Godbiter i pollisten
Ja visst kan du drikke pinot noir til grillmaten

Ja visst kan du drikke pinot noir til grillmaten

Denne lekkerbiskenen holder dessuten stand overfor høstlige smaker også, og så er den å finne i 62 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
22 Juli 2020 - 13:45
  Foto: Trond W. Andersen

Salwey Spätburgunder 2018 er en elegant, innsmigrende og samtidig karaktersterk tysk pinot noir – altså spätburgunder – som har fått ekstra kraft fra de solrike forholdene i Kaiserstuhl.

Denne delen av Baden er en av Tysklands aller mest solrike med 1800 årlige soltimer. Derfor trives så vel kaktus, mandler og fiken som smaragdfirfisle i dette solstekte kuperte landskapet med skrint jordsmonn.

Kaiserstuhl forbindes med vulkansk jordsmonn, men er mer variert enn som så. Det finnes også løssjordsmonn som er fine luftbårne sedimenter fra den siste istiden. Her består løssen av kvartsstøv og mikroskopiske kalkpartikler som over tid har bygget seg opp til inntil 30 meter tykke lag.

Weingut Salwey holder til i Oberrotweil, hvor deres opprinnelige 2,5 hektar ligger. Men Konrad Salwey, tredje generasjon vinbonde, har siden han slo seg sammen med foreldrene etter ønologutdannelsen, sørget for å kjøpe opp vinmarker i flere av nabolandsbyene, samtidig som han samarbeider med en rekke vinbønder i nærområdet.

Han understreker at kriteriet for bruk av en vinmark er at den ikke er restrukturert, men har beholdt den samme formen siden før den såkalte Flurbereinigung i 1971. I den vestre delen av Kaiserstuhl hvor Salwey holder til, er det færre tilfeller av restrukturering enn i den østre delen.

- Dermed får vi tilgang til eldre plantemateriale, vi har et gjennomsnitt på 25-40 år, slår han fast. Det er også grunnen til at han for denne vinen druer fra flere deler av det vestre Kaiserstuhl.

I salg i Norge for tiden er fortsatt Salweys regionalvin som er neste kvalitetsnivå. Salwey Kaiserstuhl Spätburgunder 2015 får druer fra en enkeltvinmark i Oberrotweil med løssjord, men også noe druemateriale fra vulkansk jordsmonn Den har derfor litt mer røykpreg, men også tydeligere eik enn den rimeligere vinen.

Det som kommer til uttrykk i glasset, er primært forskjeller i druemateriale og årgang. For i vinkjelleren lages vinene likt, hvilket innebærer at hele klaser er med for to tredeler av druene i gjæringstanken. Modningen finner sted i brukte eikefat i 12 måneder. En tredel av fatene er laget av lokal eik.

Konrad Salwey er tredje generasjon. Foto: Helmuth Scham

2018 var den varmeste vekstsesongen siden 2003. – Men siden vi har hatt så mange varme årganger i mellomtiden har vi hatt og mulighet til å tilpasse oss de endrete forholdene, sier Konrad Salwey som også innrømmer at denne utviklingen skaper utfordringer ved at de må være raskere klare til å høste for å unngå høye alkoholnivåer. I 2018 endte den på 13.5 prosent og det mener han er et maksimum. 

En annen konsekvens av denne klimatiske endringen er at Salwey ikke kan vokse mer.

- For å sikre den kvaliteten vi skal ha, vil vi ikke kunne håndtere et økt vinmarksareal, forteller Konrad.

Han trekker dessuten fram at 2018 skiller seg ut fra andre varme årganger ved at vinene har godt med tanniner og ikke minst en uvanlig dyp naturlig farge. Det kunne gitt en robust vinstil. Men de var  forsiktige med fargeuttrekket hvilket har resultert i forholdsvis myke tanniner, og det er denne innsmigrende karakteren som gjør seg gjeldende når den får rulle rundt i et romslig pinot noir-glass.  

Når det første partiet av denne vinen er utsolgt, kommer et nytt som ifølge Konrad er litt mer reduktiv og derfor trenger mer tid i flasken. Han forteller at 2018 er unik ved at det er veldig liten forskjell på en vin på dette nivået og toppvinene. - I et hvilket som helst annet år vil det være lett å skille vin fra løss- og kalkjord fra vin fra det vulkanske jordsmonnet, men slik ble det ikke i 2018, sier han.

Kirschberg er Salweys toppvinmark. Foto: HELMUTH SCHAM KONSTANZ

Fra parsellene med vulkansk jordsmonn som altså er selve juvelen av Kaiserstuhl, kommer Salweys toppviner. Produsenten er medlem av VDP og kan derfor sette GG – grosses gewächs – på etiketten. Tidligere i år var toppvinmarken Kirchberg som ligger lengst vest i underområdet, tilgjengelig. En utrolig lekker sak som samtidig byr på solid kraft, men som vi nok må vente på å få smake igjen. Både 2017 og 2018 trives fortsatt best i kjelleren, ifølge Konrad Salwey.

I september derimot kommer to av de andre GG-ene til Norge, Henkenberg og Eichberg. Forskjellen til Kirchberg er at de har løss iblandet det vulkanske jordsmonnet, men siden begge vinmarkene er sørvendte, og Kirchberg mer vestvendt, er det grunn til å forvente mye kraft også her siden vinene kommer i henholdsvis 2018- og 2017-årganger.

Eichberg med landsbyen Oberrotweil. Foto: HELMUTH SCHAM

Kaiserstuhl ligger helt sør i Baden, og siden Baden er et vinområde som måler 400 km fra nord til sør, er det svært differensiert både når det kommer til druesorter, vinstil og terroir. I Kaiserstuhl er spätburgunder og de andre pinot-druene konge. Men selv om det er kortere vei til Alsace på andre siden av Rhinen som danner grensen mellom landene, er det altså få likheter utover druesortene til Alsace. Også til andre tyske vinområder kjent for sin pinot noir som Ahr og Pfalz.  

Hos Salwey brukes både lokal og fransk eik i fatene. Foto: Helmuth Scham

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her