Godbiter i pollisten
Her får du akkurat den kraften du trenger mot januarkulda og en god biff

Her får du akkurat den kraften du trenger mot januarkulda og en god biff

Den er nylig kommet i ny lekker årgang og finnes dessuten i 180+ polutsalg.
05 Januar 2022 - 12:45

Fontodi Chianti Classico.jpg [38.78 KB]Fontodi Chianti Classico 2019 er en chiantifavoritt blant mange, og de siste årgangene er den tilbake der den var før preget av varmere klima og høyere alkohol forstyrret bildet noe. Den er fortsatt potent så det holder, med sine 14 alkoholprosenter, men i 2019 er de perfekt integrert. 2019 var nok et varmt år, men takket være spredte regnskyll, ble det ikke problemer med tørke.

Ifølge Giovanni Manetti som eier Az. Agr. Fontodi, var 2019 en drømmeårgang, helt problemfri med både god syre og konsentrasjon. Ikke like kraftig som 2018, som var både varmere og tørrere, og slike forhold gir ekstra mye til sangiovesedruene i Panzano som er den delen av Chianti Classico hvor Fontodi ligger. Det er så midt i hjertet av området du kan komme.

Med denne årgangen skinner denne klassikeren like sterkt som i 2016 og 2012 som fram til nå har vært mine favorittårganger av akkurat denne vinen. Vi snakker om svært god konsentrasjon og et godt lagringspotensial for en vin i dette prissjiktet. Og det uten at prisen har løpt løpsk. Den er fortsatt et usedvanlig godt kjøp. Et av de beste i basishylla akkurat nå.

Årsaken til at Fontodis viner er kraftigere enn mange andre Chianto Classico-er, skyldes vekstforholdene. Derfor velger de å la den ligge 18 måneder i fat av ulike typer og størrelser før flasketapping. Den er imidlertid ikke kraftigere enn at den fint kan nytes i dag. Men da må du stille opp med en solid biff. Den trenger litt animalsk fett å jobbe med.

Sjekk våre oppskrifter for en solid biffmiddag 

Manetti-familien har drevet Fontodi siden oppkjøpet i 1968. Familien skapte seg en formue og et navn innen en annen tradisjonell aktivitet i Toscana, nemlig produksjon av terrakotta-fliser. Fram til 1930-tallet laget de også leirkrukker bedre kjent som amfora, for vinformål. Men etterspørselen uteble etter hvert som andre beholdere tok over.

Fontodi har i dag 50 av disse 100 prosent håndlagde amforaene. Foto:

I dag er saken en annen, og ikke uventet har de tatt i bruk amforaer også i vinkjelleren. Giovanni Manetti forteller at han og broren har gjort en rekke eksperimenter med disse veldig tradisjonsrike beholderne. Blant annet lager de en vin som er kalt opp etter faren, Dino, laget 100 prosent i amfora, i et antall av 1000 flasker. Denne kultvinen står ikke i noen prislister.

- Sangiovese i amfora blir annerledes enn i fat, forteller Giovanni. - Amforaene løfter fram fruktigheten, men krydderkarakteren som er så typisk for Chianti Classico, kommer fra fatene, derfor vil denne vinen alltid være noe for seg selv.

I dag har vingården 70 hektar økologisk dyrkede vinmarker - de startet med øko allerede i 1990, og er med 350.000 flasker årlig en betydelig produsent innen "underområdet" Panzano.

Flaccianello.jpg [43.62 KB]Deres viktigste vin er ikke uventet vår utvalgte vin, som lages i et antall av 150.000 flasker (2019-årgangen) – derfor er også prisen gunstig (godt hjulpet av basislisteføringen).

Toppvinen er Flaccianello – for øvrig en IGT Colli Toscana Centrale, og ikke Chianti Classico DOCG siden den var en av de aller første supertoscanerne, lansert i 1981. Til den brukes Fontodis aller beste druer. Selv om den lages i et betydelig antall av 50-60.000 flasker årlig, raser den likevel ut av lagrene når ny årgang kommer. Så har den da også en av de mest gjenkjennelige etikettene fra Chianti Classico-området. Og holder nær sagt selvsagt veldig høy kvalitet.

Siste årgang ut var 2018, og den var elegant og kompleks med flott dybde og god syrefriskhet, om enn noe høy alkohol. Men 15 år i kjelleren tåler den helt fint. 2019-årgangen er fortsatt i fatene, men når jeg snakker med Giovanni Manetti via Zoom, er han i ferd med å ta de viktige beslutningene om hvilke elementer som skal inngå. Han forteller at de siste årgangene av Flaccianello har fått inntil 3 prosent av vin fra amforaene. Det er ikke noe som skal merkes, han omtaler det mer som "siste finish" eller "salt og pepper" for å bringe inn ekstra friskhet og dybde. 

Det samme gjøres for Chianti Classico-en, men der er andelen enda mindre. Per nå har de 50 amforaer som tar 40 hl og 80 hl og de utgjør fortsatt en liten del av den totale vinproduksjonen. 

Se hele porteføljen til Fontodi

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her