Hvitvin, dessertvin og portvin

Redaksjonen
01 November 2007 - 15:08

Novembernyhetene byr også på en håndfull dessertviner, som skiller seg ut fra det eksisterende tilbudet, noen purunge vintage portviner som bør legges til side ennå en stund, samt noen få men bra hvitviner.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin

÷ (90p)
Kühling-Gillot Nierstein Oelberg Riesling 2006
Weingut Kühling- Gillot
Tyskland - Rheinhessen
10584 VSD - kr 299,90 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Non Dos
Farge og duft: Grønngul. Ung frisk og rik duft.
Smak: Rent anslag, god druekarakter, en del mineraler utover, sitter lenge. (2006)
Bruksområde: Rike retter med lyst kjøtt eller sjømat.
Vurdering: En flott riesling for de neste sju årene. Mege3t godt kjøp. (2006)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 6 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Battenfeld Spanier Hohen-Sülzen Riesling -S- 2006
Battenfeld Spanier
Tyskland - Rheinhessen
56415 VSD - kr 174,90 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Non Dos
Farge og duft: Gulgrønn. Flott elegant duft av sitrus, tropisk, epler og jordsmonn.
Smak: Fin fyldig smak med god druefedme, gode syrer noe krydder i finishen. (2006)
Bruksområde: Lyst kjøtt eller sjømat.
Vurdering: En god riesling for de neste fire årene. Megt godt kjøp. (2006)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 6 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Dezat Sancerre 2006
André Dezat et Fils
Frankrike - Sancerre
50206 Vectura - kr 179,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Red & White
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ung frisk duft av sitrus, stikkelsbær og solbærblader samt jordsmonn.
Smak: Fast smak med fint druepreg, god fruktighet og lang god avslutning. (2006)
Bruksområde: Sjømat med saus.
Vurdering: En veldig ung sancerre som vil utvikle seg videre i minst tre år. Meget godt kjøp. (2006)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 6 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

(86p)
Ponte Greco di Tufo 2006
Tenuta Ponte
Italia - Campania
10550 Egen distribusjon - kr 139,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Aocean
Farge og duft: Ung gul. Delikat duft.
Smak: Fast smak, litt fet og krydret, sitter godt. (2006)
Bruksområde: Grillet fisk med olivenolje.
Vurdering: En god greco for det neste året. Meget godt kjøp. (2006)
Laget av: 80% Greco, 20% Coda di Volpe
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 5 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

Dessertvin

÷ (90p)
Müller Blauer Wildbacher Trockenbeerenauslese 2000
Domäne Müller
Østerrike - Weststeiermark
10592 VSD - kr 485,00 (37,5cl)
Basisutvalg (Parti)
Podium Wines
Farge og duft: Gyllenbrun.Stor rik duft med delikate lagrete toner samt syltet/tørket frukt.
Smak: Stor sødme i anslaget, følger duften, sitter godt og lenge. (2000)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En særpreget og svært søt dessertvin. Best innen fire-fem år. Verd prisen? (2000)
Laget av: 100% Blauer Wildbacher
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6 md. lagring i store brukte eikefat (1800 ltr), 12 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Strohmeier Ganz á Siassa Schilcher Beerenauslese 2005
Strohmeier
Østerrike - Weststeiermark
49133 VSD - kr 219,90 (37,5cl)
Basisutvalg (Parti)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Rødoransje. Fin lett utviklet duft av røde bær, syltetøy, honning.
Smak: Flott sødem i anslaget, veldig god syre, følger duften, sitter godt og veldig lenge. (2005)
Bruksområde: Eplekake med krem.
Vurdering: En særpreget og meget frisk dessertvin. Holder i minst ti år, trolig mer. Godt kjøp. (2005)
Laget av: 100% Blauer Wildbacher
Alkoholinnhold: 10,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 md. fatlagring.
Bestill her:

