Drikke
Jo større bobler, jo mer smak

Jo større bobler, jo mer smak

Ny forskning viser at størrelsen på boblene påvirker hvordan vi opplever smaken, og at jo større, jo bedre.
Aase E. Jacobsen
01 Januar 2017 - 15:56

Forskere har nå kommet fram til resultater som er motsatt av hva som er opplest og vedtatt for kvalitet på bobler, hvor fine små bobler foretrekkes framfor store og mange. 

1,7 mm optimalt

For mens boblene i champagne måler gjennomsnittlig 1 mm, og varierer mellom 0,4 og 4 mm, gir bobler så store som 3,4 mm mer smak, ifølge en forskningsrapport presentert i The Guardian. Det er forskere ved Universitetet i Reims, hovedstaden i Champagne-regionen som har kommet til dette bemerkelsesverdige resultatet.

Professor Gérard Liger-Belair ledet forskningen og forteller til The Guardian at små bobler som fram til nå har vært synonymt med kvalitetschampagne, var dårligst til å løfte fram aromaene.

De brukte fototeknikk for å kartlegge hva som skjer med boblene i champagne. Boblene former et åttekantet mønster på overflaten. Når en boble sprekker, skapes det en grop mellom naboboblene. Dermed oppnås et mønster som ligner på en blomst sine kronblader som igjen sender en flodbølge av bittesmå dråper som strømmer mot toppen av glasset. Bobler som er 3,4 mm når de når overflaten, frigjør betydelig mer dråper enn små bobler. Og dermed mer aromaer.

Men den optimale størrelsen ifølge forskerne er 1,7 mm. Denne størrelsen frigjorde flest aromadråper.

Avkjøling hjelper også

Liger-Belair mener at resultatene kan føre til bedre champagne i framtiden. Alle kjenner til bakgrunnen for at champagneglasset har en smal form: for å konsentrere boblene i overflaten og på den måten frigjøre aromaer. Men også vinens viskositet, altså seighet/treghet, er av betydning, ifølge Liger-Belair. Ved å redusere viskositeten, øker også aromafrigjøringen. Hvordan det skal gjøres, er noe champagneindustrien bør jobbe med framover, ifølge forskerne.

Et annet resultat fra samme forskergruppe er knyttet til hvordan boblene frigjør alkohol – altså i hvilken grad du blir på en snurr av å drikke champagne. Ved å avkjøle champagnen reduseres mengden alkohol i boblene. Det hjelper også mot at alkoholen dekker over de mer delikate tonene.

Avkjøling påvirker også hvor raskt korken spretter ut. Ved å kjøle ned til 4 grader får du maksimal kontroll, ifølge forskerne som også anbefaler å holde glasset på skrå for å ikke presse boblene for hardt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her