Godbiter i pollisten
Her får du ekstremt mye hvit burgund for pengene

Her får du ekstremt mye hvit burgund for pengene

Denne store godbiten finnes sågar i 60+ polhyller, og snart i tre ganger så mange.
09 Februar 2022 - 12:45

Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes 2017.jpg [11.70 KB]Med Roche de Bellene Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes 2017 stemmer alt, for den er i magnumformat og i en årgang som vi nå lengter tilbake til for hvit burgund (for 2018 og 2019 er enda mer preget av det varmere klimaet). I 2017 nøt chardonnaydruene glede av de kaldere nettene som sikret syrene, og som balanserer ut den modne frukten.

Dessuten får den druer fra velvoksne vinplanter, mer enn 50 år gamle, som i en viss grad kompenserer for problemer med tørke, og ikke minst overskygger det faktum at den bare er en «bourgogne chardonnay».

Bak denne vinen står Nicolas Potel som startet negoçiantvirksomheten Roche de Bellene i 2008. Det betyr kjøpte druer, men samme vinmaking som for Domaine de Bellene, som er hans egen vingård.

Her kan du lese mer om den satsingen

Nicolas Potel i vinmarken. Foto: Winetailor

Framstillingen er uten battonage – omrøring av bunnfallet i fatene – for å fa fram mest mulig druekarakter i kombinasjon med terroir. Andelen ny eik er 3 prosent. Vinen er spontangjæret og har gjennomgått malolaktisk gjæring som runder av de skarpe eplesyrene. Derfor har den i utgangspunktet «nok» fedme.

Og ikke minst fortsatt god syrefriskhet, takket være kjøligere sør-sørøstvendte vinmarker beliggende ved 245 meter. Noe alkoholprosenten på 12,5 understreker.

Gamle vinstokker er Nicolas Potels styrke. Foto: Winetailor

Den tette beplantingen av vinmarkene, 10.000 per hektar, gjør at hver plante bidrar med druer til en knapp flaske. Til magnumen trengs druer fra 2,3 planter. Det er på nivå med de beste burgundere.

Dette forholdet kommer nå fullt til uttrykk i dette større formatet, men gi likevel vinen romslige glass – eller også en karaffel – ved servering.

Innhøstning av chardonnaydruer. Foto: Nicolas Potel

At denne vinen kan selges til så gunstig pris, skyldes flere forhold. For det første har produsenten et areal på nesten 15 hektar å ta av for denne vinen alene. Dessuten tapper de så mye som 6300 magnumer. Mye av dette volumet finner veien til Norge, og det kommer til å være nok av 2017-utgaven til nærmere sommeren.

At den er i basisutvalget, har også mye å si for prisen. Det merkes ikke minst for normalflasken som kun koster 189,90, også den er å finne i de samme polutsalgene. Fra mars vil begge formatene finnes i til sammen 180 pol.

Normalflasken er nå i den fortsatt veldig ferske 2019-årgang. Den er derfor et litt annet uttrykk enn magnumen, hvis innhold dessuten ikke ble tappet før i november, mer enn tre år etter innhøstningen. Det betyr en forlenget utvikling på bunnfallet i fatene som bidrar til ekstra dybde. Det er det du kjenner på smaken.

Den røde parallellen, Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 2019, finnes sågar på nesten alle pol. Konseptet er det samme, men vinstokkene er enda eldre, opp mot 80 år. 2019 er ikke like kraftig som 2018, men med veldig god terroirkarakter likevel.    

Se alle Roche de Bellene-vinene her

Hvitvinskjelleren til Roche de Bellene. Foto:

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her