Nord-Rhône ruler

Det er i hvert fall dommen etter å ha smakt 40 av septembernyhetene på spesialpolene som er i salg fra torsdag 9. september kl 10.
Aase E. Jacobsen
08 September 2010 - 12:25

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.

For det er Rhône som er tema i september, og her er det godt med viner for den som priser høstens gleder. Og ikke bare på øverste prishylle og ikke bare unge viner som må lagres.

Vellagret og billig
Morsomst av alle er en serie Chateauneuf-du-Pape-er fra Galet des Papes i årgangene 1988, 1995 og 1996 til fattige 160 kroner. Det er 120 flasker av hver, men det kommer garantert til å bli rift om godbiten.

Noen vellagrete flasker fra legendariske Rayas til utrolige priser er forståelig nok kvotert, kun én til tre flasker pr kunde, etter kølappsystemet som ble innført sist måned.

Côte-Rôtie-kupp
Ellers ville jeg flyttet meg raskt mot nord, for det er virkelig mye godt, og i gode årganger, denne gangen og det for enhver syrahelsker. Ogiers Côte-Rôtie-er er til å dø for. Ikke billige riktignok. Det samme gjelder Rostaings Landonne. Til en gunstigere pris. Det gjelder også ultratradisjonelle Sorrel med sin Hermitage Greal 2007.

Det største kuppet er imidlertid den uhyre lekre Jasmin Côte-Rôtie 2006 (og sikkert også 2007) til under 400 kroner.

Også hvitt
En håndfull hvite viner legges også ut for salg denne septembermorgenen. Det aller beste kjøpet er her Gripas St.-Peray Cuvee Les Pins Blanc 2008. Produsentens St. Joseph 2008 er også en virkelig lekkerbisken.
 
Husk for all del at du altså må oppsøke enten utsalget i Vika i Oslo eller Valkendorfgaten i Bergen.

Med i alt 206 ulike varelinjer i denne nyhetskatalogen bør det bli noe på alle når spesialpolene åpner dørene torsdag 9. september kl. 10.00.

40 av septembernyhetene i spesialutvalget er testet. Se deres smaksnotater ved å klikke på produktene nedenfor. Helt nederst i artikkelen finner du lenker for å se alle nyhetene eller for nedlasting.

Rødvin fra Sør-Rhône

 
 

Rødvin fra Nord-Rhône

 
 
 

Hvitvin fra Rhône

 

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i Excel-format:
 
Foto: Roger Kolbu

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.

Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her