Beste norske kokebok
Koronahobbyen som ble årets beste kokebok

Koronahobbyen som ble årets beste kokebok

Hellstrøms hemmeligheter - mat med kjærlighet signert Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan er en utmerket representant for de mange gode prosjektene som har kommet ut av det bratteste året på lenge.
Aase E. Jacobsen
26 November 2020 - 10:00

Kokeboken Hellstrøms hemmeligheter – mat med kjærlighet er Beste norske kokebok 2020 i konkurranse med 19 andre kokebøker. Ifølge vinner og kokeboknestor Eyvind Hellstrøm er dette den kokeboken han holder høyest. Og det sier en som har vært med på 21 kokebokutgivelser, og sågar vunnet prisen en gang før med kokeboken Hellstrøm junior. 

- Det er derfor ekstra gøy at vi får denne prisen siden det er en bok jeg er så fornøyd med, innrømmer Norges aller mest berømte kokk. 

Rettene i kokeboken er av typen kjærlighetsmat - skapt for å deles og retter som samboerne liker å spise selv, Her dim sum.

Det er åpenbart at dette er en kokebok som er laget med både hjerte og mage. Hellstrøms hemmeligheter – mat med kjærlighet er dessuten en ide som er unnfanget i den første nedstengingsperioden, da samboerparet Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan som de fleste andre fikk hjemmekontor. 

- Det var 15. mars at vi bestemte oss for å gjøre mer ut av Instagram-kontoen som Anita tok initiativ til for et par år siden. På det tidspunktet visste jeg ikke en gang hva Instagram var, humrer Eyvind og forteller at de hadde fått god respons på sine inspirasjonsposter, med hans retter og Anitas bilder, men også forespørsler om oppskrifter. Så frøet var allerede sådd. 

Luksuriøsiteten i rettene defineres av ingrediensenes ferskhet som her med fisk og blåskjell som basis for en fantastisk suppe i kokeboken kalt Neptuns suppe.

Med Instagram-stories og koronatiden ble det virkelig fart i sakene. – Vi postet enkle fortellinger og fikk veldig gode tilbakemeldinger, men folk spurte fortsatt om oppskrifter. Derfor bestemte vi oss for å gå løs på en kokebok. Innen første halvår var over hadde vi samlet nok oppskrifter, jeg laget maten og Anita tok bildene, forklarer Eyvind og legger til: 

- Anita er ikke fotograf, men hun har stor sans for detaljer og er en fin diskusjonspartner. Hun sier ofte «er du sikker på at det skal se slik ut», og da må jeg lage retten på nytt. 

For alle som har fulgt ham gjennom Hellstrøm rydder opp-programmene, er det lett å se at dette er en ny rolle – som han åpenbart trives veldig godt med. 

Når det kommer til selve matkonseptet i vinnerboka, har han «sett i alle retninger ikke bare fransk, eller norsk».

I vinnerkokeboken er det også oppskrift på omelett,

- Gjennomgangstonen er å lage maten vi selv liker og slik at folk kan lage det selv, enkle grep, få ingredienser og korte tilberedningstider, selv om det kan ta noen timer å lage en buljong, så er det enkelt, slår han fast og fortsetter:

- At dette er den kokeboken jeg er mest fornøyd med, handler derfor om tilgjengelighet. Mat i hverdagen skal ikke være perfeksjonistisk, men smake godt og være lett å lage.

Han forteller at det finnes ett unntak og det er risotto med hvit trøffel fra Piemonte, verdens dyreste råvare, og noe man bør unne seg i alle fall én gang i livet. 

Dette er neppe siste gang vi ser samboernes navn på en kokebok, for de fortsetter med Instagrampostene sine. – Men det er et overskuddsprodukt. Vi gjør det når vi har tid, det skal ikke være et press, derimot inspirert og inspirerende. Men enkelheten er viktig og så er kompleksiteten i form av små detaljene som friske og gode råvarer, slår årets beste kokebokkokk fast til slutt.   

Dette er 13. gang prisen for «Beste norske kokebok» deles ut, og bak kåringen står Apéritif og Norli.

At Eyvind Hellstrøm har stor sans for det franske kjøkken, bekreftes også i denne kokeboken. Her i form av roquefort-terte.

Årets kokebokjury består av: 

Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling

Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif

Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel

Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene

Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent

Tilde Sofie Garmager, grafisk designer

 

Juryens begrunnelse er denne:

Hellstrøms hemmeligheter - mat med kjærlighet Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan, Kagge Forlag

En nyforelsket Hellstrøm snobber ned, og serverer enkel og svært velsmakende, men også kreative retter som alle kan greie å lage hjemme hos seg selv. Den velkjente kokken formidler sin brede kunnskap på pedagogisk vis, slik at vi føler at det er noe nytt å lære på hver eneste side.

 

 

 

De fire andre finalistene er:

  • En kokebokJan Robin Ektvedt, Forlaget Press
  • Tradisjonsmat fra Lofoten og VesterålenEirik Nilssen, Senja Matstudio
  • En skikkelig digg kokebok 2 Hanne-Lene Dahlgren, Entusiast forlag
  • Julehøgtid. Den beste maten og dei gode tradisjonaneArne Brimi og Arne Hjeltnes, Kagge forlag
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her