17. mai er ensbetydende med fest - uansett alder og livsinnstilling. Og feirer du ikke dagen ved å gå i tog eller betrakte folkemylderet i sentrum, kan du tilbringe den på kjøkkenet med forberedelsene.
Men det behøver du imidlertid ikke, for mesteparten av elementene som Apéritifs meny er satt sammen av kan gjøres ferdig dagen i forveien. Som appelsinaïoli, laksen i marinaden og rabarbrasuppa. Aspargesen kan du dampe om morgenen eller formiddagen. Med et par ekstra hender på kjøkkenet like før gjestene kommer gjør dere uten problem de siste kunstgrepene.
Vinen til de voksne
Er du imidlertid ute etter det optimale vinvalget til laksen, betyr det nok en hvitvin, også denne veldig rimelig, Cranswick Riverina Sémillon fra Australia til korner 77 (varenr. 13115, fullsortiment). Sémillon gir ganske fete viner og når de i tillegg får et opphold i fat som denne, blir de ganske mektige. Men Cranswicks har nok friskhet til å bære vekten og blir faktisk nesten elegant til maten. Men prøv for all del ikke å servere den til aspargesen. Det er total mismatch siden vinen ikke klarer å rense opp i munnhulen etter den fete majonesen.
Har du ikke lyst å servere to hvitviner etter
hverandre eller om du helst vil kjøre rødt til hovedretten, kan du prøve følgende to. En sommerlig rødvin som Chinon 1998 fra Pascal Ricotier og Loire-dalen (kr 112,60, varenr. 32508, bestillingsutvalget) servert lett avkjølt er forfriskende til. Den er dessuten utmerket til spekemat og koldtbord. Røde Loire-viner er franskemenns foretrukne sommerdrikke siden de er best når de kjøles ned og den lett og fine tanninene som druen cabernet franc gir så langt nord, passer fint til lettere matretter.
Mer folkelig er californiske Paul Masson
(kr 80,80, varenr. 11823, fullsortiment) som mange kjenner igjen fra danskebåten på grunn av sin praktiske emballasje. I følge importøren er karaflene i hyppig bruk som blomstervase eller vannkaraffel i landets mange hytter og sommerhus. Vi innrømmer at vi var skeptiske til å prøve denne danskebåtvinen til mat. Overraskelsen var stor da den smatt rett inn i rollen som et rundt og lite krevende vinfølge til laksespydene. Stilen er bløt og syltetøypreget med mye sødme som står godt til den søte sausen. Prøv imidlertid ikke å drikke den til mer krevende retter. Også denne vinen må serveres lett avkjølt.
Til desserten velger vi en fortryllende italiensk dessertvin; en lett musserende moscato ved navn Saracco 1999 til kroner 109,90 (varenr. 32677, bestillingsutvalget). Den er deilig frisk og har nøyaktig de samme pirrende syrene som du finner i rabarbra. Den er relativt søt men syrene gjør at den er veldig lett og forfriskende likevel. Dessuten har den bare fem prosent alkohol, så du behøver ikke frykte morgendagen, ikke på grunn av dessertvinen i alle fall.
10 porsjoner, pris pr porsjon for hele menyen, ca kroner 70, eks. tilbehør som ris, salat og brød.
Knekk av nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen stående hvis mulig, i 5-7 minutter avhengig av tykkelsen, den skal være sprø. Avkjøl.
Skjær laksen i terninger à 2x2 cm og tre på bambusspyd. Legg dem i et eller flere serveringsfat. Ha sitronsaft, soyasaus, hvitvin, sukker, sjalottløk, hvitløk og ingefær i en blender og kjør i to minutter. Hell marinaden over og la stå kjølig i minst 12 timer.