Godbiter i pollisten
Her møtes Sør-Frankrike, Burgund og Châteauneuf-du-Pape i en og samme flaske

Her møtes Sør-Frankrike, Burgund og Châteauneuf-du-Pape i en og samme flaske

Denne vinen tilhører eliten i Languedoc og byr på svært mye karakter allerede, selv om den vil utvikle seg videre i minst 12 år.
Aase E. Jacobsen
08 Juli 2020 - 14:45
  Foto: Trond W. Andersen

Domaine de Montcalmès Terrasses du Larzac 2017 er en nydelig vin som har alt som skal til for å leve et langt liv i en god kjeller. Om du klarer å holde fingrene unna, vel å merke. For den store myke gode frukten som brer seg i munnen, gir umiddelbart lyst på en munnfull til, og selv om vi skriver juli, kommer det hustrige kvelder hvor det er akkurat en slik vin som trengs for å holde varmen. 

Denne vinen er kanskje ikke så kjent i Norge, men har en spesiell status i Frankrike. Det høyereliggende området, Terrasses de u Larzac, et par mil nord for Montpellier, er kjent for å gi viner med godt lagringspotensial, og spesielt i hendene på dyktige vinmakere. 

Her kan du lese litt om forholdene i denne delen av Languedoc

Domaine de Montcalmès er en slik som utfra sine vinmarker med kalkholdig jordsmonn for syrah og grenache og rullesteiner for mourvèdre, som i Châteauneuf-du-Pape, lager en vin som nettopp minner om denne. Og kanskje særlig den mest ettertraktede av dem alle, Ch. Rayas, men til en brøkdel av prisen. 

Vinmarkene i Terrasses de u Larzac ligger ved 300-450 m.o.h. og det blåser alltid overraskende friskt fra fjellene rett i nord. Dette forholdet bidrar til å dempe effekten av den intense solvarmen. Friskheten i vinen sikres i tillegg av at noen parseller er nord- og nordvestvendte, mens andre er sørvendte. Dermed holdes også alkoholen på et forholdsvis moderat nivå, alt er relativt i dette varme området, men den bærer sine 14 prosent med stor eleganse. 

Det er dette jordsmonnet som sammen med druemiksen, gir assosiasjoner til Châteauneuf-du-Pape.

Terrasses du Larzac AOP teller 350 hektar og dekker 32 kommuner hvor de mest kjente er Montpeyroux, Aniane og Puéchabon. Montcalmès’ vinmarker ligger i de to siste.  

Vinmarkene dyrkes økologisk og er sertifisert siden 2015. Vinene tappes uten filtrering på fallende måne. Ifølge den biodynamiske månekalenderen er dette det beste tidspunktet å tappe viner som skal utvikle seg videre i kjelleren. Denne månefasen knyttes til aktiviteter som skal avsluttes, men også en fin tid for sylting. Allerede Plinius den eldre (23-79 evt) kommenterte dette forholdet i sitt verk Naturalis Historia, nemlig at når månen nærmer seg jorden (altså vokser), fylles den med grøde og når månen avtar, tømmes den for grøde. Han dokumenterte også at det var månen som sørget for tidevannet. Men at det er et lignende forhold mellom månen og planter, regnes i dag som pseudovitenskap siden det ikke kan dokumenteres på vitenskapelig vis. Likevel følger stadig mer av arbeidet i både vinmarker og vinkjeller månefasene.  

Frédéric Pourtalié. Foto: 

Muriel Fabre som står bak denne vinen sammen med broren Frédéric Pourtalié, forklarer at de opplever av vinens aromaer bevares bedre samtidig som at det påvirker strukturen i vinen all den tid den ikke filtreres, og at den blir klarere.  

De fleste vinmakere unngår imidlertid dager med lavtrykk for flasketapping. Under slike forhold stiger luften, og dermed aromaene, og det er den motsatte effekten som er ønsket når vinen skal forsegles under en kork i flasken. Målet er å maksimere opplevelse av smaken enten vinen nytes ett eller 15 år etter flasketapping. 

Frédéric og faren Jean-Maire startet opp i 1998. Tidligere hadde familiens vinmarker gitt råstoff til det lokale kooperativet. Før det hadde Frédéric erfaring fra Alain Graillot i Crozes Hermitage og andre produsenter i Languedoc som Granges des Peres og Mas Jullien. 

Men et forhold som har gjort at vinen deres trekker mot Burgund rent stilmessig, og som får mange til å heve øyenbrynet ekstra, er at vinene modner i brukte Romanee-Conti-fat i to år. De biodynamiske tilnærmingen har produsentene til felles. 

Men det er likevel deres hvitvin som får mest oppmerksomhet, i hvert fall om vi skal måle etterspørsel i forhold til volum. Til Norge kom bare 60 flasker og de havnet hos restaurantene, så skal du smake den må du oppsøke enten À L'aiseChez ColinBeijing Palace eller Bristol Hotel i Oslo, eller Restaurant Slippen i Fredrikstad.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken
Ukens kake

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken

Du behøver ikke ha egen traktor (eller være et barn) for å få lyst på denne kaken. Ikke er den vanskelig å få til heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

60 år gammel vin til knallpris
+
Godbiter i pollisten

60 år gammel vin til knallpris

Denne godbiten koster bare 498 kroner – perfekt som gave eller til deg selv på julaften - om du klarer å holde deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken
Ukens kake

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken

Du behøver ikke ha egen traktor (eller være et barn) for å få lyst på denne kaken. Ikke er den vanskelig å få til heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. november

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent

Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her