Nord-Rhône ruler

Det er i hvert fall dommen etter å ha smakt 40 av septembernyhetene på spesialpolene som er i salg fra torsdag 9. september kl 10.
Aase E. Jacobsen
08 September 2010 - 13:25

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.

For det er Rhône som er tema i september, og her er det godt med viner for den som priser høstens gleder. Og ikke bare på øverste prishylle og ikke bare unge viner som må lagres.

Vellagret og billig
Morsomst av alle er en serie Chateauneuf-du-Pape-er fra Galet des Papes i årgangene 1988, 1995 og 1996 til fattige 160 kroner. Det er 120 flasker av hver, men det kommer garantert til å bli rift om godbiten.

Noen vellagrete flasker fra legendariske Rayas til utrolige priser er forståelig nok kvotert, kun én til tre flasker pr kunde, etter kølappsystemet som ble innført sist måned.

Côte-Rôtie-kupp
Ellers ville jeg flyttet meg raskt mot nord, for det er virkelig mye godt, og i gode årganger, denne gangen og det for enhver syrahelsker. Ogiers Côte-Rôtie-er er til å dø for. Ikke billige riktignok. Det samme gjelder Rostaings Landonne. Til en gunstigere pris. Det gjelder også ultratradisjonelle Sorrel med sin Hermitage Greal 2007.

Det største kuppet er imidlertid den uhyre lekre Jasmin Côte-Rôtie 2006 (og sikkert også 2007) til under 400 kroner.

Også hvitt
En håndfull hvite viner legges også ut for salg denne septembermorgenen. Det aller beste kjøpet er her Gripas St.-Peray Cuvee Les Pins Blanc 2008. Produsentens St. Joseph 2008 er også en virkelig lekkerbisken.
 
Husk for all del at du altså må oppsøke enten utsalget i Vika i Oslo eller Valkendorfgaten i Bergen.

Med i alt 206 ulike varelinjer i denne nyhetskatalogen bør det bli noe på alle når spesialpolene åpner dørene torsdag 9. september kl. 10.00.

40 av septembernyhetene i spesialutvalget er testet. Se deres smaksnotater ved å klikke på produktene nedenfor. Helt nederst i artikkelen finner du lenker for å se alle nyhetene eller for nedlasting.

Rødvin fra Sør-Rhône

 
 

Rødvin fra Nord-Rhône

 
 
 

Hvitvin fra Rhône

 

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i Excel-format:
 
Foto: Roger Kolbu

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.

Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her