(86p)
Kracher Zweigelt Beerenauslese 2005
Weinlaubenhof Kracher
Østerrike - Burgenland
10156 VSD - kr 149,90 (37,5cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinarius
Farge og duft: Brunoransje. Fin duft av søte røde modne bær og tropisk frukt, tørket frukt, honning og hvite blomster.
Smak: Søtlig anslag, harmonisk med fine lagrete toner. (2005)
Bruksområde: Peiskos, ost.
Vurdering: En god og fruktig dessertvin som tler fint fem-seks år til. Verd prisen. (2005)
Laget av: 100% Zweigelt
Alkoholinnhold: 12,5%vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. lagring i 1 år gamle franske fat, 3 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

(86p)
Steindorfer Syrah Trockenbeerenauslese 2006
Weingut Steindorfer
Østerrike - Neusiedlersee
10155 Vectura - kr 259,00 (37,5cl)
Basisutvalg (Parti)
World Wines
Farge og duft: Rødoransje. Moden fin duft av røde bær, urter.
Smak: Mye sødme i anslaget, som duften, bra syre, men litt for søt, sitter en stund. (2006)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Best innen fem år. Verd prisen? (2006)
Laget av: 100% Syrah
Alkoholinnhold: 11,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 4 md. fatlagring.
Bestill her:

Portvin

÷ (92p)
Niepoort Vintage 2005
Niepoort S.A
Portugal - Douro
10684 VSD - kr 560,30 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
WineTailor
Farge og duft: Tett purpur. Flott bærpreget duft med mye mørke skogsbær, kaffe, jordsmonn, urter, krydder og mørk sjokolade.
Smak: Bløtt og meget elegant anslag, pakket med stoff, utrolig delikat og lang finish. (2005)
Bruksområde: Meditasjonsvin - etter lagring, også kraftige oster.
Vurdering: En strålende portvin som bør legges bort noen år før den nytes. Tåler 15-20 år. Vel verd prisen. (2005)
Laget av: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Cão, Tinta Francisca, Tinta Amerela, Sousão, Tinta Roriz
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 21 md. lagring i gamle portugisiske eikefat.
Bestill her:

+ (89p)
Dalva 2005
C. da Silva Vinhos S.A.
Portugal - Douro
10183 Vectura - kr 328,90 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vectura
Farge og duft: Ung mørk rød. Masse røde og mørke bær samt litt tjære, brent tre, fat og sjokolade.
Smak: Følger duften, svært stoffrik, sitter godt og lenge. (2005)
Bruksområde: Peiskos, sjokoladekaker.
Vurdering: En stor og rund portvin som er deilig allerede nå og som vil utvikle seg videre i minst 15 år. Meget godt kjøp. (2005)
Laget av: 50% Touriga Nacional, 20% Tinta Barroca, 10% Tinta Cão, 10% Touriga Francesa, 10% Tinta Roriz
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke oppgitt.
Bestill her:

+ (89p)
Quinta de Ervamoira 2004
Ramos Pinto
Portugal - Douro
10593 VSD - kr 397,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Ung mørk rød. Ung og innbydende duft av røde og mørke bær, urter, krydder og eik,
Smak: Meget ung og stoffrik med en lang og fast finish. (2004)
Bruksområde: Kraftige oster.
Vurdering: Bør ligge minst to år før den nytes.Vil utvikle seg videre i minst 12 år utover det. Godt kjøp. (2004)
Laget av: 45% Touriga Nacional, 40% Touriga Franca, 15% Tinta Barocca
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 20 md. fatlagring.
Bestill her:

+ (88p)
Quinta de Ventozelo 2004
Quinta de Ventozelo
Portugal - Douro
10152 VSD - kr 349,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Eureka Wine
Farge og duft: Tett blårød. Masse røde og mørke skogsbær, krydder, jordsmonn og eik.
Smak: Ung og tett, følger duften, stoffrik finish. (2004)
Bruksområde: Pepperbiff.
Vurdering: en saftig og god portvin som helst bør ligge to år før den nytes og som tåler fint 10 år. Godt kjøp. (2004)
Laget av: Det inngår 37 druetyper i vinen, størst andel har S. Saul med 6,21%, minste andel har Tinta D.Antónia med 0,20%
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke oppgitt.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her