Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Det er ikke alltid forsøk på å kopiere en europeisk vinstil er vellykket på den sørlige halvkule. Til det er de klimatiske forskjellene for store. Men brødrene Jacques og François Lurton gjør det med hell. Deres satsing i Mendoza i Argentina bærer nå enda flere frukter som er tilgjengelig i Norge.
Mange har gledet seg over deres prisgunstige Tierra de Luna Bonarda 2010 (32558) de siste årene. En vin som vinner på sin ungdommelige fruktighet, men som ikke forlanger annen oppmerksomhet fra deg enn et anerkjennende smatt. I sommer kom nok en billigvin Tierra del Fuego Pinot Gris 2004/2005 (20774) som er både saftig og frisk og vel verd prisen.
De to andre nye vinene fra den kanten er et hakk opp på seriøsitetsskalaen. Først og fremst Alterra Sangiovese 2003 (48279) som er så nært opp til sangiovese fra Sentral-Italia som det er mulig å komme med argentinsk utgangspunkt. Ung lett parfymert duft av røde modne bær samt snev av jordsmonn og lær. I munnen er den saftig med fin bærsødme, gode syrer og bra stofflighet, tanninene er bløte og avslutningen er god og lang. Det som skiller den mest fra den andre siden av Atlanteren er en lett bitterhet i finishen som nok skyldes det litt varmere klimaet. En utmerket vin til lyst kjøtt, til pasta og når du bare har lyst på et glass vin.
Dens hvite parallell, Alterra Pinot Grigio 2004 (48278) demonstrerer også at Lurton-brødrenes team av ønologer og vinmakere kan jobben sin. Duften er tiltalende med tydelig pinot gris-preg i form av syltet eple, krydder, søt sitrus og aprikos. Smaken er fruktig med nok friskhet til å balansere fedmen, sitter godt og lenge med en del sitrusskall i finishen. Perfekt til røykt laks eller spekeskinke.
Lurton-brødrene etablerte seg i Argentina i 1992. Fire år etter at de forlot familiens mange slott i Bordeaux (Bonnet er kanskje best kjent i Norge) for å "gjøre" vinverdenen. I dag opererer de i hele seks land, og overalt hvor de slår seg ned ønsker de å eie vinmarker, i tillegg til at de kjøper druer. I dag disponerer de en vinmark på til sammen 125 hektar i Mendoza fordelt på to steder. Tunyan i det sørlige Mendoza, som ligger på rundt 1100 meter over havet. Og det varmere Barrancas i det østlige Mendoza på ca 600 m.o.h. Men de egne vinmarkene er på langt nær nok til å dekke behovet. Lurton-installasjonen har nemlig stor kapasitet.
Alterra-vinene kommer fra Tunyan, og det forklarer deres uargentinske karakter. Høyden over havet sikrer bedre syrer og klarere frukt (les mindre kokt). Alle druer håndplukkes og har kort vei til vinkjelleren som ligger midt i vinmarkene i Tunyan. En stor fordel siden temperaturene under innhøstningen er så høye at uønsket gjæring lett kan sette i gang før druene ankommer luftavkjølte forhold i vinkjelleren. Fokuset på å holde utbyttet nede er stort, og det er fornuftig i et land hvor høy produktivitet er en av de største utfordringene. Godt hjulpet av at vanning er tillatt og en nødvendighet.
Lurton-brødrene som dessuten er veldig opptatt av miljøet - i Norge finnes også en av dere økologiske og Debio-godkjente viner, Lurton Terra Sana Organic Syrah 2013 (41394) -kjører en streng linje hva angår bruk av plantevernmidler. Dessuten valgte de i sin tid områder som ikke hadde vært brukt til jordbruk tidligere og dermed ikke på noe tidspunkt utsatt for kjemi. Så rent som mulig med andre ord, og det er jo et tegn i tiden.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.