Julens festmeny

Julens festmeny kan du benytte deg av nær sagt hvilken som helst dag i høytiden. Tre retter står på menyen, og det er ikke de tradisjonelle rettene vi satser på. Skap derfor din egen tradisjon basert på dine egne favoritter, slik som Omar Viset her gir de
Redaksjonen
24 Desember 2003 - 01:00

Omar Viset (37) er huskokk og informasjonskonsulent på Opplysningskontoret for kjøtt. Viset har jobbet som kokk- og mellomleder ved forskjellige hoteller og restauranter i Norge. Utenlandserfaringen sikret han seg i Tyskland og Fishereihafen restaurant i Hamburg. Han har også fartstid som stuert på fisketråler, ved Falklandsøyene.

I 1994 begynte han på Norges Hotellhøgskole. Ved siden av studiene jobbet han på Gastronomisk institutt, et engasjement som ble forlenget etter at han var ferdig med studiene. Før Omar tiltrådte i Opplysningskontoret, var han innom cateringsbransjen og  var med i utviklingen av Gladmat-festivalen, og i den sammenhengen startet han også Gladmat-skolen.

Her får du Omars festmeny - en meny han vil servere til familie og venner i julen.

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Julesylte

Julesylte

Fremgangsmåte

Skrell beter og jordskokker. Varm opp oljen. Tørk godt av røttene, skjær dem i syltynne skiver og legg dem forsiktig i oljen. Fritter på forsiktig varme, men likevel varmt nok til at det blir sprøtt og gyllent.

Ta beter og jordskokker opp av oljen, la det renne godt av seg på kjøkkenpapir. Krydre lett med salt.

Anrett skiver av julesylte, gjerne på brød sammen med beter og jordskokker, med persille og basilikum som garnityr.

By på helnorsk tapas som løfter ethvert koldtbord 

Her er rettene du skal lage til tapasbordet

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Omar Viset, Opplysningskontoret for kjøtt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp

Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 180°C. Steketid ca. 20 minutter.
  2. Potet- og pæretårn: Skrell og skjær poteter og pærer i ca. ½ cm tykke skiver.
  3. Brun potet- og pæreskivene i smør i varm stekepanne. Krydre med salt og pepper.
  4. Ta dem ut av pannen og stable annenhver skive med pære og potet til et "pæretårn".
  5. Sett pærene i en liten ildfast form.
  6. Reinsdyrfilet: Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper.
  7. Brun filetene raskt i smør i varm panne til de får en gyllen farge.
  8. Legg dem over i formen sammen med "pæretårnene". Stekes ca. 20 minutter på 180°C.
  9. Saus: Hakk og fres sjalottløken i smør i en liten kjele. Hell på rødvin og kok uten lokk til den er redusert til halve mengden. Lag saus etter oppskrift på posen, litt av vannet erstattes med rødvinsjyen.
  10. Sopp og spinat: Skrell sjalottløken og del dem i fire på langs. Riv av stilkene på spinaten, skylles godt i kaldt vann. Rens soppen og skjær den i store skiver. Brun sopp og løk i stekepannen, vend inn spinaten de sist 2 minuttene av stekingen.

Tips: Om du ikke vil bruke sjysaus-halvfabrikata, kan du tilsette viltkraft og jevne med maisenna som du rister ut i litt kaldt vann. Kok opp under pisking og server.

Reinsdyrkjøtt er noe av de beste vi har. Prøv en av disse oppskriftene

Flere lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Omar Viset

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hvit sjokolade- og limeparfait

Hvit sjokolade- og limeparfait

Fremgangsmåte

Denne oppskriften har sin helt spesielle historie. Den ble nemlig kreert til Kokklandslagets deltagelse i Kokke-OL 2000. Kokkelandslaget ble hedret med bronsemedalje.
Jeg har laget desserten den slik den ble laget den gangen, i kremerhusformer.
Kremmerhusene:
Lag formene først. Klipp arkene i to, lag kremerhus og fest godt med tape. Sett formene i for eksempel en eggekartong så de står støtt.

Ha eggeplommer, sukker og fløte i en kjele, og varm opp til kokepunktet under stadig omrøring.

Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter, klem ut vannet og ha dem over i kjelen. Rør godt. Hell alt over i en bolle og pisk til det er romtemperert, bruk gjerne miksmaster.

Brekk sjokoladen i biter og ha den over i en liten bolle. Sett denne i en kjele med vann og smelt sjokoladen ved middels varm temperatur.

Visp fløten til myk krem.

Eggeblandingen og sjokoladen bør ha lik temperatur når det blandes. Hell sjokoladen i eggeblandingen, rør sammen og vend inn kremen forsiktig til slutt. Fyll massen kremerhusene og frys dem.

Ta ut parfaiten noen minutter før den skal anrettes slikt at den lett slipper formene.

Tips:  Ved å koke opp egg og fløte unngår du iskrystaller ved frysing.

Morellkompott:
Ha vann, kanelstang, sukker, sitronskall og - saft i en kjele og kok opp. La det småkoke på svak varme til det nesten blir til sirup. Tilsett moreller og la alt bli gjennomvarmt.

Server morellkompotten lun, ikke kjøleskapskald.

Dekorkjeks:
Bland sammen hvetemel, melis og kakao. Tilsett sammenpisket egg og smør og elt sammen til en tykk røre/deig.

Legg bakepapir på stekebrettet. Smør røren/deigen utover i et tynt lag. Legg et lag bakepapir over og stek kjeksen ved 160°C ca. 5 minutter. 

Ta ut brettet. Skjær/marker trekanter og stikk ut/marker tre sirkler i hver trekant. Stek videre til kjeksen er lys brun og sprø.

Form kjeksen til en bølge mens den ennå er varm.

Kjeksen kan oppbevares i tett boks et par uker.

Tips:  Kjeksen kan selvfølgelig utformes på andre måter.

Anrett desserten slik:
Legg et par spiseskjeer lun morellkompott i bunnen av en skål eller på en asjett. Sett parfaiten på og dekorer med kjeks til slutt.

Sendt inn av Omar Viset, Opplysningskontoret for kjøtt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 354.90 kr Bestillingsutvalget
    87 POENG
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her