Imponerende rød sødme

Det er først og fremst de søte røde vinene fra Roussillon som tiltrekker seg oppmerksomheten. Og de 12 banyulsene og mauryene i denne testen skuffer heller ikke. Komplekse viner som fortjener en plass i vinkartets dessertvinavdeling.
Redaksjonen
27 Mai 2004 - 01:00

Men de røde - selv om de er få i antall, kun åtte er testet denne gangen - demonstrerer også høy kvalitet, både i lavprissegmentet og i de løitt høyere prisklasser.

At vi kan vente oss mer fra dette hjørnet av Frankrike i årene som kommer er hevet over enhver tvil for det magre utvalget er ikke representativt for det som er på gang i denne regionen. Nok en gang ble imidlertid dårlig kork en hemsko for testen siden i alt tre av 20 flasker var infisert.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Magdalena Rosenblad, Bagatelle, Torstein Østenstad, Sans og Rune Pal, Klosteret.

Remi Madsen

Torstein Østenstad

Rune Pal

Magdalena Rosenblad

Foto: Johnny Syversen / Bo Mathisen

Testen som ble gjennomført den 20. april 2004, omfatter et bredt utvalg av tørre og søte røde viner fra Roussillon tilgjengelige i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt gruppevis etter kategori og alder. Panelet fikk overhodet ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er engros, inkl. mva og emballasjeavgift, pr 1. mai 2004. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Produktene bestilles hos din lokale grossist eller følgende distributører:
Vectura: 22 97 55 00
Vin & Sprit Distribusjon (VSD): 23 24 97 00

Tørre viner

÷
Bila-Haut Occultum Lapidem 2001
M. Chapoutier
Frankrike - Languedoc-Roussillon
899435 VSD - kr 139,00
Farge og duft: Dyp purpur. Tett flott duft av mørke bær, skogsbær, krydder, skogbunn, løv og jordsmonn.
Smak: Stort maskulint anslag, klare toner av mørke skogsbær, distinkt syre, godt integrert tanniner, litt tørr finish men sitter lenge. (2001)
Mat: Kraftige retter med litt sødme, gjerne vilt.
Vurdering: En meget godt vin som trenger mat. Bør ligge et år før den nytes og vil utvikle seg fire år til. Meget godt kjøp. (2001)
Laget av: 50% syrah, 30% grenache, 20% carignan
Alkoholinnhold: 14,0% vol.

÷
Ch. Planères La Romanie 2000
Vign. Jaubert Et Noury
Frankrike - Languedoc-Roussillon
110547 Vectura - kr 158,69
Multibrands Norge
Farge og duft: Dyp mørk rød. Fyldig og elegant duft, nærmest parfymert, av røde og mørke bær, særlig skogsbær, jordsmonn, tobakk og animalskhet.
Smak: Meget tiltalende ren og saftig smak, fine syrer og tanniner, middels fylde, noe fat i finishen. (2000)
Mat: Fyldig retter med rødt kjøtt, særlig vilt.
Vurdering: Vil utvikle seg videre i fire-fem år til. Meget godt kjøp. (2000)
Laget av: 60% syrah, 30% mourvèdre, 10% grenache
Alkoholinnhold: 13,0% vol.

Pellerin Côtes du Roussillon Villages 2002
Joseph Pellerin
Frankrike - Roussillon
109552 Vectura - kr 73,89
Multibrands Norge
Farge og duft: Klar mørk Ren god duft av friske røede bær samt litt jordsmonn og krydder.
Smak: Saftig og leskende med bløte tanniner, bra lengde. (2002)
Mat: Drikkevin, fisk.
Vurdering: En enkel men svært velkomponert vin. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 50% grenache, 30% syrah, 20% carignan
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret eller flaskemodnet før salg.

Pierre De Marca 2002
Les Vignerons du Rivesaltais
Frankrike - Languedoc
106884 Vectura - kr 91,01
Eurowine
Farge og duft: Purpurrød. Bærpreget duft med røde og mørke bær samt krydder.
Smak: Saftig og leskende, balansert, sitter en stund, bærpreget holder seg helt ut i slutten. (2002)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: En saftig bløt og behagelig vin. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 60% grenache, 20% carignan, 15% syrah, 5% mourvèdre
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Flaskemodnet i 4 md. Før salg.

