Drikke
Høstens viktigste vininvestering

Høstens viktigste vininvestering

Øk verdien av kjelleren din gjennom disse historisk gode vinene. Det innkjøpet kan du leve lenge på.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Om du ikke har tenkt å reise bort i høstferien (eller dropper jakta), kan du bruke det du sparer på blant annet noen ekstra gode viner. Ikke minst vil du ha noe å glede deg til i mange år framover.

Kraftpakker fra 2009

Det er alltid en stor opplevelse å smake Guigals Côte Rôtie-trio. Og i 2009 gjør de ikke skam på sitt rykte, tvert om. Personlig tror jeg at jeg vil like den kjøligere 2010 enda mer – i den grad det er mulig – men 2009s høyere modning kler Guigals Côte Rôtie-er veldig godt.

Les mer om Côte Rôtie

De er eksotiske og parfymerte som Guigal Côte-Rôtie La Mouline 2009 (6894), sødmefylt og animalsk som Guigal Côte-Rôtie La Turque 2009 (6900)eller intenst mineralsk som Guigal Côte-Rôtie La Landonne 2009 (6905). Felles for alle er veldig god konsentrasjon, syre og sunne tanniner.

Enorm konsentrasjon

Vel er disse vinene kostbare, men sammenlignet med prisutviklingen for Bordeaux og Burgund er toppvinene fra Nord-Rhône fortsatt gode kjøp. I hvert fall når de er fra så konsentrerte årganger som vi snakker om her.

Andre viner fra Côte Rôtie

Guigal har en annen toppvin fra samme appellasjon, Guigal Côte Rôtie Ch. d'Ampuis 2007 (51568)og Guigal Côte Rôtie Ch. D'Ampuis 2009 (4467), som sammenlignet med sine stjerner av noen brødre, er enda mer prisgunstig. Spesielt godt priset er den i Norge i aktuelle årganger. Da samme vin i 2005-årgang ble lansert for fire år siden kostet den 80 kroner mer. 2003 var enda dyrere da den var i salg for fire år siden. Så her er det bare å forsyne seg grovt om høstbudsjettet tillater det.

Flere blandinger

Mens de andre kommer fra Côte Rôties mest berømte enkeltvinmarker, er denne en blanding av druer fra sju forskjellige cru-er innen både Côte Blonde og Côte Brune, men ikke de samme som enkeltvinmarksvinene.

Denne åssiden som er delt i to av en forskyvning utgjør Côte Rôtie-appellasjonen, og de to delene har fått navn etter sine respektive jordsmonn. Blonde med sitt lysere jordlag over granitt ligger på sørsiden av Côte Rôtie-hovedstaden Ampuis og har blant andre La Mouline i stallen. Brune kjennetegnes av jernholdig leirjord over skifer og omfatter blant andre Turque og Landonne. Blonde gir en mer parfymert og feminin stil enn den mer robuste Brune.

Fatbruken

Ch. d’Ampuis kunne hatt «Brune et Blonde» på etiketten som tradisjonen er for «blandingsviner», men denne klassiske betegnelsen har Guigal reservert for Guigal Côte Rôtie Brune et Blonde 2007 (51343)som er den «enkleste», men svært korrekte og representative vin fra sine Côte Rôtie-aktiviteter. Som alle er samlet på nettopp Ch. d’Ampuis, eiendommen Marcel Guigal kjøpte i 1995.

Sjekk ut Guigals andre store viner

Det som skiller Guigal fra en del andre produsenter er den lange lagringen i nye fat som produsenten har fått en del pepper for. Blant annet i 2003 syntes jeg fatet var for påtrengende, men i det året var jo ikke ingen ting som det skulle. Etter sønnen Philippes inntreden for fire-fem år siden er det foretatt små justeringer. Toppvinene ligger nå 38-40 måneder. Men bakgrunnen for den lange fatmodningen er ikke et forsøk på å eikedominere vinene, heller å følge tidligere tiders praksis i området som tilsa lang tid i eik. 

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her