Zind-Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2014 har både stor fruktfylde og flott syrlighet samt et godt uttrykk for vinmarken den har fått druer fra. En vin som smaker fantastisk nå, men som tåler 15 år i kjelleren.
En helt spesiell parsell
At denne vinen byr på så mye uten å ha grand cru-status, skyldes beliggenheten til Clos Häuserer. Den ligger nemlig nederst til Hengst i Wintzenheim – en av Alsaces aller best grand cru-er – og min klare favoritt.
Les mer om hvorfor denne vinmarken er så unik
Vinene herfra har en helt spesiell kraft og lagringsevne, og Clos Häuserer har mye av det samme. Jordsmonnet er svært kalk- og leirholdig noe som sikrer struktur i form av syre også i varme årganger. Den er svakt østvendt og får derfor litt mindre sol hvilket er en fordel for syreutviklingen. Parsellen er dessuten godt beskyttet mot både frost og vind og oppnår derfor god modning. Resultatet er en vin som får en svært god balanse mellom syre og sødme.
Som årgang kjennetegnes 2014 av veldig gode syrer takket være at temperaturen i august måned ikke var like høy som i kokhete juli. I utgangspunktet så 2014 ut til å bli en tidlig innhøstning, men forholdene i august forsinket modningen. Det gjorde at 2014 fikk en ekstra lang vekstsesong. Noe som rieslingdruen trives veldig godt med.
En enda større vinopplevelse
En annen vin fra samme produsent, Zind-Humbrecht Riesling Clos Windsbuhl 2013, er en av årets aller største vinopplevelser. Den kommer fra en sørøstvendt vinmark i en annen landsby, Hunawihr, med en litt annen type kalkjordsmonn, mindre leire og mer fossiler.
2013 var dessuten en årgang med helt andre egenskaper. Først og fremst ekstra lav avling, men også svært høye syrenivåer hvilket gjorde at særlig rieslingene brukte veldig lang tid på å gjære ferdig. Siden Zind-Humbrecht jobber biodynamisk, gjøres det ingen inngripen i gjæringsprosessen. Vinen får jobbe i fred uansett om den er på overtid. Dermed oppnås en bunnsolid vin med et enormt lagringspotensial.
Mer restsødme enn vanlig
Zind-Humbrechts viner har mer restsukker enn hva du kanskje er vant til med fra tyske toppviner, men sødmen balanseres altså veldig godt av syren samtidig som den bidrar til at vinene tåler mye smak i maten, være seg krydder eller skarpe ostearomaer. Dessuten «forbrukes» sukkeret gjennom lagringsprosessen. Tenkt på det som hvalpefett. Det er der for å kunne tæres på. Etter 15-20 år smaker vinen da også helt tørt. Men det er alltid årgangen og gjæringsprosessen som bestemmer hvor tørr vinen blit.
Zind-Humbrecht (og flere andre Alsace-produsenter) bruker derfor et tallsystem for å informere forbrukeren om restsødmen. Clos Häuserer 2014 er merket med 2 – altså ikke helt tørr med restsukker på rundt 13 gram, mens 2013 var merket med 3 og en restsødme på hele 23 gram.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev