. mars at vi bestemte oss for å gjøre mer ut av Instagram-kontoen som Anita tok initiativ til for et par år siden. På det tidspunktet visste jeg ikke en gang hva Instagram var, humrer Eyvind og forteller at de hadde fått god respons på sine inspirasjonsposter, med hans retter og Anitas bilder, men også forespørsler om oppskrifter. Så frøet var allerede sådd.
Med Instagram-stories og koronatiden ble det virkelig fart i sakene. – Vi postet enkle fortellinger og fikk veldig gode tilbakemeldinger, men folk spurte fortsatt om oppskrifter. Derfor bestemte vi oss for å gå løs på en kokebok. Innen første halvår var over hadde vi samlet nok oppskrifter, jeg laget maten og Anita tok bildene, forklarer Eyvind og legger til:
- Anita er ikke fotograf, men hun har stor sans for detaljer og er en fin diskusjonspartner. Hun sier ofte «er du sikker på at det skal se slik ut», og da må jeg lage retten på nytt.
For alle som har fulgt ham gjennom Hellstrøm rydder opp-programmene, er det lett å se at dette er en ny rolle – som han åpenbart trives veldig godt med.
Når det kommer til selve matkonseptet i vinnerboka, har han «sett i alle retninger ikke bare fransk, eller norsk».
- Gjennomgangstonen er å lage maten vi selv liker og slik at folk kan lage det selv, enkle grep, få ingredienser og korte tilberedningstider, selv om det kan ta noen timer å lage en buljong, så er det enkelt, slår han fast og fortsetter:
- At dette er den kokeboken jeg er mest fornøyd med, handler derfor om tilgjengelighet. Mat i hverdagen skal ikke være perfeksjonistisk, men smake godt og være lett å lage.
Han forteller at det finnes ett unntak og det er risotto med hvit trøffel fra Piemonte, verdens dyreste råvare, og noe man bør unne seg i alle fall én gang i livet.
Dette er neppe siste gang vi ser samboernes navn på en kokebok, for de fortsetter med Instagrampostene sine. – Men det er et overskuddsprodukt. Vi gjør det når vi har tid, det skal ikke være et press, derimot inspirert og inspirerende. Men enkelheten er viktig og så er kompleksiteten i form av små detaljene som friske og gode råvarer, slår årets beste kokebokkokk fast til slutt.
Dette er 13. gang prisen for «Beste norske kokebok» deles ut, og bak kåringen står Apéritif og Norli.
Årets kokebokjury består av:
Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling
Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
Tilde Sofie Garmager, grafisk designer
Juryens begrunnelse er denne:
Hellstrøms hemmeligheter - mat med kjærlighet Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan, Kagge Forlag
En nyforelsket Hellstrøm snobber ned, og serverer enkel og svært velsmakende, men også kreative retter som alle kan greie å lage hjemme hos seg selv. Den velkjente kokken formidler sin brede kunnskap på pedagogisk vis, slik at vi føler at det er noe nytt å lære på hver eneste side.
- En kokebok – Jan Robin Ektvedt, Forlaget Press
- Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen – Eirik Nilssen, Senja Matstudio
- En skikkelig digg kokebok 2 – Hanne-Lene Dahlgren, Entusiast forlag
- Julehøgtid. Den beste maten og dei gode tradisjonane – Arne Brimi og Arne Hjeltnes, Kagge forlag