En hummermiddag har få utfordrere når det gjelder å skape en høytidspreget luksusfølelse. Det er imidlertid en dyr råvare, et faktum som delvis oppveies av at tilberedningen er svært enkel. Men en gang i året har du råd til å unne deg litt ekstra. Og nå er den norske hummeren på sitt beste, med mye smakfullt kjøtt og deilig rød rogn i hunnhummerne.
Men den norske hummeren blir det stadig mindre av, og dermed er prisen høy. Derfor lønner det seg absolutt å sjekke prisen ved å ringe rundt til butikker med fiskedisker. Du må likevel regne 300-400 kroner pr person. Den langt rimeligere kanadiske oppdrettshummeren er ingen dårlig erstatning, og den kan du ofte få kjøpt levende fra butikkenes hummerbasseng.
Vi har valgt enkleste utvei med hummeren. Å servere den naturell med en krydret dressing og en risform ved siden av. Sammen blir dette både spennende og smaksrikt. Når vi skal velge drikke til hummer i denne tilberedningen, kommer vi ikke utenom rikdom og fylde i glasset. Champagne er noe av det mest luksuriøse du kan servere. Og hvis du bare har drukket champagne som aperitiff, har du mange gode opplevelser til gode når du kombinerer denne bobledrikken med mat. Champagne er en av de mest fleksible vinene i så måte som finnes.
Vi kan imidlertid ikke velge fritt på nederste hylle, men må satse på en årgangschampagne og helst en med stort innhold av druen chardonnay. Men også noen røde druer siden hummer faktisk trives veldig godt sammen med de aromaene som de røde druene (ofte røde og gule epler) bringer inn i blandingen. Besserat de Bellefon Grande Tradition Brut 1998 (20322) er akkurat det vi leter etter selv om den til tross for sine sju år fortsatt er svært ung (og er et uhyre interessant lagringsobjekt for den som har litt ledig kapital). Duftbildet byr på epler, sitrus, mineraler og sjø/østers. Smaken svært sammensatt med flotte bobler, nydelig friskhet, og stor lengde. Den har mer enn nok fylde til å møte så vel hummer som krydder.
Hvis du foretrekker en vin som setter tydeligere spor etter seg, anbefales den usedvanlig gunstig prisete hvite burgunderen Les Champs Perdrix Bourgogne Hautes-Côtes-de Beaune 2011 (32041). Her er fatpreget langt tydeligere, men det harmonerer godt med vaniljen i dressingen. Men fatpreget er på ingen måte dominerende, for fruktigheten kommer svært godt fram sammen med fine mineralske toner. Ettersmaken er bare deilig og lang med toner av epler, lime, smør, fatkrydder og mineraler.
Hvis du har lyst å eksperimentere litt, skal du prøve øl til hummeren. Belgiske Grimbergen Trippel (41806) er ikke bare et fantastisk øl i seg selv men en like stor kombinasjon med hummeren. Duften er imponerende med toner av frisk og overmoden tropisk frukt, smørmalt, brødbakst samt snev av buljong. Smaken er svært rik med et nydelig kremaktig skum, veldig god bitterhet og fedme, smør og karamell i midten, sitter svært lenge med moden sitrus og malt i finishen. I møte med hummeren blir ølet fruktigere og friskere. Men pass på, dette er ingen tørsteslukker siden alkoholinnholdet er hele ni prosent.
Hvis du ender opp med å handle inn hummeren hos en av Oslos beste matvarebutikker, nemlig Jacob's på Holtet, bør du ta med deg noen flasker av det kompromissløse norske bryggeriet Nøgne Øs Weiss. Dette er et hveteøl og dermed ganske langt fra eksempelvis pilsner. Mange vil nok dessuten bli skremt av utseende som er grumsete nyanser av gult. Det skyldes at det er aktive gjærrester i ølet. Derfor må du også huske på å vende flasken før du åpner for på den måten å få med alle aromaene.
Duften er vinøs med toner av smørmalt og en mineralkarakter som hos moden hvit burgunder samt sitrus, krydder og epler. Smaken er fyldig med fløyelsmykt skum og et tydelig hvetepreg. Ettersmaken er lang, frisk og behagelig bitterpreget. Sammen med hummeren blir det fruktig og leskende.
Hummer med krydderdressing og spinatris
Fremgangsmåte
Skyll risen. Kok opp en kasserolle med lettsaltet vann. Ha i risen og la den koke i 12-15 minutter til nesten helt mør. Hell i dørslag og la dryppe godt av. Ha i en bolle sammen med smøret og safranvannet. Rør godt slik at gulfargen blir jevn og hold risen varm.
Skyll spinaten og tørk den. Fres løk og hvitløk i oljen. Tilsett cayenne og fres 10 sekunder til. Ha i spinaten og fres videre til den faller sammen. Bland med risen. Hell i en ildfast og godt smurt form. Legg et par klatter med smør på toppen og sett inn i ovnen ved 180 grader i 15 minutter. Dekk med alu-folie.
Del den kokte hummeren i to og legg på to store tallerkener. Server dressingen og spinatrisen ved siden av. Sammen med godt brød og smør.
Flere deilige retter med hummer
Drikke som passer til denne oppskriften
-
94 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 249.00 kr Bestillingsutvalg90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 299.70 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
83 POENG
-
77 POENG