Guide
Se alt det gode du kan bruke kinakål til
Foto: (yipengge)

Se alt det gode du kan bruke kinakål til

Kinakål er en av de absolutt mest populære grønnsaker i de siste 40 årene, til tross for at den i dag også er en dels utskjelt grønnsak. Men den fortjener en langt bedre omtale. Prøv noen av oppskriftene du får her.
19 Mars 2025 - 08:53

Vi kjenner oss vel lett igjen når ingredienser som tomat, agurk, maiskorn og ananas i biter nevnes - og dressingen som slo an mer enn noen var Thousand Island. Og her er vi ved kjernen til kritikken rundt vår bruk av kinakål, nemlig denne standardiserte salaten med den etter hvert så omtalte dressing som nærmest har blitt servert til absolutt alt, spesielt på veikroer og gatekjøkkener, siden kinakålens inntreden på 1980-tallet.

Men kinakål kan brukes til mer enn som så. Den er en kålsort, og er i dag, som i uminnelige tider bakover, en av Kinas og nabolandenes aller viktigste grønnsaker. Derav navnet Brassica rapa subsp. Pekinensis. Som forteller om dens opprinnelse rundt Beijing.

Derfor bør vi se østover for å lære mer om hvordan denne grønnsaken kan brukes. Som ovnsbakt, lettkokt eller smørdampet med variert tilbehør er den et vidunderlig spise.

Finsnittet frityrstekt kinakål er bare en opplevelse. Kålsuppe på kinakål er meget godt, gjerne smakt til med reven muskat. Og til wokpannen er kinakål som skapt. Som så ofte ellers, det er bare fantasien som kan sette grenser. Her frister vi med nye varianter. 

Navnet til tross, dyrkes den i Norge gjennom store deler av året, mai til januar. Men får du tak i gjennom hele året, mye av importen kommer fra Portugal, ifølge Bama.

Kinakål med rømme og bacon

Kinakål med rømme og bacon

Fremgangsmåte

  1. Kinakålen eller isbergsalaten deles i 4 til 8 båter avhengig av størrelse.
  2. Gis et raskt oppkok i (lettsaltet) vann. Ha i et dørslag og skyll med kaldt vann. Salaten skal fortsatt være crispy.
  3. La vannet renne godt av før den legges over på serveringstallerkenen.
  4. Lettrømme og stekte baconbiter fordeles over.
  5. Dryss over finhakket persille. 

Tips:
Rømmen kan smakes til med sitron, salt, krydder og urter, som til en dip.

Se alt du deilige du kan bruke kinakål til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel kimchi

Enkel kimchi

Fremgangsmåte

  1. Klargjør kålen. Kutt bort evt. brune/visne endestykker.  Del i 8 båter og deretter i fire.
  2. Legg i kaldt vann for å renses for så å legges i et dørslag – evt skyll godt under rennende vann. La dryppe godt av.
  3. Hvis du bruker hendene til å blande etter dette steget, er det lurt å bruke plasthansker. Alternativt rengjort plastskje.
  4. Knus grovsaltet i en morter hvis saltkornene er veldig store.
  5. Fordel saltet jevnt og legg kålen i en bolle i ca. halvannen time. Snu kålbitene flere ganger underveis slik at saltet får jobbe med hele kålen.
  6. Etter endt salting: Skyll godt i mye kaldt vann i to omganger. Ha i et dørslag slik at kålen får renne av. Ha kålen over i en rengjort plastbolle med lokk.
  7. Pisk ut mel i vann i en kjele og kok opp under stadig omrøring. La koke under omrøring på svak varme i 4-5 minutter til. Det skal blir en tykk hvitsaus. Sett til avkjøling.
  8. Bland den avkjølte sausen med chili, fiskesaus, hvitløk, løk og ingefær. Rør godt og vend blandingen i kålen med en rengjort skje el. l i stål.
  9. Sett på lokket eller dekk med plastfolie. La stå på kjøkkenbenken eller sett i kjøleskapet. 

Tips: Kimchien kan brukes umiddelbart – i fersk utgave – eller gjennomgå en fermentering – det tar 3-7 dager avhengig av temperaturen i rommet. 

Se alt du deilige du kan bruke kinakål til

Fristende internasjonale retter

Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Tempura-stekt kinakål

Tempura-stekt kinakål

Fremgangsmåte

  1. Bruk det hvite på kålen og kutt den i størrelse 2 x 4 cm.
  2. Bland tempurarøren etter oppskrift på pakken, men bytt ut vann med 3 ss soya.
  3. Dypp kinakålen i tempurarøren og friter i olje ved 180 grader til de blir gylne og sprø.
  4. Legg på kjøkkenpapir og server nystekt.
Tips:
Beregn ca. 6 biter pr. porsjon
Tempurarøre kjøpes i asiatiske butikker. Den er ferdigblandet mel som blandes ut med vann og brukes som frityrrøre, men kan også lages selv.
Disse rullene er gode som forrett eller som tilbehør til kylling, fisk og salater. Serveres de som egen rett, er det godt å ha en søt chilisaus ved siden av.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Skinkebiff med kinakål og pesto

Skinkebiff med kinakål og pesto

Fremgangsmåte

  1. Forvarm stekeovnen til 225 °C.
  2. Vask potetene godt og del dem i båter som du legger i en langpanne med stekepapir i bunnen.
  3. Pensle med olje, urtekrydder, salt og pepper. Stek i 20 minutter.
  4. Fres skinkebiffene på sterk varme i litt olje ca. 2 minutter på hver side.
  5. Dryss over salt og pepper og la biffene ettersteke på svak varme mens resten gjøres klart.
  6. Del kinakålen i 8 båter. Kok opp (det lettsaltede) vannet og kok kinakålen 2-3 minutter til den er mør.
  7. Rør inn smør.
  8. Legg litt pesto over skinkebiffene rett før servering.
  9. Pesto: Mos basilikum, pinjekjerner, parmesan og hvitløk i foodprosessor.
  10. Tilsett olivenolje i en tynn stråle mens maskinen går. Smak til med salt og pepper.

