Oppskrifter

Mattrender 2021

I 2021 kommer du til å spise mer grønt
Foto: (Sarsmis)

I 2021 kommer du til å spise mer grønt

Det er bare å gjøre seg klar for både grønne burgere som kjøttfrie dager. Det er i år at den grønne matbølgen vil slå til for fullt.
Aase E. Jacobsen
02 Januar 2018 - 10:00

Det er det amerikanske analysebyrået Baum+Whiteman som i sin årlige rapport spår at den grønne matbølgen nå vil slå til for fullt. 

Her er spådommene for 2017 - sjekk om de slo til

Det grønne matskiftet

Nordmenn har tatt etter amerikanske matvaner siden drøyt halvparten av oss spiser kjøtt minst tre ganger i uka. Samtidig som det er klare tendenser også her til at folk vil kutte kjøttforbruket. Ifølge en undersøkelse utført for Nationen av Sentio planla en av fire å kutte kjøttforbruket i fjor. Mens det altså er 72 prosent av nordmenn som ikke har slike planer.

Vegansk ost - her laget av tofu - tar over for ost i mange sammenhenger. Bilde: milanfoto

Amerikanerne er likevel, og kanskje overraskende nok kommet lenger ved blant annet å etablere kjøttfrie dager, 31 prosent av dem praktiserer dette, ifølge Baum+Whiteman. Kjøttforbruket er under større press rent opinionsmessig «over there» enn her til lands. Mens økningen i etterspørselen etter vegetariske alternativer var på 25 prosent mellom 2012 og 2016, var den på 257 prosent for veganske produkter. Google rapporterer 90 prosent økning i veganrelaterte søk og kumelk er på vikende front all den tid 58 prosent av voksne amerikanere nå drikker plantebasert melk. I det siste tiåret økte amerikanske forbrukere under 40 år sitt inntak av grønnsaker med 52 prosent.  

Nye etniske mattrender

Takket være alle arbeidsimmigrantene fra Filippinene, er dette landets kjøkken nå blitt tilgjengelig over hele verden. Om enn i liten skala fortsatt. Men Google rapporterer om en dobling i antall søk etter filippinsk mat siden 2012 og stadig flere steder i USA dukker filippinske restauranter opp.  Det som er suksessfaktoren er syrefriskhet, ofte på grunn av sitrusfrukten calamansi, men også eddik er mye brukt. Ube – en lilla utgave av jamsrot – er mye brukt, og er veldig trendy i fusionretter, også amerikanske klassikere som donut og cookies på grunn av fargen. Retter som lumpia (vårrull), sisig (svinehode, calamansi og chili), longganisa (søt pølse av svin) og kare-kare som er en gryterett basert på blant annet innmat fra svin og/eller storfe.

Calamansi er filippinernes svar på lime. Bilde: 7823
Sisig er en filippinsk klassiker. Bilde: bonchan

Indisk gatemat inntar nå Vesten og det koreanske kjøkken løftes til gourmetnivå. Kimchi og bibimbap er en trend som holder seg med andre ord. 

En-ingrediens-restauranter

Avocado holder stand til tross for motbøren selve dyrkingen (veldig vannkrevende) av denne populære irrgrønne og supersunne råvaren har møtt. Fargen, smaken og anvendeligheten veier åpenbart opp for den manglende bærekraften. Så til de grader at det finnes restauranter som baserer hele menyen på avocado, først ut var The Avocado Show i Amsterdam.

Også andre råvarer som bacon, kremost (!), marhsmallows og peanøttsmør er viet egne serveringskonsepter.

En annen trend er restauranter som bare har én rett, som Yang's Braised Chicken Rice, nå med 6000 utsalgssteder i verden, eller som satser på trendy retter som tartar eller kjøttboller (Meatballs i Oslo er nå stengt), men da i ulike varianter.

Ramen uten kraft heter mazemen. Bilde: GMVozd

Ramen i ny tørr utgave 

Ramen uten kraft er det nyeste nudeltrenden. Mazemen som betyr blandete nudler, er ganske likt ramen men i stedet for kraften er ingrediensene smaksatt av en smaksintens saus. Mazemen skal blandes før den nytes og retten inneholder også alt fra bacon og egg til marinert laks og camembert.  

Les mer om ramen her

Smaksinjeksjoner

Smakene sprøytes inn i maten.

Nå får du utdelt sprøyter sammen med maten. I sprøytene er det smaksintense sauser som skal gi hovedråvaren, enten det er østers, potetboller eller iskrem et ekstra smakskick. Sprøytene brukes også på kjøkkenet for å tilsette smak i råvarene under tilberedningen. 

Slush inntar dessertmenyen

Slush er et svært populært alternativ til drinker i barer og puber. Nå dukker slush også opp som alternativ til iskremdesserter. Så vel gin som whisky eller øl brukes som alkoholingrediens i disse dessertene som kan inneholde alt fra 5 til 11 prosent alkohol.

 

Slush blir drink og dessert i ett. Bilde: Sillycoke

Nye ingredienser – 2018 buzzwords

Zhug – en saus av korianderfrø og blader, kardemomme, spisskummin og chili som opprinnelig stammer fra Jemen, og som serveres med falafel eller sabich (israelsk vegetar-pita).

Raclette får et comeback

Schnitzel også

Raclette kommer tilbake for fullt Bilde: beats3

Hampfrø inntar kjøkkenet

Det gjør også sjøgress og alger som spirulina

Lam overtar kjøttburgerne

Sjøgress gjør seg gjeldende i stadig nye kombinasjoner. Bilde: CollinsChin

Kjøttburgere spes ut med sopp eller soyabønner

Bærekraftig hvetegress inntar kornåkerne

Pizzadeigen blir grovere

Glutenfri pizzadeig av grønnsaker

Vafler – men nå med nytt bobleutseende

Ostete som er te med en luftig topping av kremost

De nye boblevaflene.

Løksuppe som smaksetter

Ube – den lilla jamsroten 

Andre trender:

Restauranter lager egne utsalgssteder for ferdigmat

Robotene inntar kjøkkenet

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret
Dagens rett

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret

De ingefærkokte gulrøttene setter en ekstra spiss på denne klassiske retten med dampet kveite, agurksalat og sandefjordsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En suppe som denne varmer godt en hustrig tirsdag
Dagens rett
Tomatisert fiskesuppe

En suppe som denne varmer godt en hustrig tirsdag

Her er det kombinasjonen av tomat, chili og fiskekraft som skaper magi. Og best av alt: lettlaget som bare det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her