Hvitvin, dessertvin og portvin

Redaksjonen
01 November 2007 - 16:08

Novembernyhetene byr også på en håndfull dessertviner, som skiller seg ut fra det eksisterende tilbudet, noen purunge vintage portviner som bør legges til side ennå en stund, samt noen få men bra hvitviner.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin

÷ (90p)
Kühling-Gillot Nierstein Oelberg Riesling 2006
Weingut Kühling- Gillot
Tyskland - Rheinhessen
10584 VSD - kr 299,90 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Non Dos
Farge og duft: Grønngul. Ung frisk og rik duft.
Smak: Rent anslag, god druekarakter, en del mineraler utover, sitter lenge. (2006)
Bruksområde: Rike retter med lyst kjøtt eller sjømat.
Vurdering: En flott riesling for de neste sju årene. Mege3t godt kjøp. (2006)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 6 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Battenfeld Spanier Hohen-Sülzen Riesling -S- 2006
Battenfeld Spanier
Tyskland - Rheinhessen
56415 VSD - kr 174,90 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Non Dos
Farge og duft: Gulgrønn. Flott elegant duft av sitrus, tropisk, epler og jordsmonn.
Smak: Fin fyldig smak med god druefedme, gode syrer noe krydder i finishen. (2006)
Bruksområde: Lyst kjøtt eller sjømat.
Vurdering: En god riesling for de neste fire årene. Megt godt kjøp. (2006)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 6 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Dezat Sancerre 2006
André Dezat et Fils
Frankrike - Sancerre
50206 Vectura - kr 179,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Red & White
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ung frisk duft av sitrus, stikkelsbær og solbærblader samt jordsmonn.
Smak: Fast smak med fint druepreg, god fruktighet og lang god avslutning. (2006)
Bruksområde: Sjømat med saus.
Vurdering: En veldig ung sancerre som vil utvikle seg videre i minst tre år. Meget godt kjøp. (2006)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 6 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

(86p)
Ponte Greco di Tufo 2006
Tenuta Ponte
Italia - Campania
10550 Egen distribusjon - kr 139,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Aocean
Farge og duft: Ung gul. Delikat duft.
Smak: Fast smak, litt fet og krydret, sitter godt. (2006)
Bruksområde: Grillet fisk med olivenolje.
Vurdering: En god greco for det neste året. Meget godt kjøp. (2006)
Laget av: 80% Greco, 20% Coda di Volpe
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 5 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

Dessertvin

÷ (90p)
Müller Blauer Wildbacher Trockenbeerenauslese 2000
Domäne Müller
Østerrike - Weststeiermark
10592 VSD - kr 485,00 (37,5cl)
Basisutvalg (Parti)
Podium Wines
Farge og duft: Gyllenbrun.Stor rik duft med delikate lagrete toner samt syltet/tørket frukt.
Smak: Stor sødme i anslaget, følger duften, sitter godt og lenge. (2000)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En særpreget og svært søt dessertvin. Best innen fire-fem år. Verd prisen? (2000)
Laget av: 100% Blauer Wildbacher
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6 md. lagring i store brukte eikefat (1800 ltr), 12 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Strohmeier Ganz á Siassa Schilcher Beerenauslese 2005
Strohmeier
Østerrike - Weststeiermark
49133 VSD - kr 219,90 (37,5cl)
Basisutvalg (Parti)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Rødoransje. Fin lett utviklet duft av røde bær, syltetøy, honning.
Smak: Flott sødem i anslaget, veldig god syre, følger duften, sitter godt og veldig lenge. (2005)
Bruksområde: Eplekake med krem.
Vurdering: En særpreget og meget frisk dessertvin. Holder i minst ti år, trolig mer. Godt kjøp. (2005)
Laget av: 100% Blauer Wildbacher
Alkoholinnhold: 10,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 md. fatlagring.
Bestill her:

