På Oslos fremste rockekjøkken hentes ofte retter, kaker og desserter fram fra glemselen for å få en moderne twist. Kokk på Kampen Bistro, Theis H. Omdahl, byr på sin variant. Hans honningkake er kanskje ikke akkurat slik bestemor ville lage den, men utrolig god.
Helt siden steinalderen
Honning er dessuten noe vi burde bruke mer av. Det er langt sunnere enn det raffinerte sukkeret og det mest naturlige søtningsstoffet som tenkes kan.
Honning ble faktisk tatt i bruk allerede i steinalderen og holdt seg som det viktigste søtningsstoffet i matlaging helt fram til sukkerindustrien tok over.
Den økte trusselen mot bienes eksistens har gitt honning fornyet oppmerksomhet. Stadig flere lager sin egen honning, sågar midt i storbyen, i håp om at det bidrar til å sikre bienes framtid. Prinsippet om «alle bekker små» gjelder også her.
Det som i hvert fall er sikkert er at slik småskalaproduksjon både er hyggelig og smaker godt. På Bondens Marked og i Mathallen er det dessuten mulig å kjøpe «hjemmeslynget» honning fra både by og land.
Foto: Julie H. Amundsen
TIPS: Rester av kaken kan males opp og ristes i ovnen. Perfekt som strøssel på iskrem.