Riveyrac Côtes du Roussillon 2002
Riveyrac
Frankrike - Côtes du Roussillon
110263 Vectura - kr 86,55
Eurowine
Farge og duft: Dyp rød. Bærpreget duft, mye jordbær, bjørnebær og plommer, snev av animalskhet.
Smak: Saftig stil, god syre, fine tanniner mot slutten. (2002)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Serveres lett avkjølt. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: Syrah, grenache, mourvèdre, carignan
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ingen fatlagring.

Ch. Planères La Coume d'Ars 2002
Vign. Jaubert Et Noury
Frankrike - Languedoc-Roussillon
110548 Vectura - kr 141,06
Multibrands Norge
Farge og duft: Ung mørk rød. Kjølig duft av røde og mørke bær samt jordsmonn.
Smak: Litt rustikk stil, god saftighet frisker opp, fin fylde, varm krydret og lang ettersmak. (2002)
Mat: Braiserte kjøttretter.
Vurdering: God vin. Godt kjøp. (2002)
Laget av: 50% carignan, 30% grenache, 20% syrah
Alkoholinnhold: 13,5% vol.

÷
Domaine de l'Auris 1997
Les Vignerons de Tarérach
Frankrike - Côtes du Roussillon
32166 VSD - kr 148,70
Farge og duft: Tett mørk rød med brun kant. Saftig moden duft av røde og mørke bær, plommer,rosiner, jordsmonn og fat.
Smak: Moden frukt i anslaget, følger duften, men tørker vel mye ut mot slutten. (1997)
Mat: Svinefilet med sjysaus.
Vurdering: Noe sliten. Det var 1999-utgaven som skulle vært smakt. Den er nok vesentlig bedre. Vær oppmerksom på bunnfall. Verd prisen. (1997)
Laget av: 100% syrah
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret.

Søte viner

Mas Amiel Vintage 1980
Mas Amiel
Frankrike - Maury
163279/15620 VSD - kr 336,00
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Brunrød med oransjekant. Meget elegant duft av tørket frukt, krydder, nøtter, fat, kaffe og sjokolade.
Smak: Flott anslag, balansert og meget kompleks, fløyelsmyk munnfølelse, en del nøtter samt litt spiss syre i finishen men det ødelegger likevel ikke det positive helhetsinntrykket. (1980)
Mat: Allround mørk sjokolade, smaksrike oster, både myke og harde.
Vurdering: En delikat hetvin som bør prøves. Meget godt kjøp. (1980)
Laget av: 100% grenache
Alkoholinnhold: 16,0% vol.

÷
Banyuls Cuvée du Dr. André Parcé
Dom. du Mas Blanc
Frankrike - Midi
111864 Vectura - kr 213,96
WineTailor
Farge og duft: Ung rød. Jordsmonnspreget duft med røde bær, plommer, tørket frukt, urter, blomster, appelsinskall
Smak: Ganske friskt anslag, god sødme fra rosiner, sitter veldig godt og lenge, nærmest leskende finish. (UÅ)
Mat: Bærdesserter.
Vurdering: Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% grenache
Alkoholinnhold: 16,5% vol.

÷
Banyuls 1998
M. Chapoutier
Frankrike - Roussillon
911560/17546 VSD - kr 219,90 for 37,5 cl
Farge og duft: Klar mørk rød med lys kant. Litt rustikk søtlig duft med innslag av syltet appelsin, rosiner, nøtter, eik og krydder.
Smak: Følger duften, svært harmonisk, bra kompleksitet, sitter veldig godt og lenge. (1998)
Mat: Crème brûlée.
Vurdering: Meget godt kjøp. (1998)

÷
Domaine du Traginer Banyuls Rimage 1999
Dom. du Traginer
Frankrike - Languedoc-Roussillon
151910/16885 VSD - kr 249,00 for 50 cl
Farge og duft: Brunlig rød mot murstein. Delikat duft av skogsbær, sitrus/appelsinskall, sjokolade, tørket frukt og nøtter.
Smak: Bløtt anslag med deilig sødme, følger duften godt, sitter en god stund med masse nøtter, nougat og rosiner i finishen. (1999)
Mat: Mørke sjokoladedesserter, nøttedesserter.
Vurdering: Meget fortryllende drikk. Meget godt kjøp. (1999)
Laget av: 70 % grenache noir, 20 % grenache gris, 10 % carignan
Alkoholinnhold: 16,0% vol.

