Italienskinspirert fra Argentina

Ukens to gode vinkjøp skiller seg fra de fleste argentinere ved at de er betydelig mer europeiske i stilen.
Aase E. Jacobsen
24 August 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det er ikke alltid forsøk på å kopiere en europeisk vinstil er vellykket på den sørlige halvkule. Til det er de klimatiske forskjellene for store. Men brødrene Jacques og François Lurton gjør det med hell. Deres satsing i Mendoza i Argentina bærer nå enda flere frukter som er tilgjengelig i Norge.

Mange har gledet seg over deres prisgunstige Tierra de Luna Bonarda 2010 (32558) de siste årene. En vin som vinner på sin ungdommelige fruktighet, men som ikke forlanger annen oppmerksomhet fra deg enn et anerkjennende smatt. I sommer kom nok en billigvin Tierra del Fuego Pinot Gris 2004/2005 (20774) som er både saftig og frisk og vel verd prisen.

De to andre nye vinene fra den kanten er et hakk opp på seriøsitetsskalaen. Først og fremst Alterra Sangiovese 2003 (48279) som er så nært opp til sangiovese fra Sentral-Italia som det er mulig å komme med argentinsk utgangspunkt. Ung lett parfymert duft av røde modne bær samt snev av jordsmonn og lær. I munnen er den saftig med fin bærsødme, gode syrer og bra stofflighet, tanninene er bløte og avslutningen er god og lang. Det som skiller den mest fra den andre siden av Atlanteren er en lett bitterhet i finishen som nok skyldes det litt varmere klimaet. En utmerket vin til lyst kjøtt, til pasta og når du bare har lyst på et glass vin.

Dens hvite parallell, Alterra Pinot Grigio 2004 (48278) demonstrerer også at Lurton-brødrenes team av ønologer og vinmakere kan jobben sin. Duften er tiltalende med tydelig pinot gris-preg i form av syltet eple, krydder, søt sitrus og aprikos. Smaken er fruktig med nok friskhet til å balansere fedmen, sitter godt og lenge med en del sitrusskall i finishen. Perfekt til røykt laks eller spekeskinke.

Lurton-brødrene etablerte seg i Argentina i 1992. Fire år etter at de forlot familiens mange slott i Bordeaux (Bonnet er kanskje best kjent i Norge) for å "gjøre" vinverdenen. I dag opererer de i hele seks land, og overalt hvor de slår seg ned ønsker de å eie vinmarker, i tillegg til at de kjøper druer. I dag disponerer de en vinmark på til sammen 125 hektar i Mendoza fordelt på to steder. Tunyan i det sørlige Mendoza, som ligger på rundt 1100 meter over havet. Og det varmere Barrancas i det østlige Mendoza på ca 600 m.o.h. Men de egne vinmarkene er på langt nær nok til å dekke behovet. Lurton-installasjonen har nemlig stor kapasitet.

Alterra-vinene kommer fra Tunyan, og det forklarer deres uargentinske karakter. Høyden over havet sikrer bedre syrer og klarere frukt (les mindre kokt). Alle druer håndplukkes og har kort vei til vinkjelleren som ligger midt i vinmarkene i Tunyan. En stor fordel siden temperaturene under innhøstningen er så høye at uønsket gjæring lett kan sette i gang før druene ankommer luftavkjølte forhold i vinkjelleren. Fokuset på å holde utbyttet nede er stort, og det er fornuftig i et land hvor høy produktivitet er en av de største utfordringene. Godt hjulpet av at vanning er tillatt og en nødvendighet.

Lurton-brødrene som dessuten er veldig opptatt av miljøet - i Norge finnes også en av dere økologiske og Debio-godkjente viner, Lurton Terra Sana Organic Syrah 2013 (41394) -kjører en streng linje hva angår bruk av plantevernmidler. Dessuten valgte de i sin tid områder som ikke hadde vært brukt til jordbruk tidligere og dermed ikke på noe tidspunkt utsatt for kjemi. Så rent som mulig med andre ord, og det er jo et tegn i tiden.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her