Godbiter i pollisten
Her får du utrolig mye smak og moderat alkohol

Her får du utrolig mye smak og moderat alkohol

Det er essensen i denne krydrete lekkerbiskenen av en rødvin fra Etna og Sicilia.
Aase E. Jacobsen
03 Januar 2018 - 14:45
Bilde: 

I Custodi Pistus Etna Rosso 2013 er en deilig og krydret rødvin som har med seg mye karakter fra «hjemstedet» som er under vulkanen Etna på Sicilia. Nærmere bestemt Moganazzi på nordsiden av Etna. Her vokser druene litt i skjul for den intense solsteken på disse breddegrader samtidig som det vulkanske jordsmonnet magasinerer varme slik at druene får en lang og jevn modning. Og ikke minst at vinmarkene ligger høyt, ved 650 m.o.h. Her er det alltid et lite kjølig drag. Dermed blir også alkoholpotensialet i druene moderat. I Pistus er det snakk om 12,5 prosent. Og det kler den utrolig godt. Det gjør også de fine tanninene og syrefriskheten. Alt i alt en super matvin til det meste av kjøtt, også smaksrike retter.

Les mer om Etnas viner her

Vinmark i Moganazzi.

Tåler en støyt gjør også dens hvite parallell, I Custodi Ante Etna Bianco 2014, som har de samme trekkene, bare i hvitvinsdrakt. Den kommer fra enda mer høyere beliggende vinmarker, opp mot 1200 m.o.h., i Nave, på nordvestsiden og Puntalazzo, på nordøstsiden av Etna.

Vinen har en besnærende fersk fruktkarakter med stor intensitet. En lekker matvin til så vel smaksrik sjømat som grønnsaksretter.  

Salvo Foti Bilde: Docusud

Produsenten I Custodi delle Vigne dell’Etna har bare 10 års historie, men initiativtaker Mario Paoluzi fikk med seg Etna-guru Salvo Foti og hans gruppe av vinbønder I Vigneri, og disponerer i dag 13 hektar tett beplantet vinmark fordelt på tre adresser. I Custodi betyr forresten «vaktmesterne» og ideen bak er å ta vare på denne unike skatten som Etnas vinmarker er.

Innhøstning i vinmarken Centenaria med mer enn 100 år gamle vinplanter.
Bilde: 

Selv om I Custodi Ætneus Etna Rosso 2010 ikke sjarmerte meg like mye som de to andre da jeg smakte den sist, vet jeg at dette er en vin med et virkelig stort potensial som vil by på mye i mange år framvoer. En aromatisk sett blockbuster som trenger tid i kjelleren og som om den nytes nå, må helles i en karaffel. Den får sine druer fra inntil 150 år gamle vinstokker som overlevde phylloxera takket være at de vokser i vulkansand og derfor er upodet. Her får du virkelig en smak av historie selv om vinen er laget på moderne måte med delvis avstikling og avsluttende gjæring i eikefat.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her