Utvalget av juice fra for oss ikke helt hverdagslige frukter har eksplodert de siste årene. Guava, litchi, papaya, pasjonsfrukt, mango, kokos for å nevne noen har inntatt så vel baren som kjøkkenet. - Aller helst bruker jeg så ferske råvarer som mulig i drinkene, men noen av disse fruktene kan være vanskelig å få tak i året rundt, derfor er fruktjuicene gode alternativer, sier Knut Hveding med klippefast tro på cocktails som ansvarlig bartender for Fogo Bar som nylig har inntatt Buddha Bar på Rådhusplassen i Oslo.
Her skaper han en avslappet barstemning men med store ambisjoner hva angår gjennomføring og serverer gjerne en sjuretters cocktailmeny, som dessuten kan varieres gjennom uken. - En cocktailmeny bygges opp på samme måte som en matmeny, en frisk start, så øker intensiteten for så å ende i en søt og god avslutning. Sammen med cocktailene serverer jeg snacks fra Fogo-kjøkkenet. Og kommer den samme gjesten tilbake to dager etterpå, skal han selvsagt ikke behøve å velge den samme sjuretteren, lover Hveding.
Og han vet hva han snakker om for Fogo Bar har etablert cocktailandelen på 80 prosent av salget, hvilket forteller i klartekst: - Bartenderen må kunne cocktailkunsten og du må dessuten kunne selge dem, også gjennom cocktailkartet hvor det bør forklares noe om drinken og hva den passer til, sier han.
Han har gode tips til den som vil forbedre sin innsats bak disken: - Mise en place er like viktig i baren som på kjøkkenet. Start arbeidsøkta med å lage juicer og mikser fra grunnen av, det tar ikke lang tid, tvert i mot, men kvaliteten på cocktailene blir merkbart mye bedre. Og lager du opp for mye, holder ferskpresset juice og mikser seg fint i kjøleskap i et par dager. Søte juicer blir veldig fort dårlig siden gjæringsprosessen settes i gang i løpet av få timer i romstemperatur og bør lages à la minute.
For kjøkkensjefen på Fogo/Buddha, Rune Pal, gir juicen en tydelig fornemmelse av vår og sommer. Juice bringer inn sødme, friskhet og samtidig en letthet i smaksbildet som må gjenspeiles i de andre råvarene som brukes, er hans filosofi. Derfor er "juice"-menyen lys i stilen med østers, sjøkreps, breiflabb og kalv. Men dette fruktige innslaget representerer ikke en ny stilendring i Pals kjøkken til tross for at restauranten flyttes ut av Norlandia Karl Johan Hotells tredje etasje og inn i det som har vært restauranten på Buddha Bar.
A Lulu
Fremgangsmåte
Shakes med mye is (fyll shakeren 2/3-3/4 full med is og rist kraftig i 10 sekunder) og helles over ny is i avkjølt rocksglass.
Proxima Parada fra Jesper & Co
Fremgangsmåte
Mos mangoterninger (legg til side noen til pynt). Bland i øvrige ingredienser og hell over knust is i rocksglass. Pynt med mangoterninger.
Etter en ide fra Jesper og David, Café con Bar.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Jordskokksuppe med østers og grillet kamskjell
Fremgangsmåte
Lag jordskokksuppe og smak til med relativt mye litchijuice samt fløte.
Legg en rå østers samt et lettgrillet kamskjell oppi.
Oppskrift til jordskokksuppe finner du her
9 lettlagete supper å ta med på tur
Her finner du mange flere deilige supper
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
Sør-AfrikaVolum: 0.75 l Pris: 529.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
88 POENG
-
86 POENG
Tomattartar med sjøkreps og mangosaus
Fremgangsmåte
Fyll concassé av skikkelig søte tomater i en liten ringform. Hvis tomatene ikke er søte, tilsett litt melis. Smak til med salt og pepper. Anrett tomatene oppå sausen som er mangopuré med litt limesaft. Legg den smørstekte sjøkrepshalen oppå tomatene og pynt med friterte marchesalatblader.
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 223.00 kr Bestillingsutvalg87 POENG
Breiflabb med petit pois-puré, polentaegg og pasjonsfruktcoulis
Fremgangsmåte
Steik breiflabbfilet i smør. Anrett på saus av pasjonsfruktjuice (varm opp forsiktig og monter med litt smør) sammen med puré av petit pois med et egg av polenta laget av semule, smør og parmesan. Garnityr er granateplefrø.
Se våre andre oppskrifter på breiflabb
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
77 POENG
Kalveschnitzel med sautert spinat, tomat og sopp på ferskensaus
Fremgangsmåte
Benytt et flatbanket stykke av låret som grilles lett. Sauter grønnsaker. Anrett som på bildet og gjerne med en sitronbåt ved siden av som skal presses over kjøttet.
Se flere spennende kalveoppskrifter her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG