Nordmenn er et kaffeelskende folkeslag, og vi ligger i verdenstoppen i kaffekonsum. Siden den første kaffebaren åpnet i Oslos Østbanehallen i 1994, har stadig flere barer med hovedfokus på kaffe etablert seg rundt om landet.
De siste par årene har et nytt kaffetilbud dukket opp både hos kaffebarene og i butikkenes kjøledisker, nemlig iskaffe. Kunnskapen om denne drikken er ikke like stor som tradisjonell kaffe,
noe baristaene Sofia Rydell hos Stockfleth`s og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca og i Oslo ønsker å gjøre noe med. Begge har erfaring som baristaer siden 1999.
- Nordmenn er litt pysete når det kommer til kaffe. Aller helst drikker de varm kaffe basert på mye melk, som for eksempel caffe latte, sier svenske Sofia Rydell.
- Hovedforskjellen på iskaffe og vanlig kaffe er rett og slett temperaturen. I tillegg kan iskaffe ofte være mer leskende, noe en varm drikk sjelden er, legger Kristin H.R. Nielsen til.
Mest espresso
De to baristaene anbefaler folk å prøve iskaffe på grunn av den gode smaken. I tillegg er det gøy og utfordrende for baristaer å lage iskaffe. Ikke fordi det er vanskeligere eller knyttet ekstra mye arbeid til tilberedningen i forhold til vanlig kaffe, men fordi smaken på de vante ingrediensene forandrer seg når de tilberedes kaldt.
-Sofia og jeg jobbet sammen tidligere, og da brukte vi mye tid på å utforske smak og prøve nye varianter av kaffedrikker - også iskaffe. Noen ganger var vi heldigere enn andre, for å si det sånn, sier Kristin.
De fleste iskaffedrikker er basert på vanlig espresso. Ut fra den lages den enkleste iskaffen shakerato (espresso, sukker og hel is) til mer avanserte varianter som for eksempel frappé, en av Javas signaturdrikker (espresso, sukker, kanelsirup, is og fløte).
Kald espresso smaker beskt og surt, og det er nesten umulig å lage god iskaffe uten ekstra søtning i form av sukkerlake, sirup eller sukker.
-Lag noen søtede espressi på morgenen slik at de står klare til kundene kommer, foreslår Sofia.
Om du skal bruke hvitt eller brunt sukker i iskaffe blir en smaksak, mener Kristin.
-Men det brune sukkeret er ofte litt mer grovkornet, og lar seg ikke oppløse så raskt i kalde drikker.
Tre hovedtyper
Iskaffe deles inn i noen generelle kategorier; iskaffe med eller uten melk, tyktflytende eller tyntflytende iskaffe. Det som skaper forskjellene mellom de enkelte iskaffevariantene er i grove trekk om du bruker en blender eller shaker i tilberedningen, om kaffen serveres med hele eller opphakkede isbiter, om vann eller melk eller eventuelt annet er hovedingrediensen i drikken, i tillegg til kaffe.
- Bruk av blender gir drikken en tykkere konsistens. Lager du for eksempel en iskaffe med knust is fra en blender, får drikken en milkshakeaktig konsistens - den kan nærmest spises med skje. Litt av den samme effekten oppnås ved å bruke shaker; rist espresso sammen med sukker og tilfør øvrige ingredienser. Du kan også bruke en shaker veldig forsiktig og servere iskaffe kun tilsatt sukker i et glass med isbiter, og få en veldig tyntflytende drikk, forklarer Kristin.
Begge kaffekokkene (barista er italiensk og betyr kaffekokk), vektlegger behovet for og viktigheten av å ha ordentlig utstyr å jobbe med, som for eksempel en blender med stor nok motor og en shaker som lett lar seg demontere og rengjøre. De understreker også viktigheten av å vaske utstyret ekstra godt i sommerhalvåret fordi bakterier trives svært godt når det er varmt.
Fokus på utseendet
Både Kristin og Sofia mener presentasjonen og utseendet til iskaffe er viktig. I følge de to kan og bør en iskaffe være både en estetisk og smaksmessig opplevelse.
-Bruk av is, både knust og hel, skaper muligheter til å jobbe med presentasjonen. Men en iskaffe bør drikkes med en gang den er blitt servert fordi utseendet forandrer seg når isen smelter, sier Sofia Rydell.
Hvorvidt du skal bruke hel-, lett- eller skummetmelk til iskaffe avhenger av hvilket smaksuttrykk drikken skal ha.
-Vi bruker mest helmelk fordi fettstoffene fremhever den gode smaken, sier Kristin.
Begge oppfordrer de som jobber i bar/kaffebar å prøve seg frem til nye iskaffedrikker.
De to nevner en drikk som er utviklet av baristaverdensmester i 2000, Robert Thoresen hos Java, nemlig iskaffe med mineralvannet Club Soda.
-Club Soda og espresso, smakstilsatt med sirup, gir deg en utrolig frisk drikk med deilig skum på toppen, lover Sofia.
I løpet av årene har de også erfart at det er lurt å servere iskaffe i små mengder.
-Mye vil ha mer, men du kan fort bli kvalm av for mye mektig og kald drikke. Det er ikke slik du ønsker at kunden skal føle seg etter et besøk, avslutter Kristin.
Slipp fantasien løs!
Skal vi tro baristaene Sofia Rydell hos Stockfleth`s og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca i Oslo er det kun fantasien som setter stopper for mulige iskaffe-varianter. Her er noen av deres kalde, leskende forslag.
Artikkelen ble publisert første gang 25. august 2003.
Iskaffe og shaker:
Fremgangsmåte
Kjør espresso, sukker, isbiter og evet. smakstilsetninger i en blender til issørpe.
Baristaene Kristin og Sofia mener både kanelsirup og vaniljesirup er gode smaktilsetninger i en Granita.
Sendt inn av
Sofia Rydell hos Stockfleth's og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca
Fremgangsmåte
Drikken er massiv og gir en milkshake følelse, mener Kristin og Sofia.
Sendt inn av
Sofia Rydell hos Stockfleth's og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca
Fremgangsmåte
Alt kjøres i blender.
-Denne er knallgod, både søt og ganske så sunn på grunn av bananene, sier Sofia.
En ting å merke seg når du bruker bananer i drikker er at jo brunere bananene er jo, dess søtere smaker de.
Sendt inn av
Sofia Rydell hos Stockfleth's og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca
Fremgangsmåte
Smakstilsetningene og espresso ristes lett i en shaker, helles deretter over iskremen.
-Dette er en liten, men bombastisk smaksopplevelse, sier Kristin.
Sendt inn av
Sofia Rydell hos Stockfleth's og Kristin H.R. Nielsen hos Java/Mocca