Dagens rett

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Er du klar for litt luksus denne helgen?

Er du klar for litt luksus denne helgen?

Å tilberede dagens rett er ikke fort hjort...men så er det jo lørdag, og da skal vi ta oss god tid til matlagingen.
18 Mars 2022 - 23:59

Kanskje er du så heldig å ha en hjortekam i fryseren? Hvis ikke finnes det fryste muligheter i delikatesseforretninger. Alternativt kan du kjøpe filet. 

Å steke kjøtt på beinet gir ekstra smak, har du fileten på egen hånd, er det selvsagt ikke ueffent det heller. 

Hjortekjøtt regnes som lettere vilt på nivå med elg, og er svært magert. Det må derfor behandles forsiktig. 

Se våre andre oppskrifter med hjort

Men smaken er intens, så tilbehøret må følge opp.

I denne oppskriften er det kastanjepuré som ikke er særlig vanlig på våre kanter. Sesong for kastanjer er det heller ikke akkurat nå, men da finnes de ferdig varmebehandlet i hermetisk utgave. 

Hvis du ikke får tak i, kan du bruke sellerirot eller søtpoteter som alternativ.

Prøv gjerne denne oppskriften på risotto med barolo

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Fremgangsmåte

Hjortefilet:
La bena sitte på kammen. Stek kjøttet i godt varm panne med smør og olje til kjøttet er brunt rundt det hele. Strø på salt og pepper, og sett inn i ovnen ved 180 grader i  10-15 minutter. Om du har filet, steker du den noen minutter på hver side, salter og peprer og lar hvile på et lunt sted.

Tips:
Du kan også bruke mørt kjøtt fra låret. 

Risotto:
Sjalottløk delt i båter og finhakket hvitløk surres sammen med risen i litt smør en kjele. Spe med rødvin og kraft litt etter litt under omrøring til risotto som ikke må bli "grøtete", men heller ikke helt innkokt, den skal være litt løs. Spe med litt vann om den koker tørr før tiden. Hold varm.

Kastanjepuré:
Har du ferske kastanjer bakes de i ovn ved 200 grader til de er møre, ca. 30 minutter. Skjær et kryss i kastanjene før de stekes. Ta ut innmaten og kok dem opp med fløte. Det gjelder også om du bruker hermetiske kastanjer. Kjør dem i food processor til en jevn puré og smak til med salt og pepper. Spe med litt vann om den blir for fast.

Saus: 
Bruk godt innkokt kraft som varmes opp. Pisk inn smør slik at sausen blir blank og fyldig. Smak til.

Tips:
Kok kraft på avskjær og bein som er stekt i panne. Tilsett løk og andre grønnsaker og la kraften trekke i mange timer til den blir konsentrert og full av god smak. Eller følg disse oppskriftene

Tips:
For ekstra smak, smelt litt blåmuggost i sausen like før servering. 

Servering:
Legg kastanjepuré i bunnen med kjøtt skåret i 3 cm tykke skiver og rødvinsrisotto på toppen. Sausen helles rundt.

Se våre andre oppskrifter med hjort

Men smaken er intens, så tilbehøret må følge opp.

Tips:
I denne oppskriften er det kastanjepuré som ikke er særlig vanlig på våre kanter. Sesong for kastanjer er det heller ikke akkurat nå, men da finnes de ferdig varmebehandlet i hermetisk utgave. 

Hvis du ikke får tak i, kan du bruke sellerirot eller søtpoteter som alternativ.

Prøv gjerne denne oppskriften på risotto med barolo

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen
+
Ukens vin

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen

Direkte pressete pinot noir-druer med høy syre gir en veldig lys og elegant rosévin som balanseres av litt restsødme. Perfekt til krydret mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne salaten har en hemmelig ingrediens - som du vil (gjen)oppdage i en ny setting
Dagens rett

Denne salaten har en hemmelig ingrediens - som du vil (gjen)oppdage i en ny setting

For kokt oksetunge trives veldig godt i en frisk og syrlig salat som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her