÷
Banyuls 1981
M. Chapoutier
Frankrike - Roussillon
911404/17544 VSD - kr 239,90 for 37,5 cl
Farge og duft: Brunoransje. Flott duft av tørket frukt, nougat, nøtter og krydder.
Smak: Fyldig sødmefylt smak, meget godt balansert, også mot duften, fine tanniner, lang god ettersmak. (1981)
Mat: Sjokolade og nøttedesserter, gjerne med aprikos, harde fåreoster med marmelade.
Vurdering: Kompleks og god banyuls. Meget godt kjøp. (1981)

+
Domaine Pouderoux Maury Vendage 2000
Dom. Pouderoux
Frankrike - Languedoc-Roussillon
151431/16884 VSD - kr 161,00 for 50 cl
Farge og duft: Mørk rød med lett utviklet kant. Varm moden duft av røde bær, plommer, rosiner, kaffe og noe krydder.
Smak: Søtlig anslag, god balanse mot duften, fine tanniner som frisker opp utover, god og lang bærpreget avslutning. (2000)
Mat: Allround sjokoladebaserte desserter.
Vurdering: Meget godt kjøp. (2000)
Laget av: 100 % grenache noir
Alkoholinnhold: 15,5% vol.

+
Oinos Rivesaltes 1977
Oinos
Frankrike - Roussillon
683904 VSD - kr 309,90
Premium Wines Norway
Farge og duft: Lys mahogny. Søtlig duft av tørket frukt som sultanarosiner og appelsinskall, karamell, valnøtter og eik.
Smak: Følger duften veldig godt, balansert sødme, flott eleganse, sitter godt og lenge med noe karamell i finishen. (1977)
Mat: Multedesserter.
Vurdering: Så gammel muscatvin er ikke dagligdags. Meget godt kjøp. (1977)
Laget av: 100% grenache
Alkoholinnhold: 17,5% vol.

+
Banyuls Rimage Mas Cornet 2002
La Cave de l'Abbé Rous
Frankrike - Banyuls
111555 Vectura - kr 341,98
Vectura
Farge og duft: Ung mørk tett rød. Ung duft av søte røde og mørke bær, plommer, snev av vår leire samt litt alkohol.
Smak: Elegant bærsødme i anslaget, fine tanniner, god lengde. (2002)
Mat: Bærdesserter.
Vurdering: Ren og vellaget. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 100% grenache
Alkoholinnhold: 16,0% vol.

Banyuls Tuile 6 Ans d'Age
Le Dominicain
Frankrike - Roussillon
107023 Vectura - kr 152,07
Palmer & Co
Farge og duft: Rød med brun kant. Moden duft av tørket frukt, nøtter og urter.
Smak: Friskt anslag, god frukt, ren søtlig og ukomplisert stil, sitter en stund. (UÅ)
Mat: Enklere desserter, karamellpudding med syltet appelsin.
Vurdering: Kunne hatt større kompleksitet men lett å forstå. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: Grenache noir og grenache gris.
Alkoholinnhold: 16,5% vol.

÷
Mas Amiel 15 Ans d'Age
Mas Amiel
Frankrike - Maury
221432/12569 VSD - kr 255,00
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Brunrød. Søtlig bærduft med tørket frukt, appelsinskall, sjokolade og nøtter.
Smak: Dempet sødme i anslaget, blir litt slapp utover, men fortsatt ren og god med tydelig oksidasjonspreg. (UÅ)
Mat: Alene.
Vurdering: I etterkant antydes det en flaskefeil. Verd prisen. (UÅ)
Laget av: 100 % grenache
Alkoholinnhold: 16,0% vol.

Korkfeil:

Ch. De Jau 2000
Vign. Jean et Bernard Daure
Frankrike - Languedoc-Roussillon
Bibendum
Laget av: Syrah, mourvedre. Grenache og carignan.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.

Mas Amiel 2001
SC Mas Amiel
Frankrike - Languedoc
Moestue Grape Selections
Laget av: 100% grenache, druesprit
Alkoholinnhold: 15,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6-8 md. Fatlagring, 6 md. Flaskemodning før salg.

Banyuls Grand Cru Cuvée Christian Reynal 1994
La Cave de l'Abbé Rous
Frankrike - Banyuls
Vectura
Laget av: 100 % grenache
Alkoholinnhold: 18,5% vol.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her