Tips: Potetene blir ekstra sprø med varmluft de siste 5 minuttene.

Flere gode retter med skinkebiff

Se alt du deilige du kan bruke kinakål til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Vegetarruletter med kinakål

Vegetarruletter med kinakål

Fremgangsmåte

  1. Dypp kinakålbladene i kokende vann så de blir myke. Legg dem utover et håndkle for å renne av.
  2. Fres løk, hvitløk og sopp i olivenolje i 2-3 minutter.
  3. 'Rør inn godt avrent hveteris, pinjekjerner, rosiner, gressløk og kruspersille og smak blandingen til med sitronsaft, salt og pepper.
  4. Legg en skje av fyllet på kålbladene og pakk dem sammen. Fest med en tannpirker.
  5. Kok opp grønnsakbuljongen og legg i kålrulettene. De må dekkes av buljongen.
  6. Kok opp raskt og skru deretter ned varmen og la rulettene trekke under lokk til de er gjennomvarme, ca. 15 minutter.
  7. Server kinakålrulettene drysset med ristede pinjekjerner og en skje tzatziki og godt brød til.
Tips:
Server rulettene som en smårett, og de er også fine å ha på tapasbordet.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Wok med svinekjøtt, kinakål og paprika

Wok med svinekjøtt, kinakål og paprika

Fremgangsmåte

  1. Lag woksaus: Pisk ingrediensene sammen i en tykkbunnet kjele og kok opp. Ta kjelen straks av platen.  
  2. Skjær kinakål og paprika i tynne strimler. 
  3. Brun kjøttet i varm panne i to omganger. 
  4. Legg kjøttet til side, og wok grønnsakene i to omganger
  5. Ha kjøtt og grønnsaker tilbake i woken og rør inn sausen.
  6. Kok opp og smak til. Server kokt ris til.

Tips1:
I stedet for kinakål kan du bruke nykål (i sesongen), spinat eller grønnkål. 

Tips2:
Du kan bruke både rød, gul og grønn paprika. De fleste vil nok etterlyse en smak som sparker fra, som chili. Både fersk og tørket chili fungerer, såvel i woken som i sausen. Og vårløk setter ekstra god smak. Et dryss av friske urter er alltid velkomment og øker appetitten betraktelig.

Tips3:
Lag gjerne dobbel porsjon woksaus, så har du til senere. Resten fylles på et glass med lokk og oppbevares i kjøleskapet.

De beste wokoppskriftene finner du her

Lyst på andre wokretter?

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gresk lammegryte med kinakål

Gresk lammegryte med kinakål

Fremgangsmåte

  1. Tørk kjøttstykkene med kjøkkenpapir. Fres løken i oljen til den er blank og myk.
  2. Øk varmen og stek kjøttet 10-15 minutter, snu og vend det ofte.
  3. Tilsett buljong eller vann og litt salt.
  4. Legg på lokk og kok på svak varme til kjøttet er mørt, ca 45-60 minutter.
  5. Ha i kinakål og 3 ss dill og bland forsiktig.
  6. Legg på lokk og la gryten trekke i 15 minutter. Ta den av platen.
  7. Pisk sammen egg og sitronsaft og pisk i litt av den varme kraften fra kjøttgryten.
  8. Ta kasserollen av platen og tilsett eggblandingen i en tynn stråle mens du rister på gryten.
  9. Vend forsiktig sammen.
  10. Varm forsiktig opp i 3-4 minutter mens du rister på gryten så kjøttet dekkes av et tynt lag saus.
  11. Gryten må ikke koke, da skiller sausen seg.

Denne retten er typisk vår- og påskerett som helst lages av kopplam og vårens første grønnsaker. Mange av ingrediensene i denne retten brukes også i magrista - en suppe som ofte er den første kjøttretten man spiser etter at fasten er over, etter oppstandelsesmessen ved midnatt lørdag. Helst skal retten lages av lammelår, men utbenet bog går like bra. Server brød til og bruk brødbiter slik at du får med deg all den gode kraften

Flere oppskrifter på lammegryter finner du her

Mange andre deilige retter med lam

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grønn wokpanne

Grønn wokpanne

Fremgangsmåte

  1. Oljen varmes i wokpannen eller stekepannen. De oppdelte grønnsakene tilsettes og stekes i flere runder for at temperaturen skal holdes høy gjennom stekingen. Rør hele tiden.
  2. Legg grønnsakene over i en bolle mens du steker resten. Ha dem tilbake i wokpannen eller stekepanne.
  3. Tilsett soyasaus, chilisaus, sherry, brunt sukker og ingefær.
  4. Smak til med salt og pepper.

Tips:
For ekstra metthetsfølelse kan du tilsette kokte nudler.

Se våre andre oppskrifter på wok

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her