Resultatet av årets rikholdige kokebokhøst er klar. Fem kokebøker peker seg ut som årets aller beste. Og hver på sin måte.
Ikke bare oppskriftene
Det er altså ikke bare oppskriftene som avgjør hvorvidt en kokebok når finalerunden. Juryen har vurdert kandidatene etter en rekke kriterier som kreativitet/originalitet, språklig kvalitet, brukervennlighet og nytteverdi, selgende og helhetlig design, kommersielt potensial, om det er en kokebok man blir sulten av og ikke minst overlevingsevne.
-I år var det generelle nivået på de over 30 påmeldte kokebøkene svært høyt. Det gjør det både lett og vanskelig å plukke ut de fem finalistene, sier sier Per A. Borglund, redaktør for Mat fra Norge og innehaver av Norges største
Årets kokebokjury
Juryen består av representanter fra mange fagmiljøer for å sikre størst mulig bredde i vurderingen. Felles for alle er stor interesse for alt som kan nytes.
Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
Geir Magnus Svae, konsernkjøkkensjef i Bølgen & Moi-gruppen, tidligere aktiv som konkurransekokk og sjef for juniorkokkelandslaget
Stein Øvre, designer i Creuna som har vunnet flere priser for sitt arbeid, også innen bokdesign
Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
kokeboksamling på snart 10.000 bøker. - Når nivået er så høyt og jevnt må man ofte ned på detaljnivå for å skille de aller beste bøkene fra de nest beste. Fortsatt er det mye slurv også i bøker som er påkostet og laget av dyktige mennesker. Unøyaktigheter i oppskriftene, ufullstendige forklaringer og dårlige bilder nytter ikke i et slikt selskap, sier Borglund.
Han har vært med i juryen alle de åtte gangene prisen er delt ut siden 2008.
Årets pris deles ut den 30. november under et arrangement på Kafe Løve/Det Norske Teateret. Kåringen er et samarbeid mellom Apéritif og Norli.
Her kan du se alt det morsomme som skal skje denne kvelden
Dette er juryens begrunnelse for at akkurat disse fem er finalister til den store prisen Beste norske kokebok 2015:
Pannekaker, Lise Finckenhagen, Cappelen Damm
Lise Finckenhagen er en kreativ kokk som får oss til å synes at matlaging er gøy. Med boken Pannekaker beviser hun at denne typen bakverk er alt annet enn flatt, traust og kjedelig. Her møtes sprøstekt kinesisk and og banansjokolade i et fargerikt fellesskap. Voksent, barne- og familievennlig.
Verdens beste familiekokebok, Kjartan Skjelde, Berit Nordstrand, Gyldendal
Livet består av flest hverdager. Mesterkokk Kjartan Skjelde gir oss sammen med lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand oppskriftene på de daglige måltidene, gjerne med enkle, ujålete ingredienser. Sunnhet, nytelse og matglede går hånd i hånd i en allround kokebok, særlig godt egnet for småbarnsfamilier som ikke vil jukse med maten.
Kokkelære. Den store kokeboka, Tom Victor Gausdal, Press
Det går tiår mellom hver gang det kommer ut en kokebok bok som vil bli stående som en klassiker. Tom Victor Gausdals Kokkelære er vår tids Schønberg Erken Stor kokebok - et omfattende og svært anvendelig oppslagsverk.
Glød, Jan Ivar Nykvist, Gyldendal
Glød er blitt omtalt som tidenes beste norske grillbok, og grillkonge Jan Ivar Nykvist overfører sine kunnskaper, tips og triks på en overbevisende måte. Her er fileter, fisk og pølser, men også utradisjonelle grillobjekter som kanin, hval, krabbe, pizza og bringebærsuppe!
Gatemat, Stian Floer og Jan Robin Ektvedt, Press
Omslaget ser ut som fasaden på en moderne food truck, og man blir sulten av å lese årets mest trendy kokebok. Her er det spennende mat fra hele verden, fra Vestlandets sveler til kinesisk gatemat og i tillegg en hel telefonkatalog av eksotiske ingredienser. Gatemat er kokeboka uten kniv og gaffel som inviterer til en kulinarisk reise verden rundt, fra gatehjørne til gatehjørne.
Dette var fjorårets kokebokfinalister og -vinner
Til sammen 33 kokebøker er vurdert. Disse nådde ikke opp:
Rune & Margit & Moi, Jan Hedenstad
Theas little kitchen, Thea Olsen Bolstad
Trines mat 2, Trine Sandberg
Veganmat på sitt beste, Jane H. Johansen
Pasta og pizza, Dag Tjersland
Min mat, Ørjan Johannessen
Mat for berser, stuter og kølkjørersker
Manuelas romantiske drøm, Manuela Kjeilen
Kokken og professorens kokebok, Bård Greni
Fru Timians beste sommermat, Marit Røttingsnes Westlie
Godt brød, Per Asbjørn Risnes Jr
Grovt brød, Torunn Nordbø
Den store kjøttkokeboka, Andreas Viestad
Det norske kakebordet, Hege Norman-Stormbringer
Taco República, Henrik J. Henriksen
Øl, vin, mat, Gustav Jørgensen
ALT blir bedre med bacon, Christopher Sjuve
Balanse: matgleder med mening, Helene Lerbrekk
LavFODMAP, Cecilie Hauge Ågotnes
Manuelas bakebibel, Manuela Kjeilen
Den store oppskriftsboken for retter av klippfisk og stokkfisk, Anders J. Hyvik
Gull i munn: idrettsheltenes egne favorittoppskrifter
Norske smakar, Linda Eide
Surdeig Casper, André Lugg
For godt til å være sunt, Heidi Medgard Oskam
Kunsten å svi vann, Veronica Samuelsen
Gryta hennar mor, Bodil Nordjore
Ei salig røre: ungdommenes favorittoppskrifter, Tom Gaudland