Drikke
Jo større bobler, jo mer smak

Jo større bobler, jo mer smak

Ny forskning viser at størrelsen på boblene påvirker hvordan vi opplever smaken, og at jo større, jo bedre.
Aase E. Jacobsen
01 Januar 2017 - 14:56

Forskere har nå kommet fram til resultater som er motsatt av hva som er opplest og vedtatt for kvalitet på bobler, hvor fine små bobler foretrekkes framfor store og mange. 

1,7 mm optimalt

For mens boblene i champagne måler gjennomsnittlig 1 mm, og varierer mellom 0,4 og 4 mm, gir bobler så store som 3,4 mm mer smak, ifølge en forskningsrapport presentert i The Guardian. Det er forskere ved Universitetet i Reims, hovedstaden i Champagne-regionen som har kommet til dette bemerkelsesverdige resultatet.

Professor Gérard Liger-Belair ledet forskningen og forteller til The Guardian at små bobler som fram til nå har vært synonymt med kvalitetschampagne, var dårligst til å løfte fram aromaene.

De brukte fototeknikk for å kartlegge hva som skjer med boblene i champagne. Boblene former et åttekantet mønster på overflaten. Når en boble sprekker, skapes det en grop mellom naboboblene. Dermed oppnås et mønster som ligner på en blomst sine kronblader som igjen sender en flodbølge av bittesmå dråper som strømmer mot toppen av glasset. Bobler som er 3,4 mm når de når overflaten, frigjør betydelig mer dråper enn små bobler. Og dermed mer aromaer.

Men den optimale størrelsen ifølge forskerne er 1,7 mm. Denne størrelsen frigjorde flest aromadråper.

Avkjøling hjelper også

Liger-Belair mener at resultatene kan føre til bedre champagne i framtiden. Alle kjenner til bakgrunnen for at champagneglasset har en smal form: for å konsentrere boblene i overflaten og på den måten frigjøre aromaer. Men også vinens viskositet, altså seighet/treghet, er av betydning, ifølge Liger-Belair. Ved å redusere viskositeten, øker også aromafrigjøringen. Hvordan det skal gjøres, er noe champagneindustrien bør jobbe med framover, ifølge forskerne.

Et annet resultat fra samme forskergruppe er knyttet til hvordan boblene frigjør alkohol – altså i hvilken grad du blir på en snurr av å drikke champagne. Ved å avkjøle champagnen reduseres mengden alkohol i boblene. Det hjelper også mot at alkoholen dekker over de mer delikate tonene.

Avkjøling påvirker også hvor raskt korken spretter ut. Ved å kjøle ned til 4 grader får du maksimal kontroll, ifølge forskerne som også anbefaler å holde glasset på skrå for å ikke presse boblene for hardt.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her