(86p)
Kracher Zweigelt Beerenauslese 2005
Weinlaubenhof Kracher
Østerrike - Burgenland
10156 VSD - kr 149,90 (37,5cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinarius
Farge og duft: Brunoransje. Fin duft av søte røde modne bær og tropisk frukt, tørket frukt, honning og hvite blomster.
Smak: Søtlig anslag, harmonisk med fine lagrete toner. (2005)
Bruksområde: Peiskos, ost.
Vurdering: En god og fruktig dessertvin som tler fint fem-seks år til. Verd prisen. (2005)
Laget av: 100% Zweigelt
Alkoholinnhold: 12,5%vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. lagring i 1 år gamle franske fat, 3 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

(86p)
Steindorfer Syrah Trockenbeerenauslese 2006
Weingut Steindorfer
Østerrike - Neusiedlersee
10155 Vectura - kr 259,00 (37,5cl)
Basisutvalg (Parti)
World Wines
Farge og duft: Rødoransje. Moden fin duft av røde bær, urter.
Smak: Mye sødme i anslaget, som duften, bra syre, men litt for søt, sitter en stund. (2006)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Best innen fem år. Verd prisen? (2006)
Laget av: 100% Syrah
Alkoholinnhold: 11,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 4 md. fatlagring.
Bestill her:

Portvin

÷ (92p)
Niepoort Vintage 2005
Niepoort S.A
Portugal - Douro
10684 VSD - kr 560,30 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
WineTailor
Farge og duft: Tett purpur. Flott bærpreget duft med mye mørke skogsbær, kaffe, jordsmonn, urter, krydder og mørk sjokolade.
Smak: Bløtt og meget elegant anslag, pakket med stoff, utrolig delikat og lang finish. (2005)
Bruksområde: Meditasjonsvin - etter lagring, også kraftige oster.
Vurdering: En strålende portvin som bør legges bort noen år før den nytes. Tåler 15-20 år. Vel verd prisen. (2005)
Laget av: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Cão, Tinta Francisca, Tinta Amerela, Sousão, Tinta Roriz
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 21 md. lagring i gamle portugisiske eikefat.
Bestill her:

+ (89p)
Dalva 2005
C. da Silva Vinhos S.A.
Portugal - Douro
10183 Vectura - kr 328,90 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vectura
Farge og duft: Ung mørk rød. Masse røde og mørke bær samt litt tjære, brent tre, fat og sjokolade.
Smak: Følger duften, svært stoffrik, sitter godt og lenge. (2005)
Bruksområde: Peiskos, sjokoladekaker.
Vurdering: En stor og rund portvin som er deilig allerede nå og som vil utvikle seg videre i minst 15 år. Meget godt kjøp. (2005)
Laget av: 50% Touriga Nacional, 20% Tinta Barroca, 10% Tinta Cão, 10% Touriga Francesa, 10% Tinta Roriz
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke oppgitt.
Bestill her:

+ (89p)
Quinta de Ervamoira 2004
Ramos Pinto
Portugal - Douro
10593 VSD - kr 397,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Ung mørk rød. Ung og innbydende duft av røde og mørke bær, urter, krydder og eik,
Smak: Meget ung og stoffrik med en lang og fast finish. (2004)
Bruksområde: Kraftige oster.
Vurdering: Bør ligge minst to år før den nytes.Vil utvikle seg videre i minst 12 år utover det. Godt kjøp. (2004)
Laget av: 45% Touriga Nacional, 40% Touriga Franca, 15% Tinta Barocca
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 20 md. fatlagring.
Bestill her:

+ (88p)
Quinta de Ventozelo 2004
Quinta de Ventozelo
Portugal - Douro
10152 VSD - kr 349,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Eureka Wine
Farge og duft: Tett blårød. Masse røde og mørke skogsbær, krydder, jordsmonn og eik.
Smak: Ung og tett, følger duften, stoffrik finish. (2004)
Bruksområde: Pepperbiff.
Vurdering: en saftig og god portvin som helst bør ligge to år før den nytes og som tåler fint 10 år. Godt kjøp. (2004)
Laget av: Det inngår 37 druetyper i vinen, størst andel har S. Saul med 6,21%, minste andel har Tinta D.Antónia med 0,20%
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke oppgitt.
Bestill her:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her