Dom. de Bellene Saint-Romain Vieilles Vignes 2017 er ikke bare et veldig godt kjøp, men også et lekkert uttrykk for både druen chardonnay og Burgund med veldig godt integrert eik, i dette tilfellet er det snakk om 25 prosent ny eik i et drøyt år. En perfekt vin for så vel grillete som pannestekte retter med sjømat. Dessuten er den altså såkalt basisvare, med fast plass i rundt 70 polutsalg. Noe som er ganske imponerende gitt at den bare er produsert i et antall av 10.507 flasker.
Og ifølge produsentens nettsider var det ikke gitt at det skulle gå så bra, for frosten truet avlingen i 2017 som den gjorde året før (da den ble desimert), men vinbøndene i landsbyen Saint- Romain samarbeidet om å skape et røykteppe ved å brenne halm for å beskytte de sårbare knoppene mot først kulden og dernest de påfølgende sterke solstrålene.
Kjølig høytliggende med kalkjord
At den likevel er så rimelig, er fordi Saint-Romain ikke hører inn blant toppadressene. I de senere år har imidlertid landsbyen fått stadig mer oppmerksomhet for hva den kan produsere av kvalitet og karakter.
At denne Saint-Romain-utgaven er så konsentrert, kommer av at den får druer fra eldre vinstokker. Nå er ikke eldre vinstokker særlig gammelt i Frankrike, grensen går gjerne ved 35 år, mens for denne vinen er gjennomsnittet 56 år. Som altså er nok til å gi den ekstra dybde. Vinmarken er dessuten tett beplantet med 10.000 planter per hektar som er kjennetegnet på vinmarkene som gir det beste fra Burgund.
En av årsakene til at vinene herfra ikke har den samme kjennskapen som andre, er at den aldri har vært en del av det gode selskap, og først ble en egen AOC i 1947. Bakgrunnen er de kjøligere vekstforholdene og det høye kalkinnholdet som sammen ga en syrlig og slank vinstil. Men det var den gang og ikke nå, for takket være klimaendringene, er dette i dag ettertraktete egenskaper for en hvit burgunder.
Til sammen sju parseller fordelt på Saint-Romains tre skråninger gir druer til denne vinen. Sous Roche er sørvendt og bidrar med høy modning, men også god syrefriskhet på grunn av høyt kalkinnhold. En Chevrot er også sørvendt med ligger høyere i landskapet, over 400 m.o.h, og Sous le château er østvendt med et mer leirholdig jordsmonn. La Perière ligger på andre siden av hovedveien i en østvendt åsside med kalkjordsmonn.
Gamle vinstokker er varemerket
Den finnes også i en rød utgave, Dom. de Bellene Saint-Romain Rouge Vieilles Vignes 2016, som er et mer robust uttrykk av pinot noir, den får druer fra 56 år gamle vinstokker, og i sin helhet fra Sous le château.
Domaine de Bellene tilhører energiske Nicolas Potel, en virksomhet han har bygd opp siden 2005, etter at han av økonomiske og familiære årsaker solgte negociantfirmaet Maison Nicolas Potel som han hadde hatt stor suksess med siden starten i 1997. Nicolas Potel er vokst opp i Volnay, faren var sjef på Domaine de la Pousse d'Or, men ulikt mange andre tilbrakte Nicolas læretiden sin utenlands. Energien og viljen til å utforske og eksperimentere skal han ha arvet fra faren som døde brått i 1997.
Bellene er inspirert av det gallisk-romerske navnet på Beaune, Belena, og til vinkjelleren i Beaune by kommer druene fra ca 14 økologisk dyrkete hektar fordelt på tre hovedadresser, Saint-Romain, Beaune og Savigny-Les-Beaune.
Se alle vinene fra Domaine de Bellene
Nicolas Potel har ved siden av bygd opp en ny negociantvirksomhet med navn Maison Roche de Bellene, som er basert på kjøpte druer, og primært «mindre» appellasjoner, men også topp landsbynivå og nesten alltid av druer fra gamle vinstokker som nærmeste er blitt Nicolas Potels varemerke. Årsaken er at eldre vinstokker er fra tiden før de mer produktive klonene overtok i Burgund.
Maison Roche de Bellene er nå representert i hele 64 ulike appellasjoner i Burgund. En rekke gode kjøp er å finne fra rose, via cremant til rød og hvit burgunder.
Se alle Roche de Bellene-vinene her
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....