Kake
Honningkake slik de lager den på Kampen Bistro

Honningkake slik de lager den på Kampen Bistro

Om du trodde honningkake bare var noe som ble servert på eldresenteret, tar du feil.
Redaksjonen
22 Januar 2015 - 13:10

Få Ukens kake som nyhetsbrev

På Oslos fremste rockekjøkken hentes ofte retter, kaker og desserter fram fra glemselen for å få en moderne twist. Kokk på Kampen Bistro, Theis H. Omdahl, byr på sin variant. Hans honningkake er kanskje ikke akkurat slik bestemor ville lage den, men utrolig god.

Helt siden steinalderen

Honning er dessuten noe vi burde bruke mer av. Det er langt sunnere enn det raffinerte sukkeret og det mest naturlige søtningsstoffet som tenkes kan.

Honning ble faktisk tatt i bruk allerede i steinalderen og holdt seg som det viktigste søtningsstoffet i matlaging helt fram til sukkerindustrien tok over.

Les mer om honning

Den økte trusselen mot bienes eksistens har gitt honning fornyet oppmerksomhet. Stadig flere lager sin egen honning, sågar midt i storbyen, i håp om at det bidrar til å sikre bienes framtid. Prinsippet om «alle bekker små» gjelder også her.

Så god blir byhonning

Det som i hvert fall er sikkert er at slik småskalaproduksjon både er hyggelig og smaker godt. På Bondens Marked og i Mathallen er det dessuten mulig å kjøpe «hjemmeslynget» honning fra både by og land.   

Foto: Julie H. Amundsen

TIPS: Rester av kaken kan males opp og ristes i ovnen. Perfekt som strøssel på iskrem. Se flere nyttige kokketips

Honningkake fra Kampen Bistro

Honningkake fra Kampen Bistro

Fremgangsmåte

Kake:

Pisk sukker og egg luftig. Bland smør og honning og hell forsiktig opp i eggedosisen. Bland hvetemel og bakepulver og vend vekselvis med melk til røren er smidig.

Sett ovnen på 180 °C. Stek kaken i smurt form i ca. 30 minutter, til deigen så vidt slipper kakenålen. Den skal ikke bli tørr.

 

Glasur:

Kok honningen til den tykner. Smak til med frisk sitron. Avkjøl og smør utover kaken.

 

Server kaken med yoghurtis .

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her