Høstens guleste

Ingenting er som å gnage nykokte norske maiskolber med godt smør, men det finnes også alternative avnytelser av delikatesse. Som maislapper, og med litt kreolsk krydret tilbehør blir det fest midt i uka, som også ungene kommer til å sette pris på.
Aase E. Jacobsen
11 September 2003 - 08:57

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Maisåkere i Norge er om ikke akkurat er sjeldent syn, så er de ikke veldig utbredt. Men på Østlandet er det rike muligheter til så vel å kjøpe ferske maiskolber direkte fra bonden eller aller helst plukke den selv. Da er det bare å forte seg hjem, for smaken av helt fersk mais bør oppleves.

Verken frossen mais eller boksmais kan måle seg med den friske, og det er nå du må bruke den norskdyrkede maisen for alt den er verd, og det er ganske mye. Saftig og gul stappfull av fruktsukker som i form av den amerikanske slageren corn fritters gjør den til en utmerket følgesvenn til for eksempel stekt eller grillet kylling med en cajuninspirert pesto. Enkelt og velsmakende.

Leskende øl til
Fersk mais er rask å koke, og det er enklere å få av kjernene etter at kolbene er kokt en stund enn mens de er rå.
For å beholde mest mulig av den verdifulle sødmen i maiskornene, blir resultatet best hvis de får minst mulig av varmebehandling utover det å bli møre.

Maislappene som spiller rollen som både grønnsak og potet i denne retten, er inspirert av det amerikanerne kalle corn fritters. Som er en av utallige alternative muligheter for å utnytte denne velsmakende veksten. Over there er som kjent mais svært viktig både for landets økonomi og som basisvare i kosten.

En gul rett som dette ber om et drikkefølge i samme fargeskala. Og siden det er litt kryddervarme i bildet, er en leskende pilsner svært godt til. Lysholmer Spesial har akkurat den riktige mengden av fruktighet og humlebitterhet til å parere både sødmen og krydderet i maten.

Sørafrikansk kopi
Hvitvin er selvsagt også et alternativ. Og da gjerne fra den sørlige halvkule. Der dukker ofte tropiske fruktaromaer opp, og de matcher godt med både krydder og mais. Australske Pinnacle Semillon Sauvignon Blanc 2004 (41876) fra det dynamiske vinhuset Palandri er ikke bare et godt valg til denne retten men også en meget godt australsk hvitvin. Det tropiske fruktpreget er balansert og friskheten er god. Samtidig er den akkurat passe rund til at mange vil like den.

Større eleganse er det i sørafrikanske Life from Stone Sauvignon Blanc 2012 (14636). Det morsomme navnet henspeiler på at det er jordsmonnet som gir karakter til den endelige vinen - en filosofi som i Frankrike heter terroir - og som er i ferd med å få aksept også i den nye vinverden. Life from Stone henter sitt liv fra et terroir som skal ligne på det som gir de beste sancerre'ene i Loire-dalen, nemlig kalk- og flintholdig jordsmonn. Vinen påminner derfor mye om en ung sancerre fra et solrikt år. Intens frukt, hovedsakelig stikkelsbær, solbærblader og sitrus, men også noe tropisk frukt. Jordsmonnspreget anes i bakgrunnen siden vinen jo er svært ung. Som i en sancerre er syrene gode. Og til maten er den helt super. Dette er for øvrig en hvitvin som tåler ganske så mye smak i maten, både syrer, krydder, sødme og fedme.
La det svinge
Hvis du ikke har lyst på hvitvin eller øl til, finnes det røde utveier. En billig og enkel løsning er pappvinen med det noe håpløse navnet Oude Kaap Cinsault Ruby Cabernet (50337). For pengene får du en helt grei rødvin med mye bærsødme, rund og bløt med en del sjokolade og godteri i finishen, - akkurat det har vi bruk for denne gangen. Den kan sjarmere ganske mange. Men husk at den må serveres lettere avkjølt, ca 15-16 grader, da er den best.

For den litt mer viderekomne pappvinforbruker er Ch. Saint André 2009 (6625), som i boksevarianten koster like under 330 kroner, en større opplevelse til maten. Et veldig saftig og forfriskende følge, men som også bør serveres ved 15-16 grader.

Men det svinger ikke skikkelig før du åpner en "skikkelig" vin, nemlig av flaske, og det i form av Accordini Valpolicella Classico 2013 (33139) som formelig strutter av saftige kirsebær og samtidig er frisk - og bare rett og slett god.

Vesentlig rimeligere er sørfranske Riveyrac Côtes du Roussillon 2003 (20132) og den er slett ikke ueffen til, faktisk mye mer trøkk i enn sørafrikaneren. Her er både krydder og søte skogsbær kombinert med fin friskhet og lett bitterhet i finishen.

Cajunkylling, Corn Fritters og Pecannøttpesto

Cajunkylling, Corn Fritters og Pecannøttpesto

Fremgangsmåte

Corn Fritters (maislapper):
Kok kolbene i 5 minutter. Avkjøl litt. Skjær av kornene og grovhakk dem. Skrap stammene for å få med mest mulig av maissaften. Bland med siktet mel, bakepulver, salt og paprika. Bland i eggeplommer og rør godt. Brett inn eggehvitene. Bruk en spiseskje til å forme boller som du klapper flate og steker i varm olje til gyldenbrune, det tar ca 1-1 ½ minutter på hver side. Legg eventuelt på et kjøkkenpapir for at de skal renne av seg.

Cajunkylling:
Bland krydrene og vend kyllingbrystene i blandingen. Varm olje i en panne og stek kyllingbrystene til de er gjennomstekt. Eller brun lett i panne og etterstek i stekeovn ved 180 grader i 5 minutter. Slik unngår du at kjøttet tørker ut.

Pecannøttpesto:
Ha alt i en blender og tilsett olje samtidig som du kjører det hele til en luftig masse. Smak til med lime, salt og pepper.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet
Dagens rett

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet

En varm og deilig suppe gjør godt i novembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her