Jubileum for ganen

Som et ledd i feiringen av 125 år i tørsteslukkingens tjeneste, lanserte Ringnes Bryggeri tidligere i år jubileumsølet 1877. Tallet markerer året da Ringnes brygget sitt første øl. Bak nykommeren som brygges i et begrenset opplag, i alle fall foreløpig, s
Redaksjonen
12 August 2002 - 02:02

1877 er bare tappet på boks, og opplaget er "kun" 2,7 millioner liter, ca. halvannen boks til hver av oss som er over 18. Dersom Ringnes ikke plutselig ombestemmer seg og brygger videre på jubileumsølet, avsluttes tappingen i oktober. Om 1877 er spesielt tiltenkt damene vet vi ikke, men bak produktet står det to kvinnelige bryggerimestre: Olaug Flakne og Anne Aasprong.

Smak av malt
1877 er et undergjæret øl og noe mer smaksrikt enn Ringnes Pils. 4,7 % alkohol og en høy andel av stamvørter gir et fyldig øl med fint skum. I tillegg er fargen dypere. Dette kommer av at det er brukt hele fire malttyper i ølet; pilsnermalt, karamellmalt, bayermalt og fargemalt. Likevel er 1877 lettdrikkelig og forfriskende på grunn av Ringnes' egen gjærstamme og tilsetning av litt mer kullsyre enn i Ringnes pils. Anbefalt serveringstemperatur er som for en lett pilsnertype, 6-8 grader.

- Hvor hemmelig er resepten for 1877?
- I bryggeriverdenen er det stor åpenhet, men det som holdes under lås og lukke i vår bransje er gjærstammen og sammensettingen av maltsortene, forteller Olaug Flakne.
Slik sett er Ringnes litt unik når det gjelder antall gjærstammer. Mens de fleste bryggerier gjerne har et par stammer, har Ringnes hele fire: Ringnes, Carlsberg, Lysholmer og Frydenlund.

Ringnes brygger utelukkende etter renhetsloven. Det vil si at ingrediensene består av malt, humle, vann og gjær. - Malten kommer i hovedsak fra Sverige og Danmark, mens humlen kommer fra Bayern, forteller Flakne.

Vi merker oss at dagens humle ikke lenger likner på blomster. Her går det i konsentrert og aromasterk vare i form av pellets for å gi ølet bitterstoffer, smak og aroma. 1877-brygget gjærer ved 13 grader på Ringnes gjærstamme, og kjøles ned til én minusgrad for at det skal kuldestabiliseres. Da felles proteiner og polyfenoler ut, som sammen kan danne slørete og uklart øl. Deretter filtreres ølet for å fjerne gjærrester og andre kjemiske forbindelser. Resultatet er et nydelig øl, lover Olaug Flakne.

Brygget på tilfeldigheter
At Olaug Flakne (30) i dag kan titulere seg som bryggerimester, bygger på rene tilfeldigheter.
- En venninne fra biokjemistudiet ved NTNU tipset meg om at Ringnes var på utkikk etter en trainee. Jeg tok kontakt og ble raskt spurt om jeg likte øl, og om jeg kunne tenke meg å gå Den Skandinaviske Bryggerihøgskolen i København. Etter et halvt år med praksis på seks bryggerier i Norden, og sju måneder på skolen, satt jeg med eksamenspapirene i hendene i 1998.

Ett halvt år etter ble hun prosess-sjef på Ringnes Bryggeri, 26 år gammel. Bryggerimesteren leder prosessavdelingen med ca. 25 ansatte, alle menn og med en snittalder på 45 år.
- Det var kanskje noen som lurte litt i starten, men jeg kom fort inn i miljøet, smiler Flakne.

Fakta:
Ringnes Bryggeri har sine aner fra den herskapelige Ringnes Gård i Krødsherad. I 1876 etablerte brødrene Amund og Ellef Ringnes sammen med finansmannen Axel Heiberg Interessentskabet Ringnes & Co., som altså ble til Ringnes Bryggeri. Nå er Ringnes Bryggeri en del av det danske Carlsberg Breweries, verdens femte største bryggerikonsern.

Ølregler
w Lyst øl bør serveres kjølig - gjerne mellom 6 og 8 grader (i kjøleskapet er det ofte for lav temperatur). Mørkt øl smaker best når det holder 12 til 14 grader.
w Unngå sollys eller annet sterkt lys på ølet.
w Ølglass bør være høye og ha rette sider slik at skum og aroma kommer fullt til sin rett.
w Fett er ølets verste fiende. Server derfor aldri øl av melkeglass, fettet ødelegger skummet som bør være på toppen av ølet.
w Riktige ølglass bør derfor aldri vaskes sammen med middagstallerkener, og kun med syntetiske vaskemidler. Glassene bør skylles i rent vann etter vask og får så lufttørke.

Foto: Lars Ole Ørjasæter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her