Drikke
Konsentrert merlotvin til grillmaten

Konsentrert merlotvin til grillmaten

Å nyte «bordeauxvin» midt på sommeren høres kanskje ut som en dårlig ide. Men det finnes virkelige gode løsninger.
Aase E. Jacobsen
24 Juli 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ch. Lestignac L'apanivore 2011 (5616)er både en god bordeauxlignende vin (100 prosent merlot) og en vin som takket være sin imponerende kjøttfulle frukt er som skapt for milde sommerkvelder. Spesielt med saftig kjøtt fra grillen på menyen.

Finn gode retter til vinen

Den kommer fra naboområdet til Bordeaux, Bergerac i Périgord, som er et av Frankrikes rikeste når det kommer til gastronomi. Men vinene derfra er ikke veldig kjente. Derfor er også prisene gunstige.

Biodynamisk

Kvaliteten derimot er generelt høy. Spesielt siden det finnes mange unge engasjerte og nytenkende vinbønder (deriblant en norsk kvinne, Katharina Mowinckel) som bidrar til å løfte imaget ytterligere.

Les mer om Bergerac

En av dem er det unge paret Camille og Mathias Marquet som i 2008 overtok den 14 hektar store vingården med tradisjoner tilbake til 1627 på Monbazillac-platået med sitt kalk- og leirjordsmonn. De la om til biodynamisk drift og startet med nyplanting for å øke beplantingstettheten fra 3-4000 til 8000 planter per hektar.

Kun endrueviner

Det har gjort at utbyttet er redusert fra 65 til 27 hl/ha. Og det gir seg igjen utslag på smaken. L’apanivore er for øvrig laget av druer fra unge vinstokker, men har likevel en veldig god konsentrasjon. Den er dessuten «bare» en vin de france, siden det i henhold til reglene for AOC Bergerac ikke er lov å lage endrueviner.

Les mer om biodynami i Bordeaux

Marquet-paret er imidlertid kompromissløse når det kommer til endrueviner og svorne tilhengere av det naturlige jordbruk. Det lar seg særlig lese i Mathias’ blogginnlegg (kun på fransk). Her sparker han i alle retninger hvor det konvensjonelle er styrepinne.

Dempet naturvinpreg

De bruker selvsagt bare druenes egne gjærsopper, svoveltilsettingen er minimal. Svovelnivået i deres hvitvin, Ch. Lestignac L'écorce 2011 (5619), tilfredsstiller kravene til naturvin (AVN) og vel så det. Men den har ingen av naturvinenes hyppige feil, som brettanomyces og uttalte bittertoner. Det er likevel lett å kjenne at svovelbruken er lav. Dette er en rik, kjøttfull og konsentrert hvitvin med et balansert naturvinpreg.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her