Drikke
Gode rødviner til jul

Gode rødviner til jul

Er du ute i siste liten med enten julegavene eller rødvinen til juleselskapene, får du hjelp her.
Aase E. Jacobsen
18 Desember 2012 - 13:55

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Denne spalten ifører seg julenissedrakt denne uken og fyller sekken med mange gode vintips. Det er viner som passer ekstra godt til julemenyen og viner som på grunn av formatet, egner seg både som gave og når det er mange rundt bordet. Det er ikke mange dager igjen til jul, og polhyllene på denne tiden av året har en tendens til å være glisne, men én av disse vinene bør du kunne få tak i.

Gode matviner

Enten du går for et rimelig alternativ til bordeaux, Cuvée K Rouge 2012 (43302), signert en norsk kvinne, Katharina Mowinckel, som dessuten jobber så rent som mulig i både vinmarker og -kjeller. Eller en «ekte» bordeaux, Ch. Canon 2011 (80557), til bare noen flere kroner. Felles har de at de er laget av merlot, hvilket gir en veldig myk og innsmigrende og samtidig frisk vinstil, mye takket være 2011-årgangen. Til tross for at vinene er så unge, er de fine å drikke allerede nå. De er derfor supre viner til retter av lam og elg, men også mer «julete» retter som ribbe eller pinnekjøtt.

Et hakk opp på skalaen, også når det kommer til «julepreg», er brunelloen Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2010 (44540). Om du bestiller to flasker av denne lagringsdyktige vinen, leveres den i en pen trekasse. Da trenger du bare julepapir. Men selv én flaske av denne vinen, vil bli meget godt mottatt. En nydelig og ikke minst allsidig matvin.

Godt lagringspotensial

Store flasker er også en julegave med suksessgaranti – spesielt når innholdet står i stil. Marqués de Riscal Reserva 2006 (95283) er særdeles godt priset. Langt under dobbel pris av to normalflasker er nemlig ikke vanlig.

Heller slik som for Marqués de Murrieta Ygay Reserva 2009 (3609), som forsvarer den høyere prisen, for dette er rioja i superklassen, som også har et veldig godt lagringspotensial. Dessuten kommer den i flott trekasse. Nøyer du deg med vanlig flaskestørrelse, er den tilgjengelig i flere polutsalg.

Den toscanske godbiten Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2009 (99555) finnes også i både vanlig og stor flaske. En vin med en imponerende lagringsevne som smaker himmelsk allerede.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her