For en høne er det fra naturens side vanlig å «pikke» frø og insekter fra bakken. Slik bidrar (virkelig) frittgående høner aktivt til øko-balansen. Burhøns derimot pikker bare kraftfor, og gjør dermed ingen nytte for seg.
Vil få høns inn på menyen igjen
Vinprodusent Philippe Bouchard i Bourgueil i Loire-dalen har «engasjert» 220 høner til å holde orden i vinmarkene sine, leser vi på bkwine.com. På den måten holdes skadedyrene i sjakk samtidig som hønene bidrar med økologisk næring til plantene. Bonden slipper dermed å bruke sprøytemidler mot innsekter og ugress.
Men når druene begynner å modnes, må hønene bort, for de søte druene kan bli en litt for stor fristelse.
Fuglebur hjelper også
Bouchard tilhører organisasjonen for bærekraftig vinproduksjon, Terra Vitis.
Han har også installert fuglebur i vinmarkene for å tiltrekke seg kjøttmeis og flaggermus som også bidrar til å holde skadedyrene nede.
Også gjess og sågar sauer gjør god nytte i vinmarkene blant annet for å kontrollere